Kansanvalta on iloinen asia. Se on yhdessä ajattelemista ja tekemistä: keskustelua, oivalluksia asioihin syventymisen äärellä, kampanjointia, mielenilmauksia, paremman elämän ja tulevaisuuden rakentamista. Vaikka vaalien alla poliittinen keskustelu henkilöityy vahvasti, niissä kulminoituvat myös kamppailut intressien ja ihanteiden puolesta. Tuskaakin riittää – vaikkapa silloin, kun kansalaismielipidettä ei kuunnella ja päätöksenteossa jyräävät aivan muut pyrkimykset. Teemapaketissa puidaan demokratian nykytilaa, availlaan kokoomuksen käärepaperia, pohditaan kommunismin ja sosialismin käsitteitä nykymaailmassa sekä mahdollisuutta valtiottomaan järjestykseen ja luetaan Machiavellia kauppalaivassa.

Lisäksi lehdessä muun muassa selvitetään vasemmistopuolueiden ja vihreiden kulttuuripoliittisia kantoja, vieraillaan ehkä viimeisiksi jäävillä Työväen Näyttämöpäivillä, tutustutaan ranskalaisen mykkäelokuvan rasavilliin Léontineen ja lukijapuheenvuoroissa käydään Venäjä-keskustelua.

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti postitettavana irtonumerona (hinta 10,60 euroa sisältää postikulut) sekä kaikille lukulaitteille ja tietokoneelle ladattavana digilehtenä (hinta 4,90 euroa).

Teema: Demokratian riemua ja tuskaa

Parempaan on pyrittävä

Nykyinen demokratia ei riitä, toteavat tutkijat Teppo Eskelinen ja Pauliina Lehtonen.

Kokoomuksen kaunis käärepaperi

Tietävätkö suomalaiset, millaisista ajatuksista ja teoista gallupeissa menestyvä puolue on rakennettu, kysyy Petteri Orpon tv-esiintymisiä katsonut Harald Olausen.

Aave kummittelee jälleen

Kolme eri tavoin suuntautunutta kommunistia – Pontus Purokuru, Tiina Sandberg ja Pinja Vuorinen – kertovat ajatuksiaan kiistanalaisesta käsitteestä ja sen suhteesta puoluepolitiikkaan ja demokratiaan. Vain yksi heistä on kommunistisen puolueen jäsen.

Onko sosialismin idea kadoksissa?

Sosialismin johtoidea on irrotettava varhaiseen industrialismiin juurtuneesta kehikostaan ja yritettävä ymmärtää uusissa yhteiskuntateoreettisissa puitteissa. Harald Olausen esittelee filosofi Axel Honnethin ajatuksia sosialismista.

Kuuluuko valtio museoon?

Oikeustieteilijä Kalevi Hölttä avasi kirjallaan keskustelun toimivan yhteiskunnan ja oikeusjärjestyksen mahdollisuudesta ilman valtiovaltaa.

Machiavelli Perämerellä

Renessanssifilosofi Niccolò Machiavellin opit pätevät kaikkeen johtamiseen, niitä voivat soveltaa niin valtion hallitsijat kuin laivan kapteenit.

Muuta

Tarkkaa farssia ja sukupolven suvereniteettia

Harrastajateatterit merkitsevät paljon enemmän kuin taiteenalansa kasvualustaa. Markku Soikkelin raportti ehkä viimeistä kertaa järjestetyiltä Työväen Näyttämöpäiviltä.

200 sanaa -osastolla:

Vasemmistopuolueet ja vihreät lupaavat kulttuuripanostuksia

Sijaishuollosta itsenäistyvä nuori tarvitsee yksilöllistä tukea

Der Geist Jyväskylässä eli Hegel-seminaari Seminaarinmäellä

Mielipide

Kanerva Cederström: Venäläisen elokuvan mihalkovilainen harha

Esa Sironen: Unohdettu laulu: Haluavatko venäläiset sotaa?

Juhan herkut

Feta-kasvispiirakka pääministeriltä ja vaniljainen marjaleivos opetusministerille

Lisäksi:

Levy-, teatteri- ja kirja-arvioita, kolumneja jne.

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut).

Verkkokaupassa saatavana edullinen digilehti (vain 4,90 e).

Kestotilaukset

 

ILMOITUS