Jussi Hyvärinen: Olduvain rotko

Runokokoelma ponnistaa ihmiskunnan alkukotina tunnetusta, Itä-Afrikassa sijaitsevasta Olduvain rotkosta. Rotko on yksi merkittävimmistä esihistoriallisista kaivauskohteista ja tarjoaa ainutlaatuista tietoa ihmisen evoluutiosta. Runoissa liikutaan sekä universaalilla tasolla arkaaisissa raamatullisten alkumyyttien maisemissa että henkilökohtaisella tasolla nykyhetkessä. Yhteisten juuriemme äärellä voi hahmottua jotakin siitä, keitä olemme, mistä tulemme ja minne menemme.

Hitaasti maa liikkuu, parahtelee ja ulvoo,

hitaasti ryömivät kivet, kierivät luut esiin,

hitaasti kaivautuvat esi-isät huokaavasta paahtuneesta maasta,

hitaasti syntyvät kuolleista elämään ja katsovat sinua silmiin.

Einari Vuorela -runopalkinto 2023!

Jarkko Laine -palkintoehdokas 2023!

Jussi Hyvärinen on Joensuussa asuva kirjailija, kirjastoalan ammattilainen ja venäläisen kirjallisuuden tutkija. Hän voitti J. H. Erkon runokilpailun vuonna 2003, ja hänen esikoisrunokokoelmansa Kurkistan kaivoon ilmestyi vuonna 2006.

ISBN: 978-952-7437-46-9 (painettu), 978-952-7437-47-6 (pdf). 66 sivua, pehmeäkantinen. Kirjastoluokka 82.2. Ovh. painettu 19,90 e, pdf 9,90 e. Hinnat sisältävät alv:n 10 %. Ilmestynyt marraskuussa 2022.

Verkkokauppa

Tilaa painettu kirja

Osta sähkökirja

Kirjasta sanottua

”Ihmisen synty, elämän raivoisa virta, historian luomisen vimma… Tämä kaikki ei varmaankaan voi mahtua runokirjan 67 sivuun. Jussi Hyvärisen (s. 1973) toista kokoelmaa Olduvain rotko lukiessa tulee tunne, että sittenkin voi.

Siihen tarvitsee totta kai tiheää kieltä ja verratonta rytmitajua. Näitä hyveitä kokoelman runot tarjoavat yllin kyllin.”

Jukka Koskelainen Helsingin Sanomissa (23.1.2023)

”Jussi Hyvärisen kokoelma Olduvain rotko loihtii kielellisesti hiotun, silti monisärmäisen freskon maailmasta ja sen historiasta. Aluksi pudotaan avaruusalukselta maahan ja nähdään maa ensimmäistä kertaa. Runo vie ihmisen Afrikkaan, ihmisen alkuun. Meno historian poikki ei ole kovin juhlallista, sillä menneisyys ja nykyisyys, myytit, tarinat ja tiede sekoittuvat vallattomasti: ”esi-isät astuvat keltaiseen sukellusveneeseen”. Näin syntyy kuva kuohuvasta maailmasta, jossa pitää juosta naapuria pakoon, kunnes ”mummo pesee ja valkaisee / repaleiksi ammutun sielun”. Mukaan mahtuvat niin keittävät hilkkapääeukot kuin elementtitalot, mopon rassaus, freskon maalaus ja koko sivilisaation ristiriitainen prosessi. Siihen tuo rauhaa lapsen vieminen päiväkotiin. Silti ihminen kurottaa vielä arkielämää suurempaan ulottuvuuteen.”

Einari Vuorela -palkinnon raadin perustelut.

Jussi Hyvärisen Olduvain rotko on sivistyneen ja lukeneen lyyrikon voimannäyttö. Runot porautuvat historian, tarinoiden ja myyttien kerrostumiin, näyttävät ihmisen maailman kauneudessaan ja kauheudessaan. Runouden perinteet sisäistäneenä Hyvärinen hallitsee niin laajakaariset kuvaelmat 
kuin tiiviit kiteytykset. Olduvain rotkossa puhuu omaääninen runoilija, jolle lyriikka ei ole vain kirjoittamista, vaan myös kontemplatiivista maailmaan, aikakausien jatkumoon, asettumista.

Jarkko Laine -palkinnon raadin perustelut palkintoehdokkuudelle.

Kirjailija puhuu

Kulttuurivihkojen kirjailta ravintola On The Rocks Kalliossa 15.11.2022.