Hannu Hirvonen: Vuori sumussa

Vuoden aforismikirja 2021!

Hannu Hirvosen lauseissa korostuvat rytmi, äänteellinen kauneus ja kielellinen leikki. Aforismikokoelman aiheita ovat ajattelu, kuolema, vanheneminen, eri ikäkaudet, maailmanpolitiikka, ilmasto, julkisuus ja siltä piiloutuminen, luonto ja ympäristö sekä ihmisyys monine puolineen. Vakavuudelta ja synkkyydeltä mattoa alta vetävät humoristiset ja absurditkin tunnelmat.

Puhuvat uskonhypystä. Ja minä kun uskon painovoimaan.

Ajattelu avaa ikkunoita. Moni on päätynyt hyppäämään.

Äkkiä aavistan vapauden. Huimaa!

Hannu Hirvonen (s. 1965) on turkulainen lasten- ja nuortenkirjailija, aforisti ja lauluntekijä. Häneltä on ilmestynyt reilut kaksikymmentä lasten- ja nuortenkirjaa sekä aforismikokoelmat Kiireestä kantapäähän (2011) ja Avaruusajasta muistiin jäi Rymd (2016). Hirvonen on ollut Turun Sanomien vuoden 2020 aforisti. Hän on myös voittanut aforismillaan vuoden 2021 Lassi Kämäri -palkinnon.

Verkkokauppa:

Osta painettu kirja!

Osta sähkökirja!

Kirjastoluokka 10.8. 95 sivua. ISBN: 978-952-7274-85-9 (nidottu), 978-952-7274-86-6 (pdf). Ovh. 20,90 e (nidottu), 9,90 e (pdf). Hinnat sisältävät alv:n, 10 %. Ilmestynyt 15.4.2021.

Kirjasta sanottua

”Ehdokaskirjojen joukossa oli kiinnostavia teoksia, mutta Vuori sumussa nousi esiin rikkautensa ja hilpeytensä vuoksi, vaikka hilpeyden varjossa elävät vakavat ajatukset. Sen aforismit puhuvat sekä nykyajasta että joka hetkessä läsnä olevasta ikuisuudesta. Se ottaa kantaa maailman akuutteihin ongelmiin mutta toisaalta asettaa elämän perspektiiviin: ’Hiiren kallo. Vanitas. Silmät avaava hiljaisuus.’”

Aurinko Kustannuksen kustantaja Tanja Kanerva Suomen aforismiyhdistyksen Vuoden aforismikirja 2021 -tunnustuksen valintaperusteluissa

”Aforismit ovat toisinaan vaikeaselkoista sanataidetta. Uudella kirjallaan Hannu Hirvonen kuitenkin osoittaa, että etevä tekijä voi saada tarkkaan punnitut ajatelmat näyttämään helpoilta ja ilmavilta. – – Painavista aiheista huolimatta teoksesta välittyy sanoilla leikkimisen ilo. Tuttujen ilmausten vääntely, monenkirjavat teemat ja henkilökohtainen perspektiivi kehkeyttävät kokonaisuutta, jossa aikalaisilmiöihin suhtaudutaan huumorin sävyttämällä kriittisyydellä.”

Kalle Roine Turun Sanomissa (16.9.2021)