Studio e: keskustelu demokratian tilasta

Elämme moninaisten kriisien aikaa: korona, sota, geopolitiikka, ilmasto, luontokato... Autoritaariset toimintatavat jyräävät, eliitit vievät ja kansat vikisevät. Miten demokratia voi selvitä ja kehittyä monikriisin keskellä? Millaisia toimia sen puolustamiseksi tarvitaan? Pääseekö kansalaisten ääni kuuluviin edes eduskuntavaalien alla vai syökö media vain valtaapitävien kädestä? Miten osallistuvaa budjetointia voitaisiin soveltaa Suomessa?

Rauhan syksy: Keskustelu rauhan- ja globaalikasvatuksesta

Yhteiskunnallinen ilmapiiri on Ukrainan sodan myötä militarisoitunut voimakkaasti lähes kaikkialla. Millaisia haasteita tämä asettaa rauhankasvatustyölle? Millaisia ovat sen mahdollisuudet ja edellytykset toisaalta vaikkapa Suomessa, toisaalta kriisipesäkkeissä? Entä millainen on taiteen rooli?

Kulttuurivihkojen Helsingin kuntavaalipaneeli

Kulttuurin, koulutuksen, sivistyksen ja lähidemokratian teemoista keskustelivat 19.2. etäyhteyksin järjestetyssä Kulttuurivihkojen vaalipaanelissa helsinkiläiset kuntavaaliehdokkaat Jussi Chydenius (vihr.), Tuomas Finne (sd.), Marit Hohtokari (kok.), Eeva Kärkkäinen (kesk.), Mike Pohjola (vas.) ja Helena Saarikoski (asukkaiden Helsinki). Aiheita olivat muun muassa koulutusleikkaukset, kulttuurialan korona-ahdinko, lähiöiden kulttuuritoiminta, kirjastot sekä Eteläsataman ja Malmin lentokentän alueiden tulevaisuus. Katso video.

Studio e: Ukrainan sota rauhanliikkeen haasteena

Venäjän hyökkäyssota Ukrainassa on tuonut sodan karun todellisuuden lähemmäs suomalaisia. Ihmiset ovat aktivoituneet auttamaan hädänalaisia monin tavoin, ja mielenilmaukset rauhan puolesta ovat keränneet tuhansittain osallistujia. Samaan aikaan ratkaisuksi Venäjän toimien herättämiin pelkoihin nähdään asevarustelun lisääminen ja sotilaallinen liittoutuminen Naton ydinasesateenvarjon alle. Mitä tekevät nyt rauhanjärjestöt? Mitkä ovat niiden vaihtoehdot ja visiot?

Kultturivihkojen verkkolehden Studio e -ohjelmassa 23.3.2022 keskustelivat Suomen Rauhanpuolustajien puheenjohtaja Markku Kangaspuro, järjestökoordinaattori Aku Kervinen Aseistakieltäytyjäliitosta ja Sadankomitean puheenjohtaja Kaisu Kinnunen. Puheenjohtajana oli Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn. Katso video.

Studio e: Uudet lähiöhankkeet

Kulttuurivihkojen verkkolehden Studio e -ohjelman lähiökeskustelujen sarjassa käsiteltiin 10.9. uusia lähiöihin liittyviä suunnitelmia ja tutkimushankkeita (katso video jutun alla). Neuvotteleva virkamies Merja Niemi opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoi hallitusohjelman mukaisesti vuosina 2020–2022 toteutettavasta lähiöohjelmasta. Ohjelma tukee lähiöiden kehittämistä erityisesti Suomen suurimmissa kaupungeissa ja tuottaa tietoa lähiöiden kehittämisen tueksi. Tavoitteena on ehkäistä asuinalueiden eriytymistä eli segregaatiota, lisätä asukkaiden hyvinvointia ja osallisuutta, edistää asuinalueiden elinvoimaisuutta sekä turvata palveluiden ja asumisen hyvä taso.

