Ristiriita voi johtaa myös mukavaan ja hyvään, se ei johda aina ikävään ja pahaan.
Myös uuteen lujajohtoiseen yhteiskunnalliseen organisoimiseen ja tulevaan kansainväliseen massayhteiskuntaan sisältyy ongelmia, vaikka sitä täydennettäisiin EKSISTENTIALISTISELLA VAPAUSKÄSITYKSELLÄ (täydellisellä yksilövapaudella).
On erehdys ja virhe kuvitella, että ihmiskunta voi jatkaa tähänastista tietä, tyyliä ja elämäntapaa, kunhan vain tehdään ensin muutamia ”oikaisuja nykyiseen ristiriitakäytäntöön” (nykyinen ”ympäristöpolitiikka”).
PARIISIN ILMASTOSOPIMUS OLI MURSKANA HETI SYNTYESSÄÄN. Sopimuksen pahin epäkohta perustuu KANSALLISTEN VALTIOIDEN tekemien ilmastopäätösten kariutumiseen.
Tämä erehdys paljastaa sen, että yhteiskuntamme on epäonnistunut myös kokonaisuutena. Toiseksi tämä paljastaa ristiriidan merkityksen piilevän kaikessa.
Maapallolla tapahtuu nykyisin esimerkiksi rankkasateita, hirmumyrskyjä, tulivuorenpurkauksia ja maanjäristyksiä. Mutta maapallon historian aikana on ollut aikaisemmin ilmiöitä, joita ei vielä tunneta?
Pahimmat ja järkyttävimmät muutosilmiöt nousevat seuraavaksi teollisen kapitalismin aiheuttamasta ilmastonmuutoksesta.
Millaisia muotoja elollinen elämä on muodostanut tuhansien vuosien aikana itsessään ja ympäristössä? Maapallolla on ollut myös aikaisemmin esimerkiksi kuukausia jatkuneita kuivuuskausia tai/ja rankkasateita? Teollisen aikakauden ”ilmastonmuutos-ympäristökriisi” on kuitenkin aiheuttanut aikaisemmista olosuhteista täysin poikkeavan kriisien muutoksen ja kokonaistilanteen?
Otsoniaukko ja väestönräjähdys käyvät tästä esimerkkeinä. Mutta niitäkin on analysoitu viimeksi ihmislajin tietouskossa virheellisesti.
*
Teollisen kapitalismin aikana syntynyt ympäristökriisi on herättänyt paljon monenlaisia kysymyksiä esimerkiksi evoluutiosta (maapallon elollisen elämän vaiheista) ja maapallon rakenteesta ja maapallon asemasta avaruudessa. Niille kaikille on ollut ominaista se, että ihminen (eläin) on uskonut tietävänsä, miten kaikki on tapahtunut ja tulee tapahtumaan sekä miten hallitaan ihmisen aiheuttamia muutoksia (esimerkiksi suojellaan ”luonnon monimuotoisuutta”). Mutta kaikki on tapahtumassa täysin toisin kuin ihminen on kuvitellut.
Ihminen ei ymmärrä nyt sitäkään mitä maapallon sisällä on. Ei riitä, että on opittu tajuamaan vähän siitä, mitä maapallon pintakerroksessa tapahtuu.
Maapallon kehitysvaiheista ja tilasta (historiasta jne.) tullaan esittämään jatkossa monenlaisia uusia näkökulmia. Tähän asti on tarkasteltu maapallosta vain pieniä erillisiä lohkoja suuressa kokonaisuudesta ja sitäkin tietouskossa virheellisesti.
*
Antiikissa ihminen ”ensin seurasi luontoa”, Mutta tuon myyttivaiheen jälkeen tietouskoiseksi alettuaan ihminen alkoi käyttämään yksipuolisesti luontoa hyväkseen. Ymmärtämättä käynnissä olleen muutoksen sisältöä (konkreettisia seurausvaikutuksia).
Karl Marx ei voinut ymmärtää aikoinaan, että TEOLLISEN KAPITALISMIN RISTIRIIDAT sisältyvät myös moniin muihin ja muunlaisiin ristiriitoihin kuin vain omistajien ja työläisten väliseen ristiriitaan (työsuorituksen hyväksikäyttöön omistajana). Ristiriidat sisältyvät myös esimerkiksi ihmisen suhteeseen elolliseen luontoon ja ilmastonmuutokseen.
Ristiriitaa ei voi hävittää, mutta RISTIRIITAISIA SUHTEITA VOI MUUTTAA.
Nykyinen yhteiskuntarakenne on TOTAALISESTI EPÄONNISTUNUT. Sitä voisi kutsua SÄHKÖYHTEISKUNNAKSI koska se perustuu sähköön (sähkö on elektronivirta ja paljon muuta). Sähkön käyttö (sähköisen elektronijärjestelmään liitetyt uudet elämäntapatavarat kuten mikro jne.) ja esimerkiksi autojen nopeaan liikkumiseen tarkoitettu liikenneverkko perustuvat teollis-kapitalistiseen yhteiskuntaihanteeseen ja talouteen.
Nyt on käynnistettävä SUURIA YHTEISKUNNALLISIA RAKENNEUUDISTUKSIA, joissa on huomioitu monipuolisesti koko luonnon ja ihmisen elinympäristön ominaisuudet.
