Heikki Niska: Frida ja käärmehameinen yö

Meksikolaistaiteilija Frida Kahlon (1907–1954) teoksista ja elämästä innoituksen saanut runokokoelma pursuaa maalauksellista kuvastoa. Riemu ja tuska, leikkisyys ja traagisuus vuorottelevat ja yhtyvät, kuten Kahlon elämässäkin. Teos on poikkeusyksilön selviytymistarina, hullu ja pidättelemätön.

Heikki Niska (s. 1961) on helsinkiläinen kirjailija. Hänen tähänastiseen kaunokirjalliseen tuotantoonsa vuodesta 1987 alkaen kuuluu 17 teosta.

Kuva: Noora Ojala.

Kirjastoluokka 82.2. Ovh 19,90 e (nidottu), 9,90 e (e-kirja). Hinnat sisältävät alv:n, 10 %. ISBN: 978-952-7274-57-6 (nidottu), 978-952-7274-58-3 (pdf).

Tilaa painettu kirja verkkokaupasta!

Osta sähkökirja – sopii kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle!

Saatavana myös Rosebudin CityCenterin myymälästä (Asematunneli, Helsinki) ja Nide-kirjakaupasta (Fredrikinkatu 35, Helsinki).

Kriitikoiden sanomaa

”Viimeisin kokoelma on uudistumiskykyisen runoilijan yllättäväkin aluevaltaus. Teoksessa Frida ja käärmeehameinen yö (Kulttuurivihkot 2020) sukelletaan meksikolaistaiteilija Frida Kahlon (1907–1954) toivon ja traagisuuden sävyttämään maailmaan.
– –
Tähän maailmaan Heikki Niska on sukeltanut niin elämäkertavihjeiden kuin ennen muuta kielen kolorismin ja tajunnanvirtamaisuuden kautta. Tämä on uutta hänellä, sanojen räiske, kuvien ilotulitus ja visionäärinen runsaus. Näin runot puhuvat myös sille, joka ei tunne Kahlon taidetta tai elämäntarinaa; runoissa on yleispätevää rakkauden, uhrin ja kuoleman teemaa. Niitä korostavat rohkeasti elämän ja sen päättymisen, ennen muuta veren kuvat. ’- – Imettäjä ja kuolema tanssivat/ talon ympärillä, maisema on päivä ja yö,/ aurinko ja kuu. – -’.”

Liisa Enwald Suomen Elämäntarinayhdistyksen blogissaan

”Omaperäisestä sanataiteestaan tunnettu Heikki Niska on kirjoittanut vahvan kokoelman. Tunnelma asettuu voimakkaiksi, hätkähdyttäviksi kuviksi; runot kihelmöivät mielen iholla kauan.”

Esko Karppanen Kaltio-lehdessä (3/2020)

Kirjailija puhuu