Kulttuurivihkoissa 3/2018 on erikoisteemana länsinaapurimme. Syvennymme ruotsalaisen kansankotiajattelun historiaan ja nykytilaan, tutustumme niin Vasemmistopuolueen puheenjohtajan Jonas Sjöstedtin kuin ruohonjuuritason anarkistihenkisten aktivistien ajatuksiin ja kuulemme ruotsinsuomalaisten ja vähän muidenkin vähemmistöjen asemasta. Maan eturivin taiteilijoista haastateltavina ovat muusikko Mikael Wiehe ja kirjailija Asko Sahlberg. Pohjoisempaa, Tornionjokilaaksosta, esiteltävänä on reggae-yhtye The Meänland. Vielä kertaalleen selvitämme myös, mitä Ruotsin akatemiassa oikein tapahtuu. Var så god! 

Lehti on ostettavissa Kulttuurivihkojen verkkokaupasta edullisesti sekä postitettavana irtonumerona että helposti ladattava digilehtenä.

Teema: Ruotsi

Taru ruotsalaisesta kansankodista

Eija Pohjansaari käy läpi kansankotiajattelun historiaa, joka on yhdistelmä sosiaalidemokratiaa ja nationalismia, jopa rotuoppeja.

Ruotsin vasemmisto pyrkii takaisin tasa-arvoon

Puolue panostaa vahvasti myös kulttuuripolitiikkaan, kertoo puheenjohtaja Jonas Sjöstedt Kulttuurivihkojen haastattelussa.

Raakaa peliä Ruotsin akatemiassa

Miten Ruotsin kulttuurielämän kruununjalokiven kulissit murtuivat?

Lauluja siitä mikä on tärkeää

Yhteiskunnallisuudestaan tunnettu muusikko Mikael Wiehe aikoi alkujaan kirjailijaksi. Sanat ovat hänen lauluissaankin tärkeitä.

Suorasanainen sanataituri istuu varjossa

Asko Sahlberg kirjoittaa purevasti niin pohjoismaisesta hyvinvointivaltiosta kuin antiikin Rooman suurmiehistä.

Työväki puhui suomea kansankodin takapihoilla

Marjaana Lehmonen Nilsson on yhä 40 vuotta sitten alkaneella kesätyömatkallaan. Hän kertoo kielivähemmistön asemasta Ruotsissa ennen ja nyt. 

Talon rakentamisesta liikkeen rakentamiseen

Vierailimme autonomisessa kulttuuri- ja sosiaalikeskuksessa tukholmalaisessa lähiössä.

”Ilmainen joukkoliikenne, nyt!”

Planka.nu-verkosto edistää verovaroilla rahoitettua joukkoliikennettä Ruotsissa radikaaleinkin keinoin.

Tukholma – en flyttkarl berättar

Tohtori Kimmo Sarje muistelee tutustumistaan työelämään Tukholmassa vuonna 1974.

Reggae-matka meänkielen ja kulttuurin syntysijoille

The Meänland -yhtye ottaa kantaa rennolla ja letkeällä tyylillään.

Limaa sitovaa yskänlääkettä

Kaunokirjallisuus-osastolla Hannu Niklanderin muisto Haaparannan-matkalta 1980-luvulta.

Muita aiheita

Ikivihreitä muistoja

Brittipopin ikonit Morrissey ja Suggs olivat Espoo Cinéssä nähtyjen 1970–80-luvun vaihteen brittipopia käsittelevien elokuvien aiheina.

Anti-imperialistisessa sotilaskoulussa taistellaan ideoista

Bolivian puolustusministeriön ylläpitämä oppilaitos on vastaveto Yhdysvaltain armeijan pahamaineiselle koulutuskeskukselle.

Merkittävä teatterin uudistaja

Jussi Parviainen radikalisoi teatteria 1980-luvulla. Monialaisen teatterin uudistajan mottona on ollut korostaa omien kokemusten merkitystä taiteen luomisessa.

Luotiinko Suomen ensimmäinen hyvinvointivaltio rautameteorin tuotoilla?

Kalevala kertoo Sammosta ihmekoneena, joka jauhoi ”syötäviä, myötäviä ja piettäviä”. Jukka Hildén esittää teorian, jonka mukaan Sampo oli arvokasta rautamalmia sisältävä meteori.

Mozzarella ja muita valokuvia 

Heidi Piirosen kuvasarja.

200 sanaa

Uutispalstalla esitellään politiikkaa uudistava Voitto 2019 -liike, raportoidaan Tammisaaren vankileirin muistotilaisuudesta, kerrotaan uudistuvasta Iso Numero -katulehdestä ja annetaan tärppejä tulevaan Flow Festivaliin.  

Oopperaa, levyjä, kirjoja

Rita Dahl nostaa Kansallisoopperan keväästä kaksi merkkitapausta: Verdin Trubaduurin ja Wagnerin Parsifalin. J. Tuomas Harviainen arvioi Levynurkka-palstalla JOHN 3:16:n, Omnian, Theodor Bastardin ja Valovoiman uusimmat levyt. 

Kirja-arvioissa kaksi tärkeää teosta sisällissodasta: Kukku Melkaksen ja Olli Löytyn toimittama Toistemme viholliset? Kirjallisuus kohtaa sisällissodan sekä Tuomas Teporan ja Aapo Roseliuksen toimittama Rikki revitty maa – Suomen sisällissodan kokemukset ja perintö. Uudesta kaunokirjallisuudesta arvioitavana Maija Sirkjärven Barbara ja muita hurrikaaneja, Sara Stridsbergin Unelmien tiedekunta ja Saara Turusen Sivuhenkilö. 

Kolumneja

"Mitä enemmän leivot pullaa, sitä enemmän sitä pullaa todella maailmassa on." Tätä ja muita Tuomas Enbusken pamfletin viisauksia ihmettelee kolumnissaan Jouni Avelin. Martti Berger esittelee kaksi moskovalaista lastenteatteria, ja Markku Soikkeli kirjoittaa kaupunkien perikuvasta – Venetsiasta.

68 sivua, vain 9,90 e!

Irtonumerot noin viikon toimitusajalla verkkokaupastamme tai sähköpostitilauksena laskulla: tilaus(ät)kulttuurivihkot.fi (hinta sisältää postikulut).

Verkkokaupasta saatavissa myös digilehti.

Kestotilaukset

ILMOITUS