Kulttuurivihkot 1/2010
Helsingissä syntyi tammikuussa uusi Vasemmistotaiteilijat ja –kulttuurityöntekijät -toimintaryhmä. Se ilmoittaa tavoitteekseen elävöittää vasemmiston ajattelua ja toimintaa.
Vatak uskoo, että taide ja politiikka voivat toimia hedelmällisessä vuorovaikutuksessa. »Luotamme siihen, että vasemmistolainen taide on avain vasemmiston uudistumiseen ja sen fundamenttien uudelleenarvioimiseen», ryhmä tiedottaa Vatakin internetsivuilla.
Vasemmistolaista kulttuuriväen organisoitumista on Suomessa jo ennestään, esimerkiksi kirjailija- ja taiteilijayhdistys Kiila. Vasemmistoliitolla on kulttuuripoliittinen työryhmä. Miksi uusi toimintaryhmä on tarpeen?
»Monet saattavat vierastaa jähmeitä yhdistyksiä. Vatak haluaa houkutella politiikan äärelle niitäkin, jotka ovat epävarmoja asenteistaan. Vatak voi toimia kanavana eteenpäin erilaisiin yhteisöihin ja toimijoihin, mutta luoda myös itsenäistä toimintaa ja keskustelua», vastaa Vatakin tiedottaja, teatterituottaja Jan Liesaho.
Ryhmä on puolueisiin sitoutumaton, mutta sillä on oikeus tehdä asiantuntijaorganisaation roolissa aloitteita Vasemmistoliiton puoluehallitukselle. Toimintaryhmä ilmoittaa haluavansa olla mukana uudistamassa Vasemmistoliittoa ja koko puoluekenttää.
»Suunnittelu on vasta alullaan, mutta ainakin tarkoitus on tiedottaa jo olemassa olevista vasemmistolaisista toimijoista ja kanavista. Kaikkea ei tarvitse keksiä uudelleen. Puhetta on ollut myös toistuvista tapaamisesta, työpajoista, Vatak-palkinnon ja ‘apurahan’ jakamisesta, julkaisusta ja toiminnasta puolueiden suuntaan», kertoo Liesaho.
Perustamisseminaarin osanottajamäärästä päätellen toimintaryhmälle on kysyntää. Helsinkiläiseen ravintola Bellyyn oli ahtautunut noin kaksisataa kiinnostunutta.
»Mutta tapahtuma ei vielä pyrkinytkään vastaamaan kysymykseen, mitä Vatak tulee käytännössä tekemään, joten monta kysymysmerkkiä on vielä ilmassa. Ideoita työstetään kevään aikana», Liesaho sanoo.