Arvoliberalismi, uusliberalismi ja militarismi

Yhteiskunnallisessa ja poliittisessa keskustelussa ovat nykyisin tärkeillä sijalla antirasismi, monikulttuurisuus, naisten ja seksuaalivähemmistöjen oikeudet. Ne koetaan myös laajasti sellaisina arvoina, joita yhteiskunnan on edistettävä. Tämän kääntöpuolena on sosiaalisessa mediassa esiintyvä vihapuhe, joka suuntautuu erityisesti niitä henkilöitä vastaan, jotka pyrkivät edistämään yhteiskunnallista tasa-arvoa näissä kysymyksissä.

Mihinkäs ne kirjastojen levyt katosivatkaan…?

Noin kuukausi sitten Vesa Sirén ihmetteli jälleen Helsingin Sanomissa pääkaupunkiseudun kirjastojen äänilevyjen kohtaloa, kun monessa Helsingin sivukirjastossa ei enää pidetä levyjä ollenkaan. Ja kun omasta kotikirjastosta ei levyjä löydy, musiikki kuunnellaan yhä useammin huonommalla äänentoistolla ja huonommalla informaatiolla netistä, mikä vähentää levyjen lainaamista entisestään, jolloin kirjasto luopuu levyistään yhä helpommin ja noidankehä on valmis.

KAPITALISMIN LOPPU?

EKSISTENTIALISTI Jean-Paul Sartren kirjan ”MITÄ KIRJALLISUUS ON” (suomeksi painos 1967, alun perin kirjoitettu 1948) ESIPUHEESSA kysytään: ”mitä kirjoittaminen on?”, ”miksi kirjoitetaan?” ja ”kenelle kirjoitetaan”.

ESIPUHEEN alussa kerrotaan, kuinka joku NUORI IDIOOTTI oli kirjoittanut, että ”jos haluatte SITOUTUA, miksette jo mene ja liity kommunistiseen puolueeseen?”... Sartre lausahtaa myös sitoutuneesta kirjallisuudesta: ”MITEN TYPERÄÄ!”.

Leija

masennus* on kireä naru

pakottajan ohjauksessa

vedetään alas

se joka haluaa tuuleen

Mikä demokratia?

AJATUS TEHDASTYÖLÄISTEN RISTIRIIDATTOMAKSI ONNELAKSI KUVATUSTA SOSIALISTIS-KOMMUNISTISESTA YHTEISKUNNASTA perustuu ”DIALEKTISEEN JÄRKEEN” (”TIETOUSKOON”) sekä ”DIALEKTISEEN MATERIALISMIIN”.

Käsitteen ”DIALEKTIIKKA” taustalla on antiikin Kreikan filosofia, jossa ilmiöiden ehkä kuviteltiin noudattavan luonnonlakia ja sen sisältämiä ”YLEISPÄTEVIÄ SISÄISIÄ SÄÄNTÖJÄ”. Sokratesin, Platonin ja Arisoteleen uutta ajattelutapaa alettiin pitämään ns. ”TIETEELLISENÄ”. Tieteellisessä marxilaisuudessa dialektiikan viljeleminen oli Engelsin vaikutusta (esimerkiksi Sartre ei arvostanut Engelsin filosofisia käsityksiä).

Levinneisyystutkimus

Tämä ei ole keijutaru,

jossa jumalat tekevät taikojaan

Tämä on vanha taika

Täällä leijuu vahingon mahdollisuus

ja sen myötä vahinko tapahtuu

Ilmastokapina – 2

TAVAROIDEN TUOTTAMINEN KONEELLISESTI ILMAN KÄSITYÖTÄ (teollisesti) synnytti KAPITALISTISEN TALOUSKASVUN ja aiheutti kaikkien siihenastisten suhteiden (muutos: työn arvo rahassa jne.) uudistumisen. Marxin elämäntyö liittyi tuohon muutokseen.

NYT VIRUSPANDEMIA JA ILMASTONMUUTOS ovat aiheuttamassa uusia suuria muutoksia tähänastisessa taloudessa ja poliittisessa vallankäytössä.

Urku kiinni vai joko vihdoinkin auki?

Epidemiarajoituksilla varmistettiin nyt sitten, ettei pääkaupunkiseudulla tämän kevään konserttikaudella eläviä konsertteja kuunneltu. Kun orkesterikonsertteihin pääsee aikaisintaan vasta ensi syksynä, laitoin jo toivoni kirkkoon. Odotin Kirkko ja kaupungin mainostamia Helsingin Urkukesän ja Metrolla musiikkiin -konsertteja, mutta voi vi… vihtahousu, kuinka kävikään: ei edes eläviä urkukonsertteja, vaan nekin on siirretty nettiin! Vaikka viime vuonna niitä järjestettiin koronaturvallisesti pitkillä turvaväleillä.

ILMOITUS