Kari Hongisto: Uusi sanontojen sanakirja

Miksi jalkapallossa rankkari ammutaan pilkulta, vaikka kentällä on piste? Kengät pannaan jalkaan, kun todellisuudessa jalat pannaan kenkiin. Lentokoneiden mustat laatikot eivät ole mustia. Mistä tulee sanonta istu ja pala, mistä se sylttytehdas, jonne jälkien väitetään johtavan, mistä syntyi hernerokkapäivä ja miksi pippurisumutin on huti?

”Uteliaisuus sanojen alkujuuriin käynnisti vuosien tutkimusretken, jonka muistiinpanot olen nyt aakkostanut yksiin kansiin. Taustojen avaaminen on riemastuttanut – ja yllättänyt. Puolet sanonnoista osuu, mutta väitän, että puolet ampuu ohi. Kokoelmassa osumia ja huteja löytyy saman verran”, luonnehtii Kari Hongisto Uutta sanontojen sanakirjaansa.

Kokoelmaan on analysoitu yli 350 sanontaa, käyttösanaa ja hokemaa. Hongisto on tehnyt perusteellista, kieltä kunnioittavaa työtä, mutta uskaltaa haastaa myös huumorin keinoin ja venkoilla.

Toimittaja-kirjailija Kari Hongisto (s. 1950) on aiemmin julkaissut muun muassa kaksi aforismikokoelmaa, viimeisimpänä Hengitysteillä ruuhkaa, esseitä ja tilaushistorioita sekä toimittanut kirjallisuusantologioita. Koulutukseltaan hän on valtiotieteen maisteri.

ISBN 978-952-7437-27-8 (painettu), ISBN 978-952-7437-28-5 (pdf). Kirjastoluokka 80.2. Kovakantinen. 291 sivua. Ovh. painettu 29,70 e, pdf 11,90 e. Hinnat sisältävät alv:n 10 %. Ilmestynyt 23.5.2022.

Verkkokauppa

Tilaa painettu kirja!

Osta sähkökirja!

Kirjailija puhuu