Bachin helmiä oli mahdollista nauttia Tarton Vanemuise teatterin konserttisalissa joulun aatonaattona 2021. Kaiken tämän konsertin tuotantonsa J. S. Bach sai aikaan toimiessaan Leipzigin kanttorina.

Wachet auf, ruft uns die Stimme -kantaatissa kuoro 20–30-henkinen kamarikuoro tuntui vielä säästelevän voimiaan, vaikka bassojen ja miesäänten iskukykyisyys kävi kyllä jo selville. Pienessä kamarikuorossa kaikilla äänillä täytyy olla solististakin potentiaalia, mutta kantaattiosuudessa kuoron ääni tuntui soivan hieman vakan alla.

Tenori-, altto- ja baritonisolistit selvisivät osuuksistaan musikaalisesti ja kunnialla. He artikuloivat sanat hyvin selkeästi ja elegantisti. Sen sijaan heleäänisen lyyrisen sopraanon Yena Choin sanoista oli täysin mahdoton saada selvää. Musikaalinen tekstuuri soljui toki moitteettomasti. Choin kauniisti fraseeraamaan Bachin ja Gounodin Ave Mariaan yleisö reagoi sen sijaan seisaallaan taputtaen.

Konsertin ehdoton kohokohta oli Magnificat, jossa kuoro oli herännyt täyteen kukkaansa ja iskukykyynsä. Kuorosta tulivat yllättäen myös Quia respexitin ja bassoaarian Quia fecit mihi magnan laulaneet solistit paljastaen todeksi sen oletukseni, että tämän kuoron riveihin kätkeytyy todellisia ääniaarteita.

Olipa virkistävää, että kamarikuoro oli nostanut äänelliset timanttinsa solistin asemaan. Liian usein nämä helmet jäävät kokonaan paitsioon kuoron harmaissa riveissä.

Magnificatin kuoro-osuuksista teoksen avaava Magnificat anima mea ja teoksen komeasti lopettava Gloria Patri vakuuttivat myös kuoron tarvittaessa pääsevän eroon ujoudestaan ja kykenevän esittelemään äänipotentiaaliaan täydessä loistossaan.

Konsertti huipentui encorena soitettuun Jean Sibeliuksen En etsi valtaa, loistoa -joululauluun, jossa orkesterin pienin voimin tuotettu romanttisesti pauhaava sointikudos pääsi oikeuksiinsa. Kapellimestari Tõnu Kaljuste paimensi laumaansa kohti parastaan lempein, mutta varmoin ottein.

Rita Dahl

Tallinna Kammerorkester, Eesti Filharmoonia kammerkoor: Bachi pärlid. Wachet auf. Johtaja Tõnu Kaljuste, tenorisolisti Markus Schäfer, sopraanosolistit Yena Choi, Maria Valdmaa, baritonisolisti Janari Jorro, basso-baritonisolisti Olavi Viikholm, kontratenori Martin Karu.

ILMOITUS