Marja-Leenaa etsimässä, ikuisesti

Gösta Sundqvist kuoli vuonna 2003 ja hänen Leevi and the Leavings -yhtyeensä lopetti toimintansa, mutta yhtyeen tuotanto on yhä vahvasti elossa ja on lunastanut paikkansa suomalaisen kevyen musiikin kaanonissa. Tyypillisesti sen laulujen tarinat kertovat pienten ihmisten suurista tunteista ja monesti tuhoon tuomituista ratkaisuyrityksistä ja epäonnistumisista. Haaveet ja todellisuus eivät kohtaa, mutta on siinä paljon kaunistakin, kun sateenkaari päättyy nakkikioskille.

Leevi and the Leavingsin laulut voisivat toimia lähtökohtana monenkin tyyppisiin teatteriesityksiin. Mikko Kivisen ohjaamassa Rauman teatterin kesäteatteriesityksessä Mitä kuuluu Marja-Leena? lajina on yhtyeen hitteihin perustuva musiikkikomedia.

Arndt Pekurisen tarinasta elokuva: "universaali ja ajaton”

Ville Suhonen on käsikirjoittanut ja ohjannut dokumenttielokuvan Ikuiseen rauhaan (Suomi 2021), joka kertoo suomalaisen aseistakieltäytyjän ja sodanvastustajan Arndt Pekurisen (1905–1941) tarinan. Se on kuvaus ihmisestä, jolle rauhan edistäminen on kaikkein tärkeintä ja joka joutuu sen vuoksi maanmiestensä teloittamaksi 5.11.1941.

Valtionhallinnosta argentiinalaiseen tangoon – Kulttuurivihkojen syksyn kirjatiedot julki

Kulttuurivihkot julkaisee syksyllä 2021 lehtien lisäksi kymmenen kirjaa: yhden tietokirjan, viisi runokokoelmaa, yhden esseekokoelman, kaksi lyhytproosateosta ja yhden lastenkirjan. Kirjat ilmestyvät pääasiassa syys-lokakuussa.

Säitä ja ilmoja säätämässä

Virtuaalisesti järjestetyillä Sodankylän elokuvajuhlilla sai Suomen ensi-iltansa Tuija Halttusen käsikirjoittama ja ohjaama dokumenttielokuva Näin pilvet kuolevat. Se kertoo suomalaisen ilmastotieteilijän Hannele Korhosen työstä ilmastonmuokkauksen parissa Arabiemiraattien rahoittamassa hankkeessa. Siinä kehitetään teknologioita, joilla esimerkiksi saadaan aerosolihiukkasten avulla pakotettua pilviä haluttuun paikkaan ja siten tuotettua sateita kuivuudesta kärsiville alueille.

Tarita Ikosen Lasinalaiskudos Tanssiva karhu -palkintoehdokkaana

Yleisradion Tanssiva karhu -runoteospalkinnon ehdokkaat on julkistettu. Kuuden ehdokaskirjan joukossa on myös Kulttuurivihkojen kustantama Tarita Ikosen Lasinalaiskudos. Raati perustelee valintaansa näin:

"Armoa antamattoman suora Lasinalaiskudos viiltää esiin alkoholismin aiheuttaman tuskan tuorein havainnoin. Tarita Ikonen kirjoittaa lasinkirkkaan läpinäkyväksi, miten lapsi ehdollistuu peittämään äitinsä riippuvuuden. Parempi juosta päin seinää kuin antaa muiden huomata äidin mustelmat. Omista kokemuksista syntyneet runot välittävät häpeän, vihan, surun ja ikävän äidin luo, joka määrää lastensa elämästä kuin julma jumala."

Kulttuurivihkojen vaaliseuranta ja ehdokashaastatteluja sunnuntai-iltana 13.6.

Kulttuurivihkot seuraa kuntavaalien ääntenlaskentaa vaali-iltana 13.6. Facebook-sivunsa suorissa videolähetyksissä klo 20–22. Etäyhteyksin toteutettavissa lähetyksissä haastateltavina ovat muun muassa professorit Laura Kolbe (klo 21.30) ja Vesa Puuronen (klo 21.00) sekä yhteiskuntatieteiden maisteri ja ympäristöaktivisti Mika Flöjt (klo 20.15). Kolbe on keskustan kaupunginvaltuutettu Helsingissä, Puuronen vasemmistoliiton valtuutettu Rovaniemellä ja Flöjt vihreiden valtuutettu Kuusamossa. He kaikki ovat ehdokkaina myös näissä vaaleissa. Haastattelut tulevat myös jälkeenpäin katsottaviksi Kulttuurivihkojen YouTube-kanavalle ja tähän verkkolehteen.

Katso myös Kulttuurivihkojen Helsingin kuntavaalistudio

Vapputoivotus

Kulttuurivihkot toivottaa kaikille tovereilleen, ystävilleen ja lukijoilleen hyvää työn, taiteen ja taistelun vappua!

Laulaja-muusikko, Kulttuurivihkojen perustajiin kuulunut Monna Kamu lähettää kaikille vapputervehdyksen ensin omin sanoin ja jatkaa Pentti Saaritsan sanoin.

Jyväskylän Kevät: Krohnin ja Tarastin suvut kulttuurihistoriassa

Krohnien kulttuurisuvun hallussa ollut Kiiskilän kartano ja virolainen Villa Nevski Eero Tarastin romaanissa Eurooppa/Ehkä muistuttavat toisiaan. Jyväskylän Kevään etätilaisuudessa 16.4. professori Eero Tarasti ja Krohn-sukuseuran puheenjohtaja Risto Honkanen keskustelivat Krohnin ja muiden kulttuurisukujen roolista taiteiden ja tieteiden tukipilareina sukupolvesta toiseen. Esillä olivat myös Eero Tarastin laajat, keväällä ilmestyvät muistelmat. Keskustelun juonsi Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn. Katso video:

Jyväskylän Kevät: Populismista Euroopassa ja muualla

Yannick Lahti on poliittista viestintää ja eurooppalaista populismia tutkiva väitöskirjatutkija Bolognan yliopistossa Italiassa. Jyväskylän Kevään tilaisuudessa hän kertoo, mitä populismi on ja mitkä ovat sen ilmentymät, keinot ja aikaansaannokset tänään, kun se alkaa olla valtavirtaa. Haastattelijana on yhteiskuntatieteiden maisteri Eetu Kinnunen. Katso video.

Jyväskylän Kevät 7.4.: Ilon kautta – muistoja Vesa Karvisesta

Jyväskylän Kevään tilaisuudessa muistellaan kirjailija, yrittäjä ja huumorikouluttaja Vesa Karvista. Karvisen kiinnostus kirjoittamiseen lisääntyi lehtityössä. Suurin osa hänen kirjoistaan käsittelee suomalaista huumoria, ja hän sai kuulijansa nauramaan ja hyvälle mielelle. Tapahtumassa esiintyy kirjailija, toimittaja Risto Urrio, joka teki pitkään yhteistyötä Vesa Karvisen kanssa. Haastattelijana on yhteiskuntatieteiden maisteri Eetu Kinnunen. Katso video.

ILMOITUS