Mestari Baobab oli antanut minulle poikkeuksellisen tehtävän. Matkustaisin suuren veden yli Saarelle, jolla tapaisin comandante en jefe Fidel Castro Ruzin. Tämä oli Savannin eläimelle suunnaton kunnia, mutta olin varustautunut kriittisillä kysymyksillä, joiden laadinnassa Baobab oli auttanut minua hyvän rooibos-teen siemausten lomassa.

kirahvi0606Matkaani varten oli varattu kaunis valkoinen lentokone. Työnsin kaulani ulos lentokoneen ikkunasta ja katselin tähtiä ja eriväristen planeettojen kauneutta. Saavuimme Saaren ilmatilaan. Maassa näkyi palmuja, peltoja, taloja ja vuoria.

Raúl Castro Ruz oli minua vastassa (hän vastaanottaa kaikki Saarelle tulevat arvohenkilöt). Lentokentän seinässä oli isot julisteet »Tervetuloa Kirahvi» ja »Viva Kirahvi». Halasimme Raúlin kanssa lämpimästi.

»Sinulla on hienot viikset, toveri», sanoin. Raúl nauroi ja kehui omia viiksiäni. Yhdessä totesimme olevamme kaksi maailman kuuluisinta viiksekästä vallankumoksellista.

Tavattuani muutaman lukijani nousimme vihreään maastoautoon ja aloitimme matkan kohti paikkaa, missä Raúlin veli toipui leikkauksestaan.

Erittäin kaunis Saaren puolustusvoimien tiedotuspäällikkö Ihana Kolibri johdatti minut vastaanottohalliin.

Pihalla koululaiskuoro lauloi Saaren kansallisia lauluja ja muutama korkea upseeri teki meille kunniaa.

»Comandante saapuu pian. Toveri Kirahvi, olkaa ystävällinen ja nauttikaa hieman virvokkeita. Saako olla mojito?» minulta kysyttiin ja eteeni tarjottiin valtava vadillinen. Kastoin turpani ja olin mennyttä kirahvia Saaren ihanuuden edessä.

Tutturutuu! »Comandante en jefe Fidel Castro Ruz!» Havahduin turpa mojitossa Fidelin ojennettuun käteen, ojensin turpaani takaisin ja Fidel silitti minua hellästi. »Tervetuloa Saarelle, Kirahvi! Olemme odottaneet sinun saapumistasi malttamattomina. Käy istumaan, alkakaamme haastattelu.»

Istuimme, minä häkeltyneenä Fidelin lempeästä kansanomaisuudesta ja ystävällisyydestä. Olimme kaksin, ja saimme lisää mojitoa.
Panin nauhurin pyörimään, sillä tiesin mojiton alkavan pian vaikuttaa.

KIRAHVI: Minulle ja Savannin sosialistiselle kulttuurijulkaisulle on suuri kunnia tavata sinut, Fidel. Myös veljesi Raúl on valloittava persoona, ja uskon lujasti Saaren tulevaisuuteen. Mutta tulevaisuuden päälle on asettunut raskaita pilviä. Toisinaan vaikuttaa siltä, että ympäröivä meri on musta eikä sininen. Miten sinä näet tulevan?

FIDEL: Rakas Kirahvi, tahdon lähettää kauttasi terveiset Savannin lukijoille. Me jatkamme taistelua! Imperialistit eivät saa jalansijaa Saarellamme. Me luomme tulevaisuutta, standardia, joka kehittyy vallitsevaksi. Maailman sosialistinen kehitys on vääjäämätön prosessi, joka jatkuu Viidakossa, Savannilla ja kaikkialla eikä pysähdy muutamaan tummaan pilveen.

KIRAHVI: Olet vastikään toipunut leikkauksesta, jonka mainio onnistuminen on taannut tämän tapaamisemme. Pilvet on tällä erää voitettu, mutta maailma on puolillaan vihamielisiä apinoita, jotka toivovat sinun kuolemaasi. Seuraan asioita Savannilta käsin usein sydän sykkyrällä ja kärsin katsoessani tällaista mylvintää. Miten sinä kestät?

FIDEL: Paranen tyydyttävää tahtia. Minulla on ilo Kirahvi-palstan kautta näyttää ystävilleni kaikkialla maailmassa, että huhut kuolemastani ovat ennenaikaisia. Olen osallistunut useisiin tärkeisiin päätöksiin ja olen päivittäin puhelimitse yhteydessä useisiin keskeisiin tovereihin.

KIRAHVI: Sinua ei siis vihamielisten apinoiden meteli haittaa?

FIDEL: En ole tottunut odottamaan heiltä parempaa. Miami Herald, Newsweek ja mikä se Viidakon ääliöjulkaisu on… niin Viidakon Sanomat… Nämä ja monet Tapasin Fidelin muut mölyapinat eivät voi vielä riemuita kuolemastani, vaan heidän on keskityttävä suremaan Ariel Sharonia…

KIRAHVI: Kenelle valta Saarella kuuluu sinun jälkeesi?

FIDEL: Perustuslain mukaan valtioneuvosto valitsee seuraavan presidentin. Veljeni mainitsi vuosi sitten, että ainoa oikeutettu seuraajani on puolue. Mölyapinat tulkitsivat tämänkin niin, että Raúl aikoo johtaa Saarta jälkeeni kollektiivin avulla. Voin kuitenkin vakuuttaa, että toisin kuin eräissä muissa maissa meillä mölyapinat ja suuryritykset eivät vaikuta lainkaan presidentinvaaliin. Meillä myös eniten ääniä saanut ehdokas voittaa.

KIRAHVI: Comandante, paljon kiitoksia haastattelusta. Vien terveisesi Savannille, ja toivomme yhdessä, että luokkataistelu Viidakossa on nopea ja veretön ja päättyy työväen voittoon.

FIDEL: Kiitos käynnistäsi. Saari tukee täysin sydämin Viidakon vallankumousta. Mutta hyvä Kirahvi, sinulla on Saarella ihailijatar, nimittäin veljentyttären tyttäreni Juanita. Hän täyttää kohta kahdeksan vuotta. Ajattelin antaa hänelle syntymäpäivälahjaksi espanjaksi käännetyt Kirahvin kootut pakinat… Voisinko saada sinulta omistuskirjoituksesi? Se onnistui loistavasti ja painoin tassunjälkeni kirjan etulehdelle.

Julkaistu Kulttuurivihkoissa 6/2006 [PDF]

ILMOITUS