Kulttuurivihkot julkaisee syksyllä 2021 lehtien lisäksi kymmenen kirjaa: yhden tietokirjan, viisi runokokoelmaa, yhden esseekokoelman, kaksi lyhytproosateosta ja yhden lastenkirjan. Kirjat ilmestyvät pääasiassa syys-lokakuussa.

Elias Krohn (toim.): Mureneva valtio – näkökulmia Suomen valtion henkilöstöpolitiikkaan

Valtion budjettitalouden henkilöstö väheni noin 30 vuodessa kahdella kolmanneksella. Mitä tämä on merkinnyt henkilöstön ja yhteiskunnallisten palvelujen kannalta? Pekka Tiainen valaisee artikkelissaan valtion ja julkisyhteisöjen henkilöstökehitystä pitkällä aikavälillä.

Yksi yhteiskunnan kehittämisen tärkeä edellytys on runsas ja laadukas tilastotuotanto. Seppo Laaksosen ja Pertti Tannerin artikkeleissa kurkistetaan Tilastokeskuksen kulissien taakse – henkilöstön ammattiyhdistystoiminnan nousuun ja sen merkityksen heikkenemiseen viime vuosikymmeninä sekä tilastotuotannon supistamispyrkimyksiin. Ralf Sund luo katsauksen valtion henkilöstön ammattiyhdistystoimintaan laajemmin. Lisäksi Elias Krohn ja Emilia Kukkala valottavat Postin henkilöstön aseman ja palvelujen muutoksia, jotka valitettavan usein ovat olleet heikennyksiä.

Yhteiskunnallisessa keskustelussa julkista sektoria käsitellään monesti kulueränä. Mureneva valtio -kirja avaa keskustelua siitä, tulisiko valtion toimintoja ja sen henkilöstöä alkaa tarkastella entistä arvostavammin.

ISBN 978-952-7437-01-8 (painettu), 978-952-7437-02-5 (pdf). Kirjastoluokka 35.1. Pehmeäkantinen, noin 100 sivua. Ovh. painettu 23,90 e (sis. alv.), pdf 10,90 e (sis. alv.). Ilmestyy elokuussa.

Aija Andersson: Amputaatio

Runokokoelma kuvaa koskettavasti vakavaan sairauteen ja vammautumiseen liittyviä tunteita. Amputaatio halkaisee eletyn elämän kahtia – aikaan ennen ja jälkeen toimenpiteen. Teoksen näkökulma on samalla yksilön kokemuksia laajempi: esiin nousevat yhteiskunnalliset valtarakenteet, osallisuuden kaipuu ja yhteisöllisyys. Aika kulkee hierarkkisen yhteiskuntaelämän porteilta nuoruuden vimmaan ja lapsuuden pastoraalimaisemiin. Sairaus nähdään ekokriittisesti osana solujen matkaa alkuräjähdyksestä tähän hetkeen.

suljettu raja
  lasia ilman ympärillä
  ilmaa lasin ympärillä
putoava raja
  lasikattoja lattialla
  sirpaleita jalkojen alla
vapaa ja rajaton,
lasillinen sooda-aavikkoa

Aija Andersson (o.s. Typpö, s. 1983) on äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettaja, Kulttuurivihkojen runoblogisti ja vapaa kirjoittaja. Hänen runojaan on julkaistu useissa lehdissä ja hän on toimittanut yhdessä Juha Mikkosen kanssa antologian Rikas runo – sanoja köyhyydestä (Avain 2009). Amputaatio on hänen esikoisteoksensa.

ISBN 978-952-7437-03-2 (painettu), ISBN 978-952-7437-04-9 (pdf). Kirjastoluokka 82.2. Pehmeäkantinen, noin 75 sivua, ovh. painettu 21,90 e (sis. alv.), pdf 9,90 e (sis. alv.).