TEOLLISESTA KAPITALISMISTA ON TULLUT KOKONAISUUTENA ongelma, sillä teollinen kapitalismi on syvässä ristiriidassa maapallon elollisen luonnon kanssa. Teollinen totaalikapitalismi on ylittänyt teollisen kapitalismin kasvun rajat ja jälki siitä näkyy luonnon pahoinvointina.
RISTIRIIDAT etenevät hyvään ja huonoon suuntaan. LUONNON ILMIÖT (siinä on ristiriidassa luonnon omat elementit ja ihmiskunnan yhteiskunnallinen organisoituminen maapallolla) etenevät ”omalla painolla” niin että ihminen ei voi vaikuttaa luonnon ilmiöihin (kuten ilmastoon ja säähän).
VALISTUKSEN RISTIRIIDASSA tapahtuu puolestaan järjen käytön ristiriita uskon suhteen (tämä ristiriita oli ihmisen aiheuttama).
YHTEISKUNNALLISTEN RISTIRIITOJEN ratkaisemisen rinnalla ihmisen on ratkaistava kokonaisuuksien ja osa-alueiden epäonnistumisiin liittyviä ristiriitoja (esimerkiksi aluerakenne ja yksittäinen rakennus). RISTIRIITATIILANTEISSA ONNISTUMISIIN tulee kiinnittää myös huomiota mutta ensisijaisesti tulee tarkastella tapahtuneita epäonnistumisia.
ENSIN on kuvattava TOTAALISESTI EPÄONNISTUNEEN NYKY-YHTEISKUNNAN RAKENNE JA SEN JÄLKEEN tulee pohtia uuden toiminnon ja rakenteen tekemistä.
ALUERAKENTEEN UUSINA SUUNNITTELUPERIAATTEINA VOI TOIMIA ESIMERKIKSI:
0. Uudenlaisen filosofian kehittäminen täällläolon ja uuden yhteiskunnallisen organisoitumisen pohjaksi. Sen keskipisteenä on oltava nykyinen ILMASTONMUUTOSKRIISI.
1. Nykyinen ”nopealiikkeinen teollinen rahakapitalismi” on luonut nykyisen rahalle haisevan SÄHKÖYHTEISKUNNAN. Se perustuu matemaattis-tekniseen ja loogis-analyyttiseen ajatteluun ja siihen, että milloin ja missä tahansa voi liittää sähköllä toimivan uuden osan (kuten keittiöön mikron) nykyiseen sähköyhteiskuntnan KOKONAISUUTEEN välittämättä siitä, kuinka kaikki muu muuttuu sen jälkeen.
2. Omakotitalon jätesäiliö voi olla myös jopa 20 kuutiota. Mihin jätevedet kulkeutuvat sen jälkeen kun suuret säiliöautot ovat tyhjentäneet jätesäiliön, se jää usein arvoitukseksi.
MAAHAN IMEYTETTYNÄ ihmisten asumisesta syntyvä JÄTEVESI EI TARVITSE MITÄÄN SÄILIÖTÄ (uusi ”keksintö”). Tuolloin jätevedet kulkeutuvat luonnonmukaisesti esimerkiksi pohjaveteen.
3. LIIKENNEVERKKO HEIJASTAA nykyisen VALTION YLIMPIÄ ARVOJA (esimerkiksi varoitus- ja määräysmerkit liikennemerkkeinä). Nykyinen liikenneverkko on nopeaan liikkumiseen perustuva ”kapitalistinen rahantekokone”.
Ympäristö- ja ihmisystävällisyyden tulevaisuudessa liikkuminen tapahtuu ”hitaasti jaloin” (ja ihmiset pysyvät terveinä liikkuessaan luonnonmukaisesti).
LUOTIJUNAT korvaavat nykyiset kaukoliikkumisjärjestelmät (sitä varten tarvitaan uusi ”keksintö”).
4. Nyt (varsinkin syrjäkylissä) pientalorakentaminen valtaa suuria luontoalueita ja uusimpaan pientalorakentamisen kapitalistinen markkinatalous sylkee eniten rahaa. Seuraavaksi se tekee kapitalistisilla arvopapereilla rahaa tyhjästä.
Tulevaisuudessa asutaan luontoalueita säästävissä jättimäisen suurissa kerrostaloissa eikä kapitalismin katkeamatonta rahanhajua sallita missään uuden rakentamisessa.
5. DIGITAALISTEN JÄRJESTELMIEN USKOTAAN USEIN JOHTAVAN PELKÄSTÄÄN HYVÄÄN JA EDISTYKSEEN. Mutta myös siihen tulee kiinnittää huomiota, miten digitaaliset järjestelmät aiheuttavat myös ongelmia ja haittoja yhteiskunnallisissa muutoksissa.
TÄSSÄ ON VAIN MUUTAMA ESIMERKKI SIITÄ, MILLAISIA TOIMENPITEITÄ TARVITAAN KUN UUTTA YHTEISKUNTARAKENNETTA SUUNNITELLAAN.
Esimerkiksi ELÄINKUNTA on täysin tämän ihmisen ajattelun ja suunnittelun armoilla.