Sain postitse kirjeen, jossa lähettäjäksi oli merkitty mystisesti ja tautologisesti ”HANKE-projekti”. Kirjeen otsikkona oli ”HANKETIEDOTE”.
Selvisi, että kirje oli vastaus pyyntööni saada hammastarkastusaika kunnallisesta hammashoidosta. Sellaiseen kuuluisi päästä kahden vuoden välein, ja tähän mennessä olen päässytkin. Nyt ”hanketiedote” kuitenkin kertoo, että ”suuren kysynnän vuoksi Teidät on jouduttu asettamaan jonoon”.
Tiedote jatkaa, että ”Teillä on mahdollisuus päästä jonottamatta yksityishammaslääkärille tutkimukseen ja ennaltaehkäisevään hoitoon (esim. puhdistus) lähes terveyskeskushinnoin. Tämän mahdollistaa terveyskeskuksen, Kelan ja yksityishammaslääkärien välinen yhteistyöhanke.”
Tarkemman ohjeistuksen jälkeen lopussa kerrotaan: ”Mikäli ette kiinnostunut hankkeesta, Teidän ei tarvitse tehdä mitään. Tulette saamaan tutkimusajan terveyskeskukseen kuuden kuukauden kuluessa.”
Olin ottanut yhteyttä tarkastusajan varaamiseksi ensimmäisen kerran elokuussa. Silloin olin liikkeellä liian aikaisin. Minulle vastattiin, että kaksi vuotta edellisestä käynnistä tulee täyteen vasta joulukuussa, ja joulukuun varauskirjat tulevat täytettäviksi lokakuussa. Soitin siis uudelleen lokakuussa. Minulle luvattiin lähettää postitse ehdotus tarkastusajasta, mutta sainkin vastaukseksi ”hanketiedotteen”.
Olen käyttänyt hammashuollon palveluja Helsingissä pitkään, ja ottamalla ajoissa yhteyttä olen päässyt hoitoon noin kahden vuoden välein, kuten kuuluukin. Nyt jos en ole ”kiinnostunut hankkeesta”, hoitoväli voi venyä kahteen ja puoleen vuoteen.
Kehitys kohti hammashoidon(kin) ulkoistamista on ollut nopeaa. Vielä neljä vuotta sitten tällaisesta ei ollut mitään tietoa. Kaksi vuotta sitten pääsin entiseen tapaan hammastarkastukseen terveyskeskukseen, mutta siellä tarjottiin palveluseteliä, jonka avulla itse hoidon saisi yksityiseltä. Jos haluaisi julkista hoitoa, joutuisi odottamaan pitempään. Varautumattomana ja kokeilumielessä otin setelin vastaan. Sain myös linkin kaupungin hammashoidon sivulle, jossa oli Helsingin yksityisten hammaslääkäriasemien hinnastot ja josta piti nähdä suoraan, minkä verran asiakkaan maksettavaksi jäävät summat erosivat julkisen hoidon hinnoista. Valitsin paikan, jossa summa oli lähes täsmälleen sama kuin julkisella. Todellisuus oli kuitenkin toista: kun laskun aika tuli, jouduin pulittamaan noin satasen enemmän. Kaupungin tiedot olivat olleet virheellisiä tai vanhentuneita.
Nyt ulkoistamisvillitys on edennyt niin pitkälle, että yksityistä vaihtoehtoa tarjotaan jo tarkastusvaiheeseen. Tällä kertaa en aio suunnata omiani ja kaupungin varoja yksityisille voittoatavoitteleville firmoille, vaan jään odottamaan pääsyä julkiseeen hoitoon.
Suomalaisessa terveydenhuollossa eriarvoisuus on viime aikoina kasvanut. Palvelusetelijärjestelyt, joista asiakaskin joutuu jotakin maksamaan, koska hinnat ovat vain ”lähes” terveyskeskushintoja, tuovat siihen vielä yhden lisäportaan. Kokonaan julkinen hoito jää kaikkein köyhimpien ja kurjimpien palveluksi, jota joutuu jonottamaan pitkään. Kaikissa kunnissa ei välttämättä pääse hoitoon edes lain velvoittamassa puolessa vuodessa.
Yksityiset tuskin pystyvät keskimäärin järjestämään hoitoa pienemmin kustannuksin kuin kunnat, koska kustannusten päälle tulee vielä yrityksen voitto-osuus. Siksipä ”hanke-hankkeen” tyyppisissä järjestelyissä asiakkaat joutuvat maksamaan vähän ylimääräistä.
Ulkoistamistrendi on käynnissä yhtä lailla muussakin terveydenhuollossa kuin hammashoidossa. Omasta mielestäni julkiset resurssit tulisi käyttää vain julkisesti tuotettuihin palveluihin, jolloin jonotusajatkin pysyisivät vähän lyhempinä ja tilanne olisi tasa-arvoisempi. Hanke-projekti tuntuukin sisällöltään kuta kuinkin yhtä älyvapaalta kuin sen nimikin.
Millaisia kokemuksia Sinulla on?