Veli-Matti Huhta: Aallot kuun rannassa – elokuvista ja muistoista

Mikä yhdistää Paavo Pesusientä ja Jean-Luc Godardia, hallitsevan luokan kieltä ja Keski-idän ajattelua, Troijan kuninkaallisia ja Popedaa? Se, että ne – elokuvan välittäminä – liikehtivät katsojan mielessä. Hyvä elokuva nostattaa muistojen, tunteiden ja ajatusten aallokon. Elokuvia ei voi jakaa vanhoihin ja uusiin: Manfred Noan Helena vuodelta 1924 voi olla katsojalle yhtä etäinen tai läheinen kuin B. Tavernierin dokumentti Matka ranskalaiseen elokuvaan vuodelta 2016.

Satunnaisuudet murtautuvat välttämättömyyden piiriin, kun taksinkuljettaja huomaa naismatkustajan jättäneen vauvansa taksiin Ebrahim Golestanin elokuvassa Kivi ja peili. Entä mikä liikuttaa 1980-luvulla lapsuuttaan ja nuoruuttaan elänyttä katsojaa Timo Koivusalon ja Riku Suokkaan elokuvassa Vuonna 85?

Elokuvaentusiasti Veli-Matti Huhta kirjoittaa esseissään innostavasti niin käsittelemiensä elokuvien historiallisista taustoista kuin niiden herättämistä omista muistoistaan.

Veli-Matti Huhta (s. 1972) on kulttuurihistoriaan erikoistunut kirjallisuuskriitikko, vapaa toimittaja ja opettaja. Hänltä on ilmestynyt aiemmin kaksi kiitettyä elokuvaesseekokoelmaa: Rahat ja henki (2019) ja Historian häikäisevä laakso (2020).

ISBN 978-952-7437-05-6 (painettu), 978-952-7437-06-3 (pdf). Kirjastoluokka 77.4. Pehmeäkantinen, noin 100 sivua, painettu 23,90 e (sis. alv.), pdf 10,90 e (sis. alv.).

Tuula Hämäläinen: Sateenkaarikäärme

Tutkijat arvelevat, että vesi saattoi tulla maapallolle asteroidin mukana. Myytti kertoo samaa: meri putosi taivaalta. Mitä eläminen tarkoittaa näissä runoissa? Entä menneisyys? Jotain mikä on yhä meissä ikään kuin kirjoitettuna muistiin ja joka silloin tällöin aktivoituu.

huolimattomassa unessa hän juoksee takki auki
vuorin alta työntyy tumma ketju fossiileja

onko kirjoittaminen turhaa? on, jos hengittäminen
herääminen marraskuun kuolleista

Sateenkaarikäärme on Tuula Hämäläisen kuudes runoteos.

ISBN 978-952-7437-19-3 (painettu), 978-952-7437-20-9 (pdf). Pehmeäkantinen, 71 sivua. Kirjastoluokka 82.2. Ovh. 20,90 e (painettu), 9,90 e (pdf).

Heikki Niska: Tosisaan nolua

Kalajoen murteella kirjoitettu lyhytproosakokoelma on harvinaislaatuista murrekirjallisuutta. Tragikoominen, rehellisen kaihtelematon ja omaelämäkerrallinen teos kertoo aluksi yksinäisestä ja epävarmasta miehestä, joka on lähtenyt etelään töiden perään ja etsii elämänsä miestä. Välillä palataan lapsuuden Pohjanmaalle, jossa herkkä poika kokee itsensä monin tavoin erilaiseksi. Kipeän lisän tuovat muistot skitsofreenikkoäidistä.

Teos puhuttelee vilpittömyydellään ja herkkyydellään. Tumman pohjavirran ohessa mukana on absurdeja tilanteita ja huumoria, rohkeuden ja toivon kipinöitä.

Taivaasa on passeli kesä, parikymmentä astetta lämpyä. Pääskysiä ja perhosia on palijo, kissoja kans, Nöpöstiina ja Marijaanaki! Ne on lihavia, ne keherää ja nukkuu. Taivaasa me halataan, ko ennen ei tohittu. Me juuaan kiikusa vatukkamehua, se on melekeen yhtä hyvää, ko sun tekemä sillon kerran. Sää kerrot hupasia juttuja, oot nätti ja hoikka. Taivaasa, horsman punasena iltana!

