Kulttuurivihkot uutisoi keväällä 2024 Suomen kommunistisen puolueen entisen puheenjohtajan Yrjö Hakasen Facebook-tilin yllättävästä jäädyttämisestä ja siitä seuranneesta ”kafkamaisesta” prosessista. Hakanen oli yrittänyt monin keinoin selvittää jäädyttämisen syytä ja saada päätöstä oikaistuksi, mutta edes yhteyden saaminen Meta-yhtiöön osoittautui hyvin hankalaksi. Tilin sulkemisen yhteydessä häneltä evättiin pääsy myös yhtiön valituskanaviin.
Tämän vuoden helmikuun lopulla Hakanen kertoi blogissaan, että hänen Facebook-sivunsa on nyt palautettu pitkällisen prosessin jälkeen. Asia eteni, kun Suomen liikenne- ja viestintävirasto Traficom vei tapauksen Facebookin ja Metan toimintaa EU-säädösten mukaan valvovalle Irlannin tietosuojaviranomaiselle. Viranomaiset hakivat tulkintaa viime vuonna voimaan tulleen DSA-asetuksen velvoitteista.
Hakasen mukaan käänne tapahtui alkusyksystä, kun Irlannin tietosuojaviranomainen otti tapauksen käsittelyyn ja pyysi häneltä lisätietoja.
”Vastasin pitkään listaan kysymyksiä ja toimitin viranomaiselle yli 20 dokumenttia. Olin ottanut kuvakaappauksia, joilla osoitin Facebookin estäneen minulta valitusmahdollisuudet”, Hakanen kertoo blogissaan.
Hakasen mukaan kyse oli laajemmasta asiasta kuin vain hänen Facebook-tilistään: ”annetaanko Facebookin ja muiden some-jättien vaikuttaa julkiseen keskusteluun estämällä tai nostamalla joitain mielipiteitä? Peräsin digipalveluja koskevien EU:n asetusten lupaamaa suojaa yksilön oikeuksille.”
DSA-asetus kytkeytyy digiyhtiöiden sääntelyyn laajemmissakin kysymyksissä. Sen nojalla EU:n komissio voi esittää yhtiöille esimerkiksi sakkoja, jotka voivat olla jopa 6 prosenttia yhtiön liikevaihdosta. ”Komissio on kuitenkin tyytynyt vain pyytämään selvityksiä Metalta, X:ltä, Tik-Tokilta ja muilta digijäteiltä”, Hakanen kirjoittaa.
”Yhdysvaltalaisten digiyhtiöiden saatua presidentti Trumpin hallinnossa vahvan roolin on myös EU:ssa ryhdytty keskustelemaan sääntelyn vähentämisestä. Jääkö uusi digikomissaari Henna Virkkunen historiaan komissarina, jonka kaudella digiyhtiöiden voitontavoittelu ja ’Make America Great’ -politiikkaan sopeutuminen syrjäyttää lupaukset yksilön oikeuksien, sananvapauden ja demokratian turvaamisesta?” Hakanen kysyy.
”Oma kysymyksensä on se, miten reaalisia DSA-asetuksen tarjoamat valitusmahdollisuudet ovat Facebookin ja muiden some-alustojen käyttäjille. Valitus pitää tehdä englanniksi ja Irlannin tietosuojaviranomaiselle? Eikö valitusmahdollisuuteen pitäisi tarjota kanava myös kansallisella tasolla?” Hakanen pohtii.