Virpi Alanen: Hiilellä piirretty hymy

Vuoden aforismikirja 2020! (Suomen aforismiyhdistyksen palkinto)

Iloa ja ihmisyyttä synkkään aikaan! Virpi Alasen aforismit lähestyvät runoutta ja tuovat iskevien kiteytysten ohella värikkään ja vaihtelevan visuaalisen kuvaston katsojan silmien eteen. Hiilellä piirretty hymy -kokoelman aihepiirejä ovat muun muassa ilo, toivo, luonto, taide ja ihmisyys. Niitä pohditaan kokoelmassa raikkaalla tavalla, lakaisematta maailmaa piinaavia synkkiä asioita maton alle.

Lepo. Ihmisyyden uudelleen oppiminen.

Kuu. Miksi ajattelen ihmistä, kun katson sinua?

Ilo. Aikamme kovin vastarinnan muoto.

Virpi Alanen (s. 1978) on Helsingissä asuva runoilija, aforisti ja kriitikko. Hänen aiempia teoksiaan ovat aforistinen runokirja Ystävätär K (2012) ja antikvaarinen löytörunoteos Löytöretkue (2015). Hän on pitänyt myös visuaalisen runouden näyttelyitä.

Verkkokauppa:

Tilaa painettu kirja

Tai

Osta sähkökirja

Kirjastoluokka 82.2. Ovh 19,90 e (nidottu), 9,90 e (e-kirja). Hinnat sisältävät alv:n, 10 %. Pehmeäkantinen, 62 sivua.

ISBN: 978-952-7274-65-1 (nidottu), 978-952-7274-66-8 (pdf).

Ilmestynyt lokakuussa 2020.

Kirjasta sanottua

”Aforismeissa on rikas kuvasto, ja ne ovat tunnelmallisia ja värikkäitä – ja Alanen myös nimenomaisesti kirjoittaa väreistä: aforismeissa on keltaista, oranssia, sinistä, harmaata.

Mikä ilo ja mikä lämpö tästä kokoelmasta kaikkiaan huokuukaan! Se piirtää hymyn lukijan kasvoille.”

Toimittaja, FM Maija-Liisa Nyman Vuoden aforismikirja 2020 -tunnustuksen perusteluissa.

”Hyvätkin mietelauseet puuroutuvat helposti raskassoutuiseksi ajatusliejuksi, joten teoksen työstäminen vaatii sommitelman tajua ja malttia jättää sivuille tilaa.

Tämän vuoden [Vuoden aforismikirja -palkinnon] voittajalla näitä ominaisuuksia olisi jaettavaksi asti: Virpi Alasen Hiilellä piirretty hymy on kenties palkinnon historian paras kotimainen aforismiteos, jossa yhdistyvät monet lajin hyveet.”

Vesa Rantama Helsingin Sanomissa (21.2.2021).

”Aforismiteosten ongelma on toisinaan se, ettei kokonaista kirjaa tiheitä ajatuspudokkaita kykene hevillä ottamaan vastaan. Alasen teoskokonaisuus sen sijaan toimii erinomaisesti. – – Koko teos versoo elämänuskoa, joka ei voi olla herättämättä sielussa asti pulpahtavaa iloa.”

Siru Kainulainen Turun Sanomissa (13.1.2021)

”Kirja on omistettu Harmajan peipposelle, joka lauloi kuitenkin. Omistus sopii teoksen aforismeihin, joista monet käsittelevät raskaiden kokemusten keskeltäkin löytyviä toivonpilkahduksia. Teoksesta tunnistaa tekijänsä kädenjäljen: jokainen teksti on niin huolella viimeistelty, että niistä ei haluaisi muuttaa mitään.”
Hanna-Leena Ylinen Suomen aforismiyhdistyksen verkkosivuilla

Kirjailija puhuu