Afrikan tähti -teemassa muun muassa: Afrikan uusi jako, Somalian rikas runoperinne, Ugandan ensimmäinen toimintaelokuva, kirjailija Ngũgĩ wa Thiong’o kieltä ja mieltä vapauttamassa, Nyabingi – kapinallinen ja itsetuntoinen naishahmo.

Lisäksi: Tosi-tv ajankuvana, Laura Naukkarisen musiikilliset tutkimusretket, kovaa peliä Sveitsin pankkimaailmassa, muisteluskirjat 70-luvun marxilaisuudesta, suomalainen nykyrunous T. S. Eliotin varjossa. Ja paljon muuta!

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle helposti ladattavana digilehtenä. Lehti on myynnissä myös parhaiden markettien ja kioskien Lehtipisteissä kautta maan, Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä sekä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

TOSI huono televisio on ikävä ajan kuva

Tosi-tv on huomaamatta vallannut perinteiset televisiokanavat, kun maksulliset suoratoistopalvelut ovat omineet tasokkaat televisiosarjat. Koronaepidemian aikana relalityn suosio on vain kasvanut.

Laura Naukkarisen tutkimusretkeilyä ääniin

Lau Nausta tuntuu hyvältä ravistella musiikin hierarkioita. Lähes mikä vain voi kelvata soittimeksi tai musiikiksi.

Kovaa peliä Pinochet Platzilla

Rikollinen raha on aina kelvannut Sveitsin pankeille. Zürichin ”Pinochet Platzilla” on yhä myös Venäjän kruunun jalokivet ja Filippiinien diktaattorin Marcosin kolme kuutiota kultaa.

Marxilaisuudesta ja 1970-luvusta moniäänisesti

Kimmo Sarje pohtii aihetta Lauri Hokkasen, Jyrki Siukosen ja Björn Wahlroosin tuoreiden kirjojen kautta.

Suomalainen nykyrunous T. S. Eliotin varjossa

T.S. Eliot pyrki runoillaan löytämään järjestystä modernin maailman vieraantuneisuudesta ja merkityksettömyydestä. Suomalainen nykyrunous jatkaa modernismin pyrkimyksiä, mutta sen maailmankuva on pessimistisempi.

Teema: Afrikan tähti

Afrikan uusi jako

Niin Yhdysvallat, Kiina kuin EU:kin hamuavat vaikutusvaltaa ja luonnonvaroja Afrikassa. Afrikan valtioiden niin taloudellinen kuin poliittinen itsenäistyminen on yhä kesken.

Länsi-Afrikka kohtaa maailmanlaajuiset haasteet

Ranska on vetäytymässä Malista. Sotilaallisilla interventioilla ei ole tänä päivänä mahdollista ratkaista vakavia yhteiskunnallisia konflikteja. Tarvitaan panostusta kehitykseen, kirjoittavat Afrikka-tutkijat Karim Maiche ja Tuomo Melasuo.

Näkökulma: Jos Suomikin olisi pommittanut Libyaa

Alexander Stubbia harmitti, kun Suomi ei lähtenyt mukaan Naton Libyan-pommituksiin. Pommitusten seuraukset olivat katastrofaaliset ja Gaddafin tilalle tuli 40 pikku-Gaddafia, muistuttaa Hossein Bahmanpour.

Runoilijoiden lapset

Somaliassa on rikas runoperinne, mutta pakolaisuuden yhteydessä sen jatkuminen uudessa kotimaassa on usein vaikeaa.

Länsi-Sahara – Afrikan viimeinen siirtomaa

Ystävyysryhmä Suomen eduskunnassa tukee itsemääräämisoikeutta vaativaa sahrawikansaa Marokon laittomasti miehittämässä Länsi-Saharassa.

Kun korona tuli Itä-Afrikkaan

Suhtautuminen virukseen on vaihdellut eri maissa välinpitämättömyydestä ankariinkin pakkotoimiiin.

Toimintaelokuvan ironinen toivotus: ”Tervetuloa Ugandaan!”

Ugandan ensimmäinen toimintaelokuva poikkeaa voimakkaasti siitä, mitä länsimaissa on totuttu näkemään.

Kieltä ja mieltä vapauttamassa

Brittivallasta vapautuvassa Keniassa kirjailija Ngũgĩ wa Thiong’osta tuli antikolonialistisen kirjallisuuden ja teorian uranuurtajia – sekä traagisesti vainottu toisinajattelija itsenäisessä Keniassa.

Nyabingi – hän, joka ei pelkää jousta eikä nuolia

Kapinallinen ja itsetuntoinen naishahmo on ollut pitkään vastarinnan symboli Itä-Afrikassa. Nyabingin hengen tarkoitus on ylläpitää alueiden naisten yhteyttä sukupolvien ketjussa.

Kaunokirjallisuus

Näkymätön lika

”Olen rätti, jota puserretaan kuivaksi.” Kirsi Uusitalon novellin päähenkilö on siivooja.

200 sanaa

Rauhanliike torjuu ilmapiirin militarisoitumista

Joka päivä yli 700 lasta kuolee ripuliin

Lastensuojelun mielenterveys- ja päihdepalveluissa vakavia puutteita

Juhan herkut

Juha Säijälän ruokapalstalla toivotetaan rauhan vappua ja leivotaan ukrainalaisia varenikeja.

Lisäksi

Levy-, leffa- ja kirja-arvioita, kolumneja jne.

68 sivua, vain 10,40 e (kotiinkannettuna)!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut). Irtonumerot myynnissä myös parhaiden markettien ja kioskien Lehtipisteissä kautta maan, Akateemisen kirjakaupan Helsingin keskustan myymälässä, Rosebudin CityCenterin myymälässä ja Sivullisessa (Kaisa-talossa) Helsingissä sekä Helsingin yliopiston Tiedekulmassa.

Verkkokaupasta saatavilla myös erityisen edullinen digilehti kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle (vain 4,90 e).

Kestotilaukset (tilaajalahjaksi voit valita tämän uusimman numeron)

ILMOITUS