Alkajaisiksi ilmestyy kaksi runokokoelmaa ja yksi novellikokoelma.
Kaunokirjallisuus on aina ollut keskeinen osa Kulttuurivihkojen julkaisutoimintaa. Vast’edes kirjallisuutta ilmestyy paitsi lehden kansien välissä myös kirjojen muodossa. Kustannustoiminnan aloittaminen on luonteva avaus tilanteessa, jossa suuret kustantamot julkaisevat entistä vähemmän etenkin uusien tekijöiden runoteoksia.
Toiminnan ytimessä on kirjallinen laatu, samalla kun ollaan kiinnostuneita etenkin kaikesta uudesta. Turhat rajat ja konventiot saavat mennä rikki. Painopisteenä ovat runous ja lyhytproosa, mutta muitakaan kirjallisuuden lajeja ei suljeta pois.
Kirjat ovat saatavissa sekä painettuina että digitaalisina. Ensisijainen myyntikanava on Kulttuurivihkojen verkkokauppa.
Lokakuun aikana näkee päivänvalon kaksi runokokoelmaa ja yksi novellikokoelma, kaikki esikoisteoksia.
Maria Susanna: Tämän maan pidot
Maria Susannan alias Susanna Poikelan runoteos Tämän maan pidot kertoo toisen ihmisen etsimisestä – silloinkin kun hän on läsnä –, onnesta ja sen vaikeudesta, surustakin. Ruotsissa syntynyt kirjailija on asunut aikuisiällään niin Italiassa, Suomessa kuin Virossakin. Häntä kiehtovat irrallisuus, muutos, sopeutuminen ja sopeutumattomuus uusiin ympäristöihin.
”Keskeinen teema runoissani on itsenäisyyden löytäminen ja kasvaminen minuksi suhteessa muihin”, kirjailija kertoo.
Kirjoittamisen lisäksi Maria Susannalle ovat tärkeitä kuvataiteet, laulu ja tanssi, joita kaikkia hän on opiskellut.
”Näen ne samankaltaisina prosesseina. Kaikissa on tärkeää harmonia, kaari. On oltava idea, mutta se ei saa kahlita liikaa”, hän pohtii.
Maria Susannalle läheistä on myös runouden esittäminen, esimerkiksi performanssitaiteen keinoin.
Johan Alén: Alukseni, kirkas
Kulttuurivihkojen pitkäaikaisen vaikuttajan ja entisen päätoimittajan Johan Alénin runoteos Alukseni, kirkas yhdistää arkisia kokemuksia ja kosmisia tunnelmia. Runojen taustalla on toisaalta kiinnostus fragmentteihin, toisaalta hänen pitkään valmistelemansa romaani, joka kääntyi toistaiseksi runoiksi.
Kokoelma on tietoisesti rakennettu alkamaan 20 vuotta vanhoista teksteistä.
”Jatkumo ehkä alkaa metalyriikasta, mutta päätyy mielestäni ihan loogisesti täysin suuruudenhullun kaikkivoipaiseen runon puhujaan, joka kulkee universumin läpi. Ja sitten palataan ihmiseen ja lopulta sen ääreen, minkä kanssa kaikki runoilijat flirttailevat.”
Tuomas Kaila: Lähettiläät
Käsikirjoittaja, muusikko ja media-alan yrittäjä Tuomas Kailan Lähettiläät on sysimustan humoristista lyhytproosaa, jota hallitsee maailmalla heiluvien diplomaattien nyrjähtänyt päänsisäinen maailma. Satiirinen kokoelma on kuin maahan tallottujen, kurassa ryvettyneiden kansallislippujen kirjava tilkkutäkki.
Jokaisen 28 novellin otsikkona on jonkin maan lippu. Kaila perehtyi käsittelemiinsä maihin ja luki diplomaattien elämäkertoja sekä heihin liittyviä uutisia ja kuuli joitakin diplomaattitarinoita tuttaviltaan.
”Taustalla ovat taloudelliset intressit ja diplomaattien asema globaalin eliitin edustajina, mutta etusijalle novelleissa nousee aina jokin yksityiselämän piirre. Läsnä ovat koko ajan myös draaman peruselementit, rakkaus ja kuolema”, Kaila kuvailee.
Kirjoja voi tilata Kulttuurivihkojen verkkosivujen kautta: www.kulttuurivihkot.fi/kirjat
Kulttuurivihkojen kirjoja myydään myös Kirjakauppa Rosebud CityCenterissä (asematunnelitaso, Kaivokatu 8 A, Helsinki) sekä Teos & Tulenkantajat -kirjakaupassa (Hämeenpuisto 25, Tampere).
Juhlat kirjankustantamisen aloituksen kunniaksi keskiviikkona 1. marraskuuta klo 18–21 Ølhus Oslossa (Haapaniemenkatu 3–5, Helsinki). Paikalla on kustantamon kirjailijoita, ja he ovat myös haastateltavissa tilaisuudessa. Ei pääsymaksua. Tervetuloa!