Asta Piiroinen: Toukokuun auringon aikakirjat – esseitä Argentiinasta

Tangoa, pampan lakeuksia, tasangoilla asuvien gauchojen juurevaa kulttuuria. Mutta myös diktatuurien perintöä, toistuvia kumouksia, talousvaikeuksia. Tätä kaikkea ja paljon muuta on Argentiina – Etelä-Amerikan toiseksi suurin maa, josta tiedämme lopulta varsin vähän. Asta Piiroisen Toukokuun auringon aikakirjoissa sukelletaan Argentiinan eri vaiheisiin, sen kansan tietoisuuteen ja tarinoihin.

Oppaina kirjassa toimii myös yli 25 argentiinalaista kirjailijaa ja lukuisa joukko muita vaikuttajia. Argentiinan 1900-luvun kuuluisin kirjailija Jorge Luis Borges esiintyy näissä aikakirjoissa useasti – ja totutusta poikkeavissa rooleissa. 
Toukokuun auringon aikakirjat valaisee tiedolla ja kokemuksella ideoiden, aatteiden ja kirjallisuuden matkaa yhteiskunnallisten muutosten pyörteissä ja aikakausien murroksissa. Se vastaa laajalti kysymykseen: mistä puhumme, kun puhumme Argentiinasta?

Asta Piiroinen on kirjailija, runoilija ja esseisti, jolta on viimeksi ilmestynyt Itä-Afrikan suurten järvien historiaa ja nykyaikaa käsittelevä teos Aamun maa herää ikuisessa – esseitä Afrikasta (Kulttuurivihkot 2020) sekä Buenos Airesiin sijoittuva ja argentiinalaisen tangon mielenmaisemiin sukeltava runokokoelma SanTangon Satama (Kulttuurivihkot 2021).

ISBN: 978-952-7437-56-8 (painettu), 978-952-7437-57-5 (pdf). 389 sivua, pehmeäkantinen. Kirjastoluokka 48.386. Värikuvia. Ovh. painettu 29,70 e, pdf 10,90 e. Hinnat sisältävät alv:n 10 %. Ilmestynyt 9.12.2022.

Verkkokauppa

Tilaa painettu kirja

Osta sähkökirja

Kirjasta sanottua

”Piiroisen tarinointi etenee löysän kronologisesti maan ”löytämisestä” lähes nykypäiviin asti, mutta mikään haku- tai historiateos Aikakirjat ei ole, ja se on myös sen vahvuus. Tilastojen ja vuosilukujen sijasta etualalle nousevat kulttuuri ja kansan tunnot eri aikakausina, ihmisten elämä ja kokemukset, maan ominaispiirteiden esittely.”

Kari Heino kulttuuritoimitus.fi-verkkolehdessä

Kirjailija puhuu

Keskustelu Rosebudin Sivullinen -kirjakaupassa 18.1.2023. Mukana professori Teivo Teivainen (vas.), kustantaja Elias Krohn ja kirjailija Asta Piiroinen.