Kirjailija Heikki Niskalta on ilmestynyt 20 kirjaa, sekä aikuisille että lapsille. Keski-Pohjanmaan murteella hän on kirjoittanut aiemmin runsaasti suosiota saaneen runokokoelman Ulijasta väkiä (Sammakko 2003).

ISBN 978-952-7437-07-0 (painettu), 978-952-7437-08-7 (pdf). Kirjastoluokka 84.2. Pehmeäkantinen, noin 80 sivua. Painettu 21,90 e (sis. alv.), pdf 9,90 e (sis. alv.).

Asta Piiroinen: SanTangon Satama

Argentiinalainen tango on suomalaisille tuttua – vai onko sittenkään? Asta Piiroinen SanTangon Satama on matka Buenos Airesiin, mutta ei riemutunnelmiin vaan syvempiin pohjavirtoihin. Runoissa on nopeasti vaihtuvaa sykettä, mutta myös tunnistettavat tunteiden saarekkeet, elämänkaaren ja tapahtumien mikrokosmos, jonka universaali on yhteinen ihmisille. Tätä universaalia edustavat myös pyhän ja groteskin liitto, katujen puhe ja epäonni, kokemuksen kulta ja kuuta katsovan haikea rakkaus, uudelleen syntyvä utopia.

Niin kuin muutkin, lauloin ja uneksin,
arastin alkua, nimesin nurkkani omaksi,
olin auringon ja tuulen kuivaama läntti,
sataman kosteilta kiviltä kumarruksena
pieni uteleva, valtameren ylittänyt pelkoni,
olin kielillä puhuva soitin, tyvenen tahti,
pieni nyökkäys, sen vierus, silmäni vilkku.

”Omistan nämä runot suurille opetuksille, syville tunteille, sinnikkäille ihmisille, elämän arvolle ja rakastetulle kaupungille Buenos Airesille.”

Asta Piiroinen on novellisti, romaanikirjailija, runoilija ja esseisti, jolta ilmestyi viimeksi teos Aamun maa herää ikuisessa – Esseitä Afrikasta.

ISBN 978-952-7437-09-4 (painettu), 978-952-7437-10-0 (pdf). Kirjastoluokka 82.2. Pehmeäkantinen, noin 90 sivua. Painettu 22,90 e (sis. alv.), pdf 10,90 e (sis. alv.).

Lassi Rajamaa: Asiat joita vielä on

Runoja asioista, jotka tekevät elämän merkitykselliseksi. Luovan ihmisen havaintoja ja tulkintoja luonnosta, jonka osa hän on. Filosofiset pohdinnat virtaavat vapaasti vailla tarvetta löytää lopullisia totuuksia. Visuaalisuus ja musiikillisuus ovat vahvasti läsnä.

maisema on nyt juuri akvarelli
siihen on päässyt valumaan vettä enemmän kuin tarkoitettu
kuusijalkainen vesimittari ylittää näkökenttää ja mittaa mittaamistaan jotain,
onnen vuosia?
sellaista josta ei puhuta?
sellaista josta puhutaan sillä kielellä jolla puut puhuvat?

Lassi Rajamaa (s. 1944) on Sibelius-Akatemian entinen rehtori ja musiikinteorian lehtori, koulutukseltaan diplomiurkuri ja filosofian maisteri. Rajamaa on aina kirjoittanut, piirtänyt ja soittanut. Häneltä on aiemmin ilmestynyt piirros- ja proosarunokirja Tuuli on puskissa vaarallisen voimakasta (Rondo Classic, 2018) sekä runokokoelma Vene ei nyt millään irtoa rannasta (Kulttuurivihkot, 2020).

ISBN 978-952-7437-11-7 (painettu), 978-952-7437-12-4 (pdf). Kirjastoluokka 82.2. Pehmeäkantinen, noin 100 sivua. Painettu 23,90 e (sis. alv.), pdf 10,90 e (sis. alv.)

Mari Saloheimo: Repo-Rangan ja Neste-Hukan kävelyretki

Kuvittanut Juliana Hyrri.

