Salla Kaarin Kalkas: Yö etsii ruosteista siivilää

Yö etsii ruosteista siivilää on arvoituksellinen rakkausrunoelma ja dystopian sävyttämä scifi-sinfonia. Se on monisärmäinen matka perimmäisten kysymysten äärelle, vaikeuksien kautta voittoon ja ei-minnekään, tavanomaisen ja unenomaisen hermolla kiinni, valmiina viiltämään.

Kuparipäinen pyöräyttää rintaansa ja sanoo, että meidän tulee laskea lapsemme veteen, jotta tajuamme olevamme näköyhteyden päässä toisistamme. Kiristää ääntään, kurkussa kiertyvää ilmapalloaan ja seisoo vankasti, tällaisena päivänä pystytettynä patsaana ja tokaisee, että mysteeri on sellainen asia, joka ei ratko oikeita ongelmia, mutta pitää kiireisenä ja ajatukset kireänä.

Yö etsii ruosteista siivilää on Salla Kaarin Kalkaksen (s. 1995) toinen runoteos, joka luottaa kielen kykyyn muodostaa yhteyksiä sinne missä niitä ei ensisilmäyksellä ole.

Karri Kokon Lyhyttaward-tunnustuspalkinto 2023!

ISBN 978-952-7437-77-3 (painettu), ISBN 978-952-7437-78-0 (pdf). Kirjastoluokka 82.2. Pehmeäkantinen, 53 sivua. Ovh. painettu 22,90 e, pdf 9,90 e. Hinnat sisältävät alv:n, 10 %. Ilmestynyt 17.5.2023.

Verkkokauppa

Tilaa painettu kirja

Osta sähkökirja

Kirjasta sanottua

Nuoren tekijän toinen kokoelma, ja jo nyt runoissa tapahtuu kummia: ”Elää takaisin päivämääriä ja nukahtaa metsäradion päälle.” Tai: ”Kuun vuori rajataan rohkean kissan edestä.” Myös meren teksti-tv mainittu.

Karri Kokko Lyhyttaward-palkinnon perustelut.

”Painokkaat yhteiskunnalliset teemat nostavat kielessä asuvan moninaisuuden ja kurittomuuden eräänlaiseksi vastarinnan voimaksi. Vastarinnalta tuntuvat myös kirjassa virtaavat rakkausrunot, joissa on peittelemätöntä lempeyttä ja suostuvaisuutta.”

Milka Luhtaniemi Runografi-sivustolla