Laura Kolbe: Helsingissä huolehdittava vetovoiman lisäksi pitovoimasta

Euroopan historian professori Laura Kolbe uusi kuntavaaleissa paikkansa Helsingin kaupunginvaltuustossa keskustan edustajana. Kulttuurivihkojen vaali-illan haastattelussa hän pohti keskustan kannatushaasteita suurissa kaupungeissa sekä Helsingin kehittämistä, muun muassa Malmin lentokentän tulevaisuutta (katso video).

Studio e: Sanataidetta lähiöissä

Kulttuurivihkojen lähiökeskustelujen sarjan jaksossa käsitellään sanataiteen ja musiikin harrastusta lähiöissä. Miten sanataide sekä rap ja muu musiikki voivat edistää lähiöiden nuorten ja vanhempienkin asukkaiden identiteettiä ja kuulluksi tulemista? Vieraina ovat kulttuuritoimittaja ja sanataidekouluttaja Aleksis Salusjärvi sekä Sanoittamalla kaupunginomistajaksi -hankkeen parissa lähiöissä työskennellyt kulttuurituottaja Anu Siirtola. Studioisäntänä on Elias Krohn. Katso video (kesto 52 minuuttia, toteutettu etäyhteyksin).

Vesa Puuronen esittää osallistavaa budjetointia Rovaniemelle

Rovaniemellä perussuomalaiset olivat kuntavaalien suurin ja lähes ainoa voittaja. Perussuomalaisten kannatus nousi 17,9 prosenttiin, missä on 10,4 prosenttiyksikön lisäys edellisistä kuntavaaleista. Suurimpana puolueena jatkaa silti odotetusti keskusta (24,6 %).

"Maahanmuuttoteemat näyttävät täälläkin purevan. Myös perussuomalaisten ehdokashankinta onnistui", kommentoi vasemmistoliiton kaupunginvaltuutettuna paikkansa uusinut professori Vesa Puuronen (katso video).

Studio e: Keskustelu lähiötoiminnasta

Kulttuurivihkojen verkkolehden Studio e -ohjelman lähiökeskustelujen sarjassa käsiteltiin 18.8. lähiöiden vapaaehtois- ja harrastustoimintaa. Sosiaaliohjaaja Satu Punju osallistui keskusteluun Helsingin kaupungin Pihlajamäen lähiöasemalta, seuranaan lähiöaseman aktiivisia käyttäjiä: Irma Toivanen Pihlajamäen Lähiöteatterista sekä kaupunkilaisaktiivi Keijo Mähönen. Mukana ohjelmassa oli myös Pihlajamäki-Seuran puheenjohtaja Milja Parviainen. Katso videotallenne.

Kuusamon vihreiden Mika Flöjt: Kaivokset uhkaavat puhtaita vesistöjä

Kuusamon vihreiden keskeinen vaaliteema oli paikallisten kaivoshankkeiden vastustaminen, kertoi Kuusamon kaupunginvaltuustoon uudelleen valittu vihreiden Mika Flöjt Kulttuurivihkojen kuntavaali-illassa (katso video jutun alla).

"Kaivosyhtiö Latitude 66 on varannut koko Pohjois-Kuusamon, puolet Kuusamoa ja puolet Posiota ja Etelä-Sallan. Nämä alueet ovat uraanivyöhykkellä. Mediassa hehkutetaan, että ne ovat kobolttia pelkästään, mutta ne ovat voimakkaasti uraania sisältäviä malmioita. Esimerkiksi tässä Käylän Juomasuolla on 187 kertaa enemmän uraania kuin kultaa ja sitä pyritään koboltin varjolla nostamaan", Flöjt totesi.

Studio e: Keskustelu lähiöiden lastenkulttuurista

Kulttuurivihkojen verkkolehden Studio e -ohjelmassa on alkanut lähiöaiheisten teemakeskustelujen sarja. Ensimmäisenä aiheena 2.6. oli lastenkulttuurin tarve lähiöissä. Aihetta käsiteltiin vahvasti ruohonjuuritasolta käsin. Keskustelijoina olivat Jakomäen leikkipuiston yhteisötaiteilija Tiina Hallakorpi sekä jakomäkeläinen asukasaktiivi Mira-Veera Auer. Studioisäntänä oli Elias Krohn.

ILMOITUS