Suomalaisen kaunokirjallisuuden koko kuva

Ilman elinvoimaista maaseutukulttuuria ja -kirjallisuutta ei ole olemassa todella vaihtoehtoista kirjallisuutta ja kulttuuria.

Suomalainen kaunokirjallisuus on edelleen pääosin laadukasta, mutta laajemmin kirjallisuuskenttä on ollut pahassa jamassa jo hyvän aikaa. Tarkennan tässä artikkelissa tilannetta kirjojen julkaisemisen, kustantamisen, markkinoinnin ja kirjallisuuskritiikin kannalta. Erityisesti kirjojen markkinointi, mainonta ja kritiikki on nykyisin niin keskittynyttä kaupallista pääkaupunkilaista puuhaa, että kiilan lyöminen tähän toimintaan on toivotonta. Kaunokirjallisuudessa vain se, mikä julkaistaan pääkaupungin Isoissa Taloissa, noteerataan koko valtakunnan mitassa. Vain se, mikä markkinoidaan tai näkyy Helsingin Sanomissa tai muussa valtamediassa, myy. Kaikki marginaali, pohjoinen tai itäinen Suomi, on täsmälleen samassa asemassa kuin oli Timo K. Mukan aikana, yli 50 vuotta sitten. Siitä marginaalista harva onnistuu eläessään ponnistamaan, ei onnistunut Mukkakaan. Pitää kuolla ensin!

Read more: Suomalaisen kaunokirjallisuuden koko kuva

Washingtonissa mellakoitsijat ovat terroristeja – entä muualla?

Yhdysvaltain sisällä mielenosoittajat ovat terroristeja, mutta kehitysmaissa mielenosoittajat ovat hyödyllisiä välineitä vallanvaihdon ja sisällissodan katalysaattoreina.

Yhdysvaltain tuleva presidentti Joe Biden (demokraatti) kutsui kongressiin tunkeutuneita mielenosoittajia terroristeiksi. Kun kaksi vuotta aiemmin Hongkongissa mellakoitsijat vandalisoivat saaren eduskunnan, Yhdysvaltain kongressin puhemies Nancy Pelosi (demokraatti) kommentoi, että se oli kaunista katseltavaa.

Read more: Washingtonissa mellakoitsijat ovat terroristeja – entä muualla?

Taide muuttaa maailmaa

Käsikirjoittaja, näytelmäkirjailija ja runoilija Saaramaria Kuittinen uskoo taiteen voimaan. Hän kertoo tarinoita monikulttuurisuudesta, oikeudenmukaisuudesta ja vallasta ruohonjuuritason näkökulmasta.

Kirjoittaessaan Saaramaria Kuittinen kohdistaa tarkastelunsa vaikeisiin ja vaiettuihin ilmiöihin, kyseenalaistaa itsestään selvyyksinä pidettyjä asioita ja sijoittaa yksityisen ihmisen kokemuksen laajempiin yhteiskunnallisiin kehyksiin.

Read more: Taide muuttaa maailmaa

Suuren pelin epäreilut säännöt

Yhdysvaltain presidentti Ronald Reagan ja Iso-Britannian pääministeri Margaret Thatcher kutsuivat Osama bin Ladenia vapaustaistelijaksi ja Nelson Mandelaa terroristiksi. Kymmeniä vuosia myöhemmin Yhdysvaltain ja Ison-Britannian valtionpäänmiehet kutsuivat bin Ladenia terroristiksi ja Mandelaa vapaustaistelijaksi.

Nato lähti auttamaan Libyaa ja syrjäytti maan johtajan, eversti Muammar Gaddafin. Afrikan kehittynein maa on muuttunut katastrofialueeksi, jonka toreilla kaupataan ihmisiä orjuuteen.

Read more: Suuren pelin epäreilut säännöt

Vexi Salmen sanoittamisen oppitunnit

Levytuottaja ja iskelmäsanoittaja Veikko "Vexi" Salmi kuoli vaikeaan sairauteen varhain tiistaiaamuna 8.9.2020. Vexi Salmi antoi yhden viimeisimmistä haastatteluistaan Kulttuurivihkoille vuonna 2018. Suomen merkittävimpiin kuuluneen sanoittajan muistoa kunnioittaen julkaisemme nyt uudelleen tämän alkujaan Kulttuurivihkojen numerossa 1/2018 ilmestyneen haastattelun.

Read more: Vexi Salmen sanoittamisen oppitunnit

ILMOITUS