Syksy 2017

Maria Susanna: Tämän maan pidot

Kerro minulle jotakin kaunista.
(tarkoittaa ajattele minua tänään)

Kerro minulle mitä tahtoisit tehdä nyt.
(tarkoittaa minun kanssani)

Olet vaiti ja vetäytynyt.
(tarkoittaa hylkäsit minut ennen aikojasi)

Tämän maan pidot kertoo toisen ihmisen etsimisestä – silloinkin kun hän on läsnä –, epäilystä, surusta, onnesta ja sen vaikeudesta. Ruotsissa syntynyt kirjailija on asunut aikuisiällään niin Italiassa, Suomessa kuin Virossakin. Häntä kiehtoo irrallisuus, muutos, itsenäiseksi kasvaminen, sopeutuminen ja sopeutumattomuus uusiin ympäristöihin.

”Ovatko kosketukset hukkaan heitettyjä toiveita?” runoilija kysyy olematta kuitenkaan pessimisti. Pallo jää lukijalle.

Maria Susanna (Susanna Poikela, s. 1976) on Tallinnassa asuva maahantuontialan yrittäjä ja runoilija. Hän on opiskellut myös Porin taidekoulussa ja valmistunut Snellman-korkeakoulusta Steiner-koulun luokanopettajaksi. Runoilijana hän on suuntautunut kirjoittamisen lisäksi lavaesiintymisiin.

”Keskeinen teema runoissani on itsenäisyyden löytäminen ja kasvaminen minuksi suhteessa muihin. Olen fyysinen eläjä: tarvitsen toisia ihmisiä ympärilleni kasvaakseni”, kirjailija kertoo.

Tuomas Kaila

Tuomas Kaila: Lähettiläät

Lähettiläät on sysimustan humoristista lyhytproosaa, jossa keskiöön nousee maailmalla heiluvien diplomaattien nyrjähtänyt, päänsisäinen maailma. Satiirinen kokoelma on kuin maahan tallottujen, kurassa ryvettyneiden kansallislippujen kirjava tilkkutäkki.

Mustalaistytöt alkavat taas ahdistella meitä terassia kiertävän köysiaidan takaa. Ymmärrän sanat raha, vauva ja maito.

Mies alkaa vitutuspäissään tenttiä tyttöjä, espanjaksi ja englanniksi. Minkä ikäisiä olette? Miksi ette käy koulua? Miksi ette mene töihin? Miksi vauva on noin apaattinen? Kuka on sen oikea äiti?

Tytöt vilkuilevat toisiaan suu auki. Virnistelevät vähän.

Lähetystössä kävi viime viikolla suomalainen eläkeläismies, jolta oli viety passi ja rahat. Mies kirosi mustalaisia itku kurkussa. ”Muuten en Hitleristä perusta, mutta…”

Jos tarjoilijattarelle toteaisi, että toinen tytöistä oli hauskan näköinen, pitäisivät hulluna. Myös paikalliset romanit pitävät näitä Romaniasta tulleita pohjasakkana. Sama juttu koto-Suomessa.

Tuomas Kaila (s. 1975) on helsinkiläinen käsikirjoittaja, muusikko ja media-alan yrittäjä. Lähettiläät on Kailan ensimmäinen proosamuotoinen teos.

 

Johan Alén: Alukseni, kirkas

Ohitan matkallani paljon aluksia
Yksi kiihdyttää hiukkasilla
Toinen törmäyttää ytimiä
Kolmas tyhjentää tähden ydintä
Perille pääsevät ne jotka ovat oppineet muokkaamaan avaruutta
Jotka levittävät kätensä ja avaavat tien

Alukseni, kirkas alkaa metalyriikasta ja jatkuu täysin loogisesti kosmisella matkalla, jossa heikompaa voi alkaa huimata. Näkymät ovat täynnä kauneutta ja valoa. Samalla ollaan olemisen peruskysymysten äärellä: Kuka tai mikä olen? Entä sinä? Matkalta palataan ihmiseen, arkeen, rakkauteen ja lopulta siihenkin, minkä kanssa kaikki runoilijat flirttailevat. Mutta avaruus pysyy.

Olet kaunein jonka tunnen.

Johan Alén (s. 1976) on yleistä kirjallisuustiedettä opiskellut toimittaja.

Kirjakaupassamme painetut ja E-kirjat

Painetut kirjamme 16,90–19,90 euroa ja E-kirjat 8,90–9,90 euroa kirjakaupassamme.

Kaikki kirjamme ovat myynnissä kirjakauppa Rosebud CityCenterin uutuuspöydällä (Asematunnelitaso, Kaivokatu 8 A, Helsinki) ja Teos & Tulenkantajat-kirjakaupassa (Hämeenpuisto 25, Tampere).

Kirjamme ovat tilattavissa myös muiden kirjakauppojen kautta noudettaviksi sekä verkon eri kirjakaupoista.