Jyväskylän Kevät 16.4. klo 14: Krohnin ja Tarastin suvut kulttuurihistoriassa

Krohnien kulttuurisuvun hallussa ollut Kiiskilän kartano ja virolainen Villa Nevski Eero Tarastin romaanissa Eurooppa/Ehkä muistuttavat toisiaan. Jyväskylän Kevään etätilaisuudessa 16.4. professori Eero Tarasti ja Krohn-sukuseuran puheenjohtaja Risto Honkanen keskustelevat Krohnin ja muiden kulttuurisukujen roolista taiteiden ja tieteiden tukipilareina sukupolvesta toiseen. Esillä ovat myös Eero Tarastin laajat, keväällä ilmestyvät muistelmat. Keskustelun juontaa Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn.

Jyväskylän Kevät 9.4.: Populismista Euroopassa ja muualla

Yannick Lahti on poliittista viestintää ja eurooppalaista populismia tutkiva väitöskirjatutkija Bolognan yliopistossa Italiassa. Jyväskylän Kevään tilaisuudessa hän kertoo, mitä populismi on ja mitkä ovat sen ilmentymät, keinot ja aikaansaannokset tänään, kun se alkaa olla valtavirtaa. Haastattelijana on yhteiskuntatieteiden maisteri Eetu Kinnunen. 

Lähetys perjantaina 9.4. klo 18 on katsottavissa Facebook-sivulla Jyväskylän Kevät – ohjelma sekä Zoom-palvelussa. Se tulee myös jälkikäteen katsottavaksi Kulttuurivihkojen YouTube-kanavalle ja tälle verkkosivulle.

Tilaisuus on osa tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmistoa.

 

Jyväskylän Kevät 7.4.: Ilon kautta – muistoja Vesa Karvisesta

Jyväskylän Kevään tilaisuudessa muistellaan kirjailija, yrittäjä ja huumorikouluttaja Vesa Karvista. Karvisen kiinnostus kirjoittamiseen lisääntyi lehtityössä. Suurin osa hänen kirjoistaan käsittelee suomalaista huumoria, ja hän sai kuulijansa nauramaan ja hyvälle mielelle. Tapahtumassa esiintyy kirjailija, toimittaja Risto Urrio, joka teki pitkään yhteistyötä Vesa Karvisen kanssa. Haastattelijana on yhteiskuntatieteiden maisteri Eetu Kinnunen. 

Kevään oopperatapaus: Opera BOXIn Akhnaten soi ja näkyy kerroksekkaana yhdistelmänä modernia ja Egyptin esihistoriaa

Opera BOX kuuluu Suomen eturivin pieniin oopperaseurueisiin, jonka näyttämöllepanot herättävät säännönmukaisesti oopperassakäyvän yleisön huomion laadukkaalla laululla, ohjauksella, lavastuksella, puvustuksella, tanssilla ja monilla muilla teatterin osa-alueilla. Opera BOX ei petä tälläkään kertaa; päinvastoin, nyt tuntuvat aivan kaikki elementit loksahtaneen täysin kohdilleen.

Jyväskylän Kevät: Tarvitsevatko suomen kieli ja Suomen kirjallisuus puolustajia?

Joukko professorikunnan edustajia on julkisesti kysynyt jo kymmenisen vuotta sitten, muuttuuko suomi vähitellen kyökkikieleksi. Viime vuosina on keskusteltu äidinkielestä ihmisoikeutena ja kielen muuttumisesta. Vähemmän on ollut esillä, että meillä on koulussa kirjallisuuden ja erityisesti oman kirjallisuuden tunteja suunnilleen Euroopan vähiten.

Jyväskylän Kevät: Kristillinen rauhantyö

Jyväskylän Kevään tilaisuudessa 20.3. keskustelivat kirjailija, sosiologi Timo Virtala, professori Tapio Lampinen ja filosofian maisteri, pitkään kirjastonjohtajana toiminut Ilkka Hirvi.

Aiheesta keskusteltiin sosiologian ja kulttuurihistorian kannalta.

Jyväskylän Kevät: Lassi Nummi ja 1960-luvun kulttuuritaistot

Lehdistöneuvos, filosofian lisensiaatti Jyrki Vesikansa oli pitkään Uuden Suomen päätoimittajana. Hänen väitöskirjansa Uuden Suomen ja Helsingin Sanomien taistelusta on esitarkastuksessa. Jyväskylän Kevään tilaisuudessa 18.3. hän kertoi hyvin tuntemastaan kirjailija Lassi Nummesta journalistina, jonka tärkeimpiin areenoihin kuului Uusi Suomi. Katso video.

Pikatarjous uudelle tilaajalle: Kulttuurivihkot puoleksi vuodeksi vain 12,90 e!

Kulttuurivihkojen huhtikuun numero (teemana mm. Helsinki) on menossa piakkoin painoon. Jos et ole ennestään tilaaja, vielä ehdit mukaan postituslistalle. Pikatarjouksena saat Kulttuurivihkot puoleksi vuodeksi eli kolme seuraavaa lehteä tutustumishintaan vain 12,90 e. Hinta sisältää arvonlisäveron 10 prosenttia. Tarjous koskee vain uusia tilauksia ja on voimassa vain 16.3.–22.3. Tilaus on määräaikainen eikä sido jatkamaan. Huom. Kuvassa näkyvä lehti 1/21 ei sisälly tilaukseen.

Vain verkkokaupassamme!

Jyväskylän Kevät: Onko kaikki kirjallisuus yhteiskunnallista?

Keskustelun lähtökohtana ovat valtiotieteiden tohtori Mika Suojasen runokokoelma Raskaita runoja (2020) ja tietokirjailija Jussi Niinenmaan esseekokoelma Mustan sapen maa (2020). Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn johdattelee keskustelua. Teknisen ongelman vuoksi Suojanen osallistuu keskusteluun chat-vastauksin, jotka luetaan ohjelmassa. Katso video.

Jyväskylän Kevät: Eero Tarasti puhuu semiotiikasta

Professori Eero Tarastin ansiosta semiotiikka nousi tieteenaloja yhdistäväksi tekijäksi Suomessa ja koko maailmassa. Mikä on semiotiikan asema tieteenlajien vuoropuhelussa ja taiteidenvälisyyden tutkimuksessa, myös tutkitun tiedon merkkivuonna 2021? Tarasti puhui aiheesta Jyväskylän Kevään tilaisuudessa torstaina 11.3.2021. Etäyhteyksin toteutetussa tapahtumassa tulivat esille semiotiikan yhteydet, aikaansaannokset ja Imatralla olleet legendaariset kongressit. Katso video.

ILMOITUS