Kulttuurivihkojen Flow kylässä -studiossa on perinteisesti ollut myös politiikkaosuus. Tällä kertaa haastateltaviksi tulivat vasemmistoliiton tuoreet helsinkiläiset kansanedustajat Mai Kivelä ja Veronika Honkasalo. Kirsi Vanhamaan haastattelussa (katso video jutun alla) he kertovat tuntemuksiaan kansanedustajan työstä, hallitusneuvotteluista ja -ohjelmasta sekä ajatuksiaan ympäristö-, sivistys- ja kulttuuripolitiikasta.
Koulutuksen ja sivistyksen työryhmässä hallitusneuvotteluihin osallistunut Honkasalo toteaa vasemmistoliiton saaneen omia tavoitteitaan hyvin läpi.
”Koulutuksen ja sivistyksen osuus on tavoitteidemme mukainen. Sille toimialalle pistettiin paljon resursseja sen jälkeen, kun historiallisesti on leikattu todella paljon koulutuksesta. Oli kiitollista olla siinä ryhmässä neuvottelemassa.”
Nuorisotutkijana ennen kansanedustajaksi nousemistaan työskennellyt Honkasalo tietää tilanteen yliopistomaailmassa olevan huono aiempien hallitusten rahoitusleikkausten jäljiltä.
”Koko yliopistomaailma on kärsinyt näistä leikkauksista. Meillä on ollut todella paljon aivovuotoa. Hyvistä kirjauksista huolimatta on tehtävä todella paljon töitä luottamuksen palauttamiseksi. Olen siitä myös puhunut ministeri Annika Saarikon (kesk.) kanssa ja toivonut, että hän ottaisi yliopisto- ja tiedeyhteisön hyvään huomaan. Kuluneet vuodet ovat saaneet paljon hallaa aikaiseksi.”
Mai Kivelä tunnetaan ympäristö- ja eläinoikeusaktiivina, joka nousi eduskuntaan Animalian toiminnanjohtajan paikalta.
”Koko sen ajan, kun olen seurannut politiikkaa, olen odottanut, että ympäristöasiat nousisivat politiikan agendalla korkeammalle. Tänä keväänä koin ensimmäisen kerran, että ne saivat sellaisen painoarvon missä niiden pitäisi olla. Olen kiittänyt demareita, että he ottivat hallitustunnusteluissa ympäristökysymykset ykkösasiaksi”, Kivelä sanoo.
Kivelän mukaan hallitusohjelma mahdollistaa hyvin kunnianhimoisen ilmasto- ja ympäristöpolitiikan tekemisen, mutta ei kuitenkaan takaa sitä. Konkretia on vielä paljolti avoinna.
”Lähden tähän syksyyn sillä ajatuksella, että emme sano tavoitteita, jos emme oikeasti tarkoita niitä.”
Kulttuuriin Honkasalo ja Kivelä olisivat toivoneet vielä enemmän resursseja. Vasemmistoliiton ehdokkaiden ajama prosenttiperiaate ei sellaisenaan toteutunut.
Honkasalo ja Kivelä ovat kumpikin myös Helsingin kaupunginvaltuutettuja. Haastattelussa he ottavat kantaa Helsingin kulttuurielämään.
”Asun itse Tapulikaupungissa. Kulttuuripolitiikka ei hirveän hyvin ulottaudu sinne asti eikä kaikkein köyhimmille asuinalueille. Toivoisin, että rohkaistaisiin asukkaita järjestämään omannäköisiään kulttuuritapahtumia kaupunginosissa”, Honkasalo toteaa.
Flow’ta hän luonnehtii lippujen hintojen vuoksi eliitin festivaaliksi.
Kivelän mukaan olennaista on, keillä on mahdollisuus harrastaa kulttuuria, keille julkiset varat ohjautuvat ja millaista kulttuuria tuetaan. Hän mainitsee Alppimuiston esimerkkinä alakulttuuritapahtumasta, jonka arvoa Helsingin kaupunki ei ole nähnyt.
”Minua häiritsee kaupallinen painotus siinä, miten Helsinkikin määrittelee kulttuuritapahtumia.”