Jälleen ensi lauantaina 25.3. järjestettävä Earth Hour on ympäristöjärjestö WWF:n järjestämä maailman suurin ilmastotapahtuma, johon kaikki voivat osallistua. Tapahtuman aikana näytetään valomerkki ilmaston puolesta sammuttamalla turhat valot. Tämän symbolisen eleen avulla jokainen voi ilmaista huolensa ympäristön tilasta ja ilmastokriisistä päättäjille.
Earth Hour sai alkunsa Australian Sydneyssä vuonna 2007, jolloin siihen osallistui yli kaksi miljoonaa ihmistä. Vuonna 2016 maailmanlaajuisessa tapahtumassa oli mukana yhteensä ennätykselliset 178 maata ja maantieteellistä aluetta sekä miljoonia yksityishenkilöitä, yhteisöjä ja yrityksiä. Suomessa tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2009, ja vuonna 2016 siihen osallistui jo 1,6 miljoonaa suomalaista tavalla tai toisella.
”WWF:n Earth Houriin on vuosi vuodelta osallistunut enemmän suomalaisia. Erityisen suosittu se on ollut kouluissa ja oppilaitoksissa, joissa koko tapahtuman alusviikon aikana järjestetään ilmastoon liittyviä tapahtumia ja oppitunteja sekä esimerkiksi syödään ilmastoystävällistä lounasta koulun ruokalassa tai valmistetaan sellaista kotitaloustunnilla”, kertoo WWF:n tiedottaja Kaisa Ryynänen.
”Tänä vuonna Suomessa on kolmatta vuotta peräkkäin teemana ’Maailman suurin kynttiläillallinen’, ja haluamme nostaa sillä esiin ruoan ilmastovaikutuksia. Ravintolat ovat ilahduttavan suurilukuisesti lähteneet tapahtumaan mukaan. Lounasravintolat ovat tarjonneet viikon aikana ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja, ja muissa ravintoloissa on esimerkiksi Earth Hour -päivänä kasvisruoka-annoksia alennettuun hintaan”, kertoo Ryynänen.
Ympäristötekoja lautasella
Kiinnostus ympäristöasioita kohtaan on Ryynäsen kokemuksen mukaan lisääntynyt.
”Osa ihmisistä on erittäin tietoisia esimerkiksi ruoantuotannon ympäristövaikutuksista ja tekee ruokavalintojaan siten, että niiden ympäristökuormitus olisi mahdollisimman pieni. Teettämämme tutkimuksen mukaan ruokahävikkiä aikoo tulevaisuudessa vähentää varmasti tai melko varmasti 68 prosenttia vastaajista. Kolmasosa vastanneista aikoo puolestaan varmasti tai melko varmasti vähentää ruokavalionsa ympäristövaikutuksia suosimalla kasvispainotteista ruokavaliota”, Kaisa Ryynänen kertoo.
”Saman tutkimuksen mukaan suomalaiset pitävät kuljetuksia ja pakkauksia merkittävimpinä tekijöinä ruoan ympäristövaikutuksissa. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa: suurimmat vaikutukset syntyvät alkutuotannosta eli kasvien ja eläinten kasvatuksesta. Siksi tärkeimmät ympäristöteot omalla lautasella ovat lihan kulutuksen vähentäminen sekä ruokahävikin välttäminen.”
Mukavaa vaikuttamista
Ilmastomuutoksen torjunta on Earth Hourina helppoa.
”Se on erinomainen tapa viettää iltaa hyvässä seurassa: sammuttaa valot, sytyttää kynttilät ja kokata kaveriporukalla ilmastoystävällinen illallinen. Kampanjasivustolta earthhour.fi löytyy kosolti vinkkejä siihen. Samalla voi miettiä, voisiko ilmastoystävällisiä ruokavalintoja tehdä myös arjessaan, esimerkiksi korvata osan lihasta kasviksilla ja kestävästi pyydetyllä kalalla sekä pitää ruokahävikin määrän minimissä”, Kaisa Ryynänen vinkkaa.
Earth Hourin aikaan järjestetään myös paljon mainiota tapahtumia eri puolilla Suomea, jos lauantai-iltaa haluaa viettää kodin ulkopuolella. Esimerkiksi ravintolat järjestävät tapahtumia useilla paikkakunnilla ja monella kaupungillakin on oma tapahtumansa. Oman lähialueen Earth Hour -tapahtumia voi etsiä samaiselta kampanjasivustolta.
Helsinki mukana vaikuttamassa
Myös Helsingin kaupunki kannustaa työntekijöitään ja asukkaitaan lisäämään kasvisten määrää ruokalautasella Earth Hourin alusviikolla. Tapahtumailtana on perinteisesti sammutettu turhat valot kello 20.30–21.30 kannanottona ilmaston puolesta. Turhia valoja sammuttavat esimerkiksi kaupunginkanslia, Korkeasaari, Kaupunginteatteri, sosiaali- ja terveysvirasto, tarkastusvirasto, pelastuslaitos, kaupunginmuseo ja Helsingin Satama.
”Helsinki haluaa olla mukana ehkäisemässä ilmastomuutosta. Kaupunki on tehnyt ilmastotiekartan, jossa esitämme tiemme hiilineutraaliksi. Nyt olemme myös kiristämässä nykyisiä tavoitteitamme. Earth Hourissa ei tällä kertaa ole kyse vain valojen sammuttelusta vaan myös kasvisruoan suosimisesta. Sekin on yksi hyvä tapa hillitä ilmastonmuutosta ja asia, johon jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa”, toteaa Helsingin kaupungin ympäristöjohtaja Esa Nikunen.
Pääkaupunkimme pyrkii olemaan edelläkävijöiden joukossa ilmastonmuutosta torjuttaessa.
”Ilmastoasiat vaikuttavat kaikkeen kaupungin toimintaan: rakentamiseen, liikenteeseen, energiaratkaisuihin jne. Pekka Saurin vetämä ilmastoryhmä on valmistellut ehdotuksen Helsingin tavoitetason kiristämisestä ja ilmastomuutokseen sopeutumisesta kaupungissamme. Tuleva kaupunginvaltuusto saa ottaa siihen kantaa ensi töikseen”, Nikunen ilmoittaa.
Earth Hour 25.3. klo 20.30–21.30.