Taiteilija ja tiedemies Aleksanteri Ahola-Valo – huru-ukko vai viisas?

”Hän yritti saada maailman järjestykseen, mutta maailma vikuroi eikä totellut.” Näin kirjoitti eräs näyttelyvieras Aleksanteri Ahola-Valon (1900–1997) taidenäyttelyn vieraskirjaan Helsingin kaupungin taidemuseossa vuonna 1998. Ahola-Valo oli kuollut edellisenä syksynä. Näyttelyvieraan ajatusta mukaillen Suomen Kuvalehti kirjoitti monisivuisen perusteellisen esittelyn näyttelystä otsikolla ”Valo ihmiskunnalle” (SK 13.3.1998). Ahola-Valo pyrki taiteellaan ja koko toiminnallaan edistämään koko ihmiskunnan yhteistä hyvää. Toimiiko viisas ihminen näin, vai oliko hän todellisuudentajunsa menettänyt huru-ukko?

Lue lisää: Taiteilija ja tiedemies Aleksanteri Ahola-Valo – huru-ukko vai viisas?

Kritiikki näkyy mutta missä?

”Taidekritiikki on lopetettu tai vedetty minimiin monesta lehdestä. Lukijat eivät näytä käyneen kapinaan tämän seurauksena, vaan hyväksyneen tapahtuneen. Se kielii siitä, ettei yleisö ole kokenut erityistä halua osallistua henkitoreissaan korisseen journalismin lajin elvyttämiseen.”

Ylen toimittaja Tuomas Karemo 6.4. osoitteessa https://yle.fi/aihe/a/20-10004665

Lue lisää: Kritiikki näkyy mutta missä?

Sopivin voittaa aina

En äänestänyt Jusseissa vuonna 2023, vaikka kaikki uudet ja vanhat tekijät ansaitsisivat ääneni. Nuoret naiset ansaitsevat erityistä huomiota #metoo-kohujen jälkeen. Ja ehkä sukupuolitetuista näyttelijäkategorioista on todellakin aika päästä eroon. Väitän kyllä, että päätös on tehty hätäisesti.

Lue lisää: Sopivin voittaa aina

Karnevalistisen toriteatterin mestari

Helmikuussa vuonna 1983 olin tekemässä ensimmäistä teatteriarvosteluani Nuorison taidetapahtuman karsinnoista Helsingin nuorisoasiainkeskuksen esiintyville taiteille pyhitetyssä Narri-nuorisotilassa Itä-Pasilassa saman talon toisessa päässä, missä sijaitsi silloin vielä itsenäinen Intiimiteatteri.

Lue lisää: Karnevalistisen toriteatterin mestari

Iso-Nato tietää ja pitää huolta

Kun Euroopan maat alkoivat 1400-luvun lopulla valloittaa ”uutta mannerta”, Afrikkaa ja Aasiaa, ne eivät suinkaan edistäneet omia etujaan. Konkistadoorit ja heidän seuraajansa toivat pakanoille ja vääräuskoisille kristinuskon valon ja pelastivat näin lukemattomia sieluja helvetin tuskilta. Kaikki myöhempien vuosisatojen valloittajat eivät olleet varmoja uskonnon siunauksesta, mutta hekään eivät hyväksikäyttäneet muita kansoja. Siirtomaiden hankinta oli eurooppalaisten velvollisuus, sillä näin alemmat rodut saattoivat sivistyä ja nauttia ihmiskunnan edistyksen hedelmistä.

Lue lisää: Iso-Nato tietää ja pitää huolta

ILMOITUS