Rikoksista kertomisesta tuli rikollista

"Julian Assange ja hänen edeltäjänsä Chelsea Manning asettivat elämänsä peliin antaakseen maailmalle silmäyksen amerikkalaisten sotarikoksiin Afganistanissa ja Irakissa. Wikileaksin kautta olemme kaikki saaneet tietoa Yhdysvaltojen sotilasmahdin toistuvista raporteista sen omista vääryyksistä siviilejä kohtaan. Olemme saaneet oppia kollektiivisen murhaamisen psykologiasta: tunne-etäisyyden ylläpitämisestä pyövelien ja uhrien välillä", kirjoittaa pitkän linjan ruotsalainen journalisti Arne Roth.

Monipuolisesti tieteestä ja yhteiskunnasta

Kirja-arviot

Klaus Weckroth (2020): Kaiken järjen mukaan. Kuvitus Aiki Maakari. Books on Demand 2020, 288 sivua.

Monta näkökulmaa todellisuuteen tarjoaa sosiaalipsykologi Klaus Weckrothin Kaiken järjen mukaan. Monipuolisuutta korostaa sekin, että teoksesta puuttuu alaotsikko.

En osaa pitää useampaan suuntaan kurkottavaa ajattelua puutteena, vaan pikemminkin ansiona.

Vapputoivotus

Kulttuurivihkot toivottaa kaikille tovereilleen, ystävilleen ja lukijoilleen hyvää työn, taiteen ja taistelun vappua!

Laulaja-muusikko, Kulttuurivihkojen perustajiin kuulunut Monna Kamu lähettää kaikille vapputervehdyksen ensin omin sanoin ja jatkaa Pentti Saaritsan sanoin.

Rokotteiden Linux pysähtyi lääkekapitalismin muuriin

Kulttuurivihkot 2/2021

Suomalaisilla huippututkijoilla oli jo lähes vuosi sitten kehitettynä testejä vaille valmis koronavirusrokote. Sen ”ongelma” oli, että se oli patenttivapaa eli liian edullinen lääkebisneksen hyödynnettäväksi.

Malmin lentoasema on osa kansallista kertomusta

Suomi ja Helsinki saivat tammikuussa kansainvälistä julkisuutta, josta pääkaupungin hallinto ja valtalehti eivät ole hiiskuneet sanaakaan. Kansainvälinen kulttuuriperinnön asiantuntijoiden Icomos-järjestö (international council on monuments and sites) julkisti nelivuotisraporttinsa, jossa Malmin lentokenttä on esitelty kahdella aukeamalla maailman uhanalaisten kulttuuriperintökohteiden joukossa.

Jyväskylän Kevät: Krohnin ja Tarastin suvut kulttuurihistoriassa

Krohnien kulttuurisuvun hallussa ollut Kiiskilän kartano ja virolainen Villa Nevski Eero Tarastin romaanissa Eurooppa/Ehkä muistuttavat toisiaan. Jyväskylän Kevään etätilaisuudessa 16.4. professori Eero Tarasti ja Krohn-sukuseuran puheenjohtaja Risto Honkanen keskustelivat Krohnin ja muiden kulttuurisukujen roolista taiteiden ja tieteiden tukipilareina sukupolvesta toiseen. Esillä olivat myös Eero Tarastin laajat, keväällä ilmestyvät muistelmat. Keskustelun juonsi Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn. Katso video:

Jyväskylän Kevät: Populismista Euroopassa ja muualla

Yannick Lahti on poliittista viestintää ja eurooppalaista populismia tutkiva väitöskirjatutkija Bolognan yliopistossa Italiassa. Jyväskylän Kevään tilaisuudessa hän kertoo, mitä populismi on ja mitkä ovat sen ilmentymät, keinot ja aikaansaannokset tänään, kun se alkaa olla valtavirtaa. Haastattelijana on yhteiskuntatieteiden maisteri Eetu Kinnunen. Katso video.

Jyväskylän Kevät 7.4.: Ilon kautta – muistoja Vesa Karvisesta

Jyväskylän Kevään tilaisuudessa muistellaan kirjailija, yrittäjä ja huumorikouluttaja Vesa Karvista. Karvisen kiinnostus kirjoittamiseen lisääntyi lehtityössä. Suurin osa hänen kirjoistaan käsittelee suomalaista huumoria, ja hän sai kuulijansa nauramaan ja hyvälle mielelle. Tapahtumassa esiintyy kirjailija, toimittaja Risto Urrio, joka teki pitkään yhteistyötä Vesa Karvisen kanssa. Haastattelijana on yhteiskuntatieteiden maisteri Eetu Kinnunen. Katso video.

Suomalaisen kaunokirjallisuuden koko kuva

Ilman elinvoimaista maaseutukulttuuria ja -kirjallisuutta ei ole olemassa todella vaihtoehtoista kirjallisuutta ja kulttuuria.

Suomalainen kaunokirjallisuus on edelleen pääosin laadukasta, mutta laajemmin kirjallisuuskenttä on ollut pahassa jamassa jo hyvän aikaa. Tarkennan tässä artikkelissa tilannetta kirjojen julkaisemisen, kustantamisen, markkinoinnin ja kirjallisuuskritiikin kannalta. Erityisesti kirjojen markkinointi, mainonta ja kritiikki on nykyisin niin keskittynyttä kaupallista pääkaupunkilaista puuhaa, että kiilan lyöminen tähän toimintaan on toivotonta. Kaunokirjallisuudessa vain se, mikä julkaistaan pääkaupungin Isoissa Taloissa, noteerataan koko valtakunnan mitassa. Vain se, mikä markkinoidaan tai näkyy Helsingin Sanomissa tai muussa valtamediassa, myy. Kaikki marginaali, pohjoinen tai itäinen Suomi, on täsmälleen samassa asemassa kuin oli Timo K. Mukan aikana, yli 50 vuotta sitten. Siitä marginaalista harva onnistuu eläessään ponnistamaan, ei onnistunut Mukkakaan. Pitää kuolla ensin!

Kevään oopperatapaus: Opera BOXIn Akhnaten soi ja näkyy kerroksekkaana yhdistelmänä modernia ja Egyptin esihistoriaa

Opera BOX kuuluu Suomen eturivin pieniin oopperaseurueisiin, jonka näyttämöllepanot herättävät säännönmukaisesti oopperassakäyvän yleisön huomion laadukkaalla laululla, ohjauksella, lavastuksella, puvustuksella, tanssilla ja monilla muilla teatterin osa-alueilla. Opera BOX ei petä tälläkään kertaa; päinvastoin, nyt tuntuvat aivan kaikki elementit loksahtaneen täysin kohdilleen.

ILMOITUS