Suomen saaristossa alkaa torstaina 11 Nato-maan ja yli 40 sota-aluksen Northern Coasts -merisotaharjoitus. Samana päivänä alkaa mittasuhteiltaan valtava 50 000 sotilaan, 250 hävittäjän, 10 000 sotilasajoneuvon, lentotukialuksen ja 64 sota-aluksen Trident Juncture -sotaharjoitus Norjassa ja Suomen Lapissa.

Trident Juncture 18 on selkeästi suurin sotaharjoitus, jonka Nato on järjestänyt kylmän sodan jälkeen. Kun se järjestetään merkittäviltä osin myös Suomen alueella, niin voi ihmetellä, ettei ole käyty kattavaa keskustelua sen herättämistä monista kysymyksistä, kuten:

- Miksi Suomi antoi Rovaniemen tukikohdan Yhdysvaltojen hävittäjien käyttöön Naton suurharjoituksessa?

- Miksi Suomi sallii harjoittelun, joka lisää Naton ja Venäjän välisten jännitteiden kasvua Suomenlahdella?

- Kutsuiko Nato itse itsensä Suomeen isäntämaasopimuksen avulla, kun puolustusvoimien oman tiedotteen mukaan yksi Trident Junctur -harjoituksen "konkreettisista tavoitteista on testata isäntämaatuen (Host Nation Support) järjestelyjä käytännössä.” (12.10.18)

- Kun väestöstä vain 20 prosenttia kannattaa Nato-jäsenyyttä ja yli 50 prosenttia vastustaa sitä, niin miksi Naton suurin harjoitus järjestetään myös Suomen alueella?

Jos näin merkittävästä sotaharjoittelusta ei keskustella avoimesti ja laaja-alaisesti, niin mitä seurauksia sillä on puolueiden, median ja demokratiamme uskottavuudelle.

Mikael Kallavuo

ILMOITUS