Repo-Ranka lähtee kävellen isoäitinsä luokse ja ottaa ystävänsä Neste-Hukan mukaan. He ovat viemässä herkkukoria isoäidille, mutta kuinka käy herkkukorin sisällön? Matka saa vielä uusia käänteitä, kun he kohtaavat nääntyneen, säkistä pudonneen Silkka-Sipulin.

Mari Saloheimo on vapaa tutkija ja kirjoittaja. Repo-Rangan ja Neste-Hukan kävelyretki on hänen esikoisteoksensa.
Juliana Hyrri on kuva- ja sarjakuvataiteilija, joka on saanut Suomen arvostelijain liiton Kritiikin Kannukset -palkinnon.

ISBN 978-952-7437-13-1 (painettu), 978-952-7437-14-8 (pdf). Pehmeäkantinen, noin 30 sivua. Nelivärikuvitus. Painettu 23,90 (sis. alv.), pdf 10,90 (sis. alv.)

Kalle Tamminen: Aallot lainehtivat ontuen

Koskettavia runoja syrjässä olemisesta, melankoliasta, elämän viiltävyydestä – ja silti myös kauneudesta.

Terasilla
kauniit ihmiset katsovat
täydellistä maisemaa
näyttöjen lävitse.

Runoteoksen kertoja on kaukana heidän maailmastaan, selfhelp-opuksistaan ja tekopirteydestään. Hän pohtii, mitä kertoa heille. Tunnelmat ovat tasaista mollia ja laulut surullisia.

Aallot lainehtivat ontuen.
Mutaisen pohjan päällä
kelluvat vaahtopäät
eivät lohduta
kuten muksuna.

Mutta ei tässä ole koko totuus. Rauha ja ilo ovat löydettävissä.

Etsi hiljainen paikka,
ole sinä,
edes hetki.
Anna sielunmaiseman
eheytyä vihreydessä.

Kalle Tamminen (s. 1990) on valkeakoskelainen kirjailija, jolle suomalainen lyriikka ja suomalainen luonto ovat suuria inspiraation lähteitä. Aallot lainehtivat ontuen on hänen seitsemäs runokokoelmansa.

ISBN 978-952-7437-15-5 (painettu), 978-952-7437-16-2 (pdf). Pehmeäkantinen, noin 35 sivua. Kirjastoluokka 82.2. Ovh. painettu 17,90 e (sis. alv.), pdf 8,90 e (sis. alv.)

Hanna-Leena Ylinen: Kilpikaarnaihminen – Aforismeja, afolleja ja rakennuspuita

Kilpikaarnaihminen sisältää oivaltavia ajatuksia ja pieniä tarinoita ihmisen ja luonnon suhteesta. Perinteisten aforismien lisäksi kirjassa on afolleja eli aforistisia novelleja, omakuvia sekä pienoisesseitä.

Ihmiset kuin puut. Kiinnostavimmat kasvaneet hiukan kieroon.

Piti itseään pelaajana. Olikin pelinappula.

Miksei ääriajattelijoina pidetä heitä, jotka miettivät vain rahaa?

Hanna-Leena Ylinen (s. 1962) on turkulaissyntyinen, nykyään Helsingissä asuva kirjailija. Hänen edellinen teoksensa, esikoinen Jotta varastaisit ajatukseni voitti Suomen aforismiyhdistyksen Vuoden aforismikirja -palkinnon 2019. Ylinen on ollut myös Turun Sanomien vuoden aforisti. Hän harrastaa ihmisten tarkkailua ja ulkona uimista, pitää metsistä, merestä ja hylätyistä rakennuksista.

“Ylisen aforismien ansiokkaaseen luonteeseen kuuluvat hyvin muotoillut poleemisuus ja väittelyhalu. Lukija pannaan ajattelemaan itse.”

Siru Kainulainen Turun Sanomissa kirjasta Jotta varastaisit ajatukseni.

ISBN 978-952-7437-17-9 (painettu), 978-952-7437-18-6 (pdf). Kirjastoluokka 10.8. Pehmeäkantinen, noin 60 sivua. Painettu 20,90 e (sis. alv.), pdf 9,90 e (sis. alv.).

 

ILMOITUS