Ratkaisu on kirjoempatia

Kulttuurivihkot 6/2023, teemana neurokirjo

Neurotyypillisen ja neuroepätyypillisen on usein vaikea ymmärtää toisiaan. Mutta vain neuroepätyypillisten kohdalla tätä on pidetty merkkinä heikosta empatiakyvystä. Vain radikaalin erilaisuuden hyväksymällä voidaan rakentaa aitoa yhteisöllisyyttä.

Visuaalisesti vangitsevaa musiikkiteatteria

Näyttämöllä on heijastettuna Frida Kahlon omakuva – yksi monista. Sitä seuraa videoprojisointi raitiovaunusta. Kuuluu törmäyksen ääni. Muotokuva hajoaa palasiksi ja putoaa alas.

Meksikolaistaiteilija Frida Kahlo tunnetaan värikkäistä ja symbolistisista omakuvistaan, joissa hän kuvaa fyysisiä ja henkisiä kärsimyksiään. Kahlo vammautui vaikeasti liikenneonnettomuudessa, jossa raitiovaunu ja bussi törmäsivät. Onnettomuudessa rautatanko lävisti Kahlon lantion ja aiheutti useita murtumia. Kahlo ei koskaan toipunut täysin onnettomuudesta ja kuvasi useissa teoksissaan siitä aiheutuneita kärsimyksiä ja muita elämänsä vastoinkäymisiä, kuten keskenmenoaan.

Mieluummin Suomessa kuin sodassa

Kulttuurivihkot 6/2023

Yli tuhat venäläistä on jättänyt turvapaikkahakemuksensa Suomeen Venäjän hyökättyä Ukrainaan vuonna 2022. Lisäksi moni kutsuntojaan paennut on hakenut oleskelulupaa työn tai muun perusteen avulla. Millaisia tarinoita turvapaikkaa odottavat sodanvastustajat kertovat, ja miten heidän mielestään Suomi voisi edistää sodan loppumista?

Toislajista ihmisyyttä kartoittamassa

Kirja-arviot

Hélène Cixous (2022): Sisään kirjoittamiseen. Suomentanut Aura Sévon. Aporia-kustannus, 124 sivua.

Ranskalaisia naiskirjoitusta etsiviä filosofeja yhdistää yritys pukea sanoiksi ennen sanomatonta, yritys irtaantua hegemonisen olemisen ja puhumisen matriisista.

Timo Airaksinen pallotornin paradoksin äärellä

Kirja-arviot

Timo Airaksinen (2023): Lukea, kirjoittaa, ymmärtää – kirjallisuuden puolesta. Robustos. 234 sivua.

"From my mother`s sleep I fell into the State. And I hunched in its belly till my wet fur froze. Six miles from earth, loosed from its dream of life. I woke to black flak and nightmare fighters. When I died they washed me out of the turret with a hose." 

Randal Jarrell: The Death of the Ball Turret Gunner

Runoa ei ole kääntäminen, kirjoittaa professori Timo Airaksinen uutuuskirjassaan Lukea, kirjoittaa, ymmärtää – kirjallisuuden puolesta (Robustos 2023). Nabukoville käännös oli "verinen pää lautasella". Niin se vaikuttaa olevan Airaksisellekin. Airaksinen tulkitsee runoa ymmärtämisen tuottamisen tapana ja yrittää vastata samalla kysymykseen: Mistä olikaan kysymys?

Miten muistamme Chilen vallankaappausta ja pakolaisuutta? Keskustelu Työväenliikkeen kirjastossa torstaina klo 16

50 vuotta sitten Chilessä Augusto Pinochetin johtama sotilasjuntta syrjäytti demokraattisesti valitun presidentin Salvador Allenden verisessä vallankaappauksessa ja maassa alkoi pitkä diktatuuri. Suomeenkin saapui iso joukko chileläispakolaisia. Suomen asiainhoitaja Santiagossa, diplomaatti Tapani Brotherus, pelasti osaltaan jopa tuhansia vainottuja chileläisiä. Tuolloisista tapahtumista keskustelevat Kulttuuriyhdistys Vihkojen järjestämässä tilaisuudessa Tapani Brotherus ja professori Heikki Hiilamo, joka on kirjoittanut tapahtumista muun muassa Brotheruksen toimintaa valottavan kirjan Kuoleman listat.

Kansanliike DCA-sopimusta vastaan käynnistyi

Joukko tunnettuja suomalaisia on avannut allekirjoituksillaan nimien keräyksen Suomen ja Yhdysvaltain välistä sotilaallista yhteistyösopimusta (DCA) vastaan. Parhaillaan neuvoteltava kahdenvälinen sopimus takaisi Yhdysvaltojen joukoille Suomessa esteettömän pääsyn sopimuksessa nimettäville alueille, joita ne voisivat käyttää sotilaallisiin tarkoituksiin omassa komennuksessaan ilman tavanomaisia lupa- ja käyttömaksuja. Alueet voisivat olla esimerkiksi lentokenttiä tai satamia. Osalle alueista Yhdysvalloilla ja Suomella olisi yhteinen pääsy- ja käyttöoikeus, mutta osa olisi osoitettu Yhdysvaltojen joukkojen yksinomaiseen käyttöön.

Kulttuurivihkojen syksyinen runo- ja kirjailta 21.11. – tervetuloa!

Kulttuurivihkojen syksyn runo- ja kirjailtaa vietetään tiistaina 21.11. klo 18–21 ravintola On The Rocks Kalliossa (Porvoonkatu 1, Helsinki). Tilaisuudessa julkistetaan uusia kirjoja, kirjailijat ovat haastateltavana ja esittävät otteita teoksistaan. Ohjelmassa on lisäksi open mic -osuus, jossa kuka tahansa saa esittää runojaan tai muita tekstejään.

Tervetuloa Kulttuurivihkojen 50-vuotisjuhlanumeron julkistuskeskusteluun 16.11.!

"Kulttuurivihkot 50 vuotta – vasemmistolaista kulttuurijournalismia ennen ja nyt" on aiheena Kulttuurivihkojen juhlanumeron julkistustilaisuudessa Rosebudin Sivullinen -kirjakaupassa (Kaisa-talo, Kaisaniemenkatu 5, Helsinki) torstaina 16.11. klo 17. Aiheesta keskustelevat Kulttuurivihkojen perustajiin kuuluva elokuvatuottaja Claes Olsson, entinen päätoimittaja Johan Alén ja lehden nykyinen päätoimittaja Elias Krohn. Lista saattaa vielä täydentyä. Tilaisuuteen on vapaa pääsy, tervetuloa!

Tapahtuman Facebook-sivu

Kutsua korjattu la 11.11. klo 11.15: Ajankohta on torstai 16.11., ei keskiviikko 15.11. kuten aiemmin virheellisesti kirjoitimme.

Valomerkki tunkkaiselle kansalliskuvastolle

Aleksanterin teatterissa kuhisee. Olen tullut katsomaan noin 449 muun kanssa Suomen Mestarin loppuunmyytyä näytöstä. Teatteri on toiminut kansallisen kulttuurin tyyssijana vajaan vuosisadan. Punaiselta samettituolilta kuikuillessa tuntuukin itsestään selvältä, että Post Theatre Collectiven teos asettuu jatkumoon niiden ooppera- ja balettinäytösten kanssa, joista on aiemmin ammennettu ajan henkeä, estetiikkaa ja normeja.

ILMOITUS