Virtuaalisesti järjestetyillä Sodankylän elokuvajuhlilla sai Suomen ensi-iltansa Tuija Halttusen käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva Näin pilvet kuolevat. Se kertoo suomalaisen ilmastotieteilijän Hannele Korhosen työstä ilmastonmuokkauksen parissa Arabiemiraattien rahoittamassa hankkeessa. Siinä kehitetään teknologioita, joilla esimerkiksi saadaan aerosolihiukkasten avulla pakotettua pilviä haluttuun paikkaan ja siten tuotettua sateita kuivuudesta kärsiville alueille.

Dokumentissa seurataan läheltä Korhosen osuutta projektissa ja kuullaan hänen pohdintojaan. Välittyy kuva sympaattisesta, intohimoisesta tieteentekijästä, jonka vilpittömänä motiivina on edistää yhteistä hyvää. ”Rakastan tiedettä”, hän sanoo.

Tutkimusta tehdään ”koko ihmiskunnan hyväksi”, Arabiemiraattien rekrytointivideossa mainostetaan juhlavasti. Korhosen työn seuraamisen rinnalla dokumentissa häilyvät kuitenkin jatkuvasti taustalla eettiset epäilykset: Onko ihmisellä oikeutta yrittää hallita säitä, ja mitä siitä voi seurata? Voidaanko teknologiaa käyttää väärin? ”Olisi äärettömän surullista, jos ihminen voisi omistaa ilmakehän”, Korhonen sanoo. Hän pohtii myös, voiko ilmastonmuokkaus johtaa siihen, ettei kasvihuonekaasupäästöjä leikatakaan.

Dokumentin edetessä epäilyksiä tuntuu tulevan lisää, vaikka Korhonen pitäytyykin hänelle projektissa varatussa roolissa. Ilmenee muun muassa, että Arabiemiraatit ei ole ratifioinut YK:n ENMOD-sopimusta, joka kieltää tuhoa aiheuttavan säänmuokkauksen. Säänmuokkausta on käytetty osana sodankäyntiä muun muassa Vietnamin sodassa, dokumentissa mainitaan. Käsittelemättä jää kuitenkin se, että Arabiemiraatit on juuri nyt sotaakäyvä maa – osallisena Jemenin sodassa, maailman tämän hetken pahimmassa humanitäärisessä katastrofissa.

Dokumentin visuaalinen maailma on vaikuttava. Taivaalla vaeltavat pilvet ja autiomaa jättävät tilaa niille kysymyksille, joihin luonto ei vastaa ja joita ihmisten on käsiteltävä.

Näin pilvet kuolevat sai maailman ensi-iltansa CPH:DOX-festivaaleilla Kööpenhaminassa toukokuussa. Suomen ensi-iltansa elokuva sai Sodankylän elokuvajuhlilla 19.6. Suomen elokuvateatteriensi-ilta on 27.8.

 

 

ILMOITUS