Kirjailija Aija Andersson on kuollut

Kirjailija Aija Andersson menehtyi eilen 1. lokakuuta vaikean sairauden murtamana. Hän oli syntynyt vuonna 1983. Aija Andersson (o.s. Typpö) oli työskennellyt myös muun muassa äidinkielen ja kirjallisuuden aineenopettajana. Vapaaksi kirjailijaksi hän ryhtyi syksyllä 2019. Häneltä on ilmestynyt Kulttuurivihkojen kustantamana runsaasti huomiota saaneet runoteokset Amputaatio (2021) ja Eutanasia (2022). Molemmat teokset kytkeytyvät hänen vakavaan sairastumiseensa ja vammautumiseensa.

Inti-Illimani-yhtyeestä tuttu Marcelo Coulon esiintyy Kulttuurivihkojen konsertissa

Monia miljoonia sydämiä puolelleen sydämen sanomallaan taistellut, Inti-Illimanista tunnetuksi tullut Marcelo Coulon sekä David Azán saapuvat viimeistä kertaa Suomeen. Kulttuurivihkojen järjestämässä "Venceremos! – Voittoon!" -konsertissa Musiikkiteatteri Kapsäkissä Helsingissä 10. lokakuuta he kertovat musiikkinsa kautta niin kotimaastaan Chilestä kuin kaikkia yhdistävästä solidaarisuuden sanomasta.

Olduvan rotko ylsi myös Jarkko Laine -palkinnon ehdokkaaksi

Kaikki kaunokirjallisuuden lajit huomioiva Jarkko Laine -palkinto jaetaan tänä syksynä kuudennen kerran. Se myönnetään kolmen edellisen kalenterivuoden aikana julkaistulle, haastavalle kotimaiselle kaunokirjalliselle teokselle.

Palkintoraati on nimennyt tänään 12.9. vuosien 2020–2022 kaunokirjallisista teoksista neljä palkintoehdokasta vuoden 2023 Jarkko Laine -palkinnolle. Ehdokkaat ovat Jussi Hyvärisen Olduvain rotko (Kulttuurivihkot 2022), Laura Lindstedtin ja Sinikka Vuolan 101 tapaa tappaa aviomies (Siltala 2022), Matias Riikosen Matara (Teos 2021) ja Pirkko Saision Passio (Siltala 2021).

Einari Vuorela -runopalkinnon saivat Jussi Hyvärinen ja Sirpa Kyyrönen

Einari Vuorela -runopalkinto jaettiin Keuruulla lauantaina 9.9. Tällä kertaa palkinto jaettiin kahden voittajateoksen kesken. Palkinnon saivat Jussi Hyvärinen teoksestaan Olduvain Rotko (Kulttuurivihkot) ja Sirpa Kyyrönen teoksestaan Nimesi on Marjatta (Otava).

Näin palkintoraati perusteli valintojaan:

Me emme vaikene -mielenosoituksesta muodostumassa historiallinen antirasistinen kansanliike


Me emme vaikene! -mielenosoitus kasvaa valtavaa vauhtia. Tukijoiksi on ilmoittautunut jo yli sata järjestöä ja toimijaa. Myös Kulttuurivihkot tukee mielenilmausta. Hallituksen torstaiseen yhdenvertaisuustiedonantoon pettyneet kansalaiset ovat liittyneet joukolla mukaan. 


Työväenkirjallisuuden päivänä 2.9. keskustellaan teoista ja toiveista

Tampereen työväenkirjallisuuden päivän teema on tänä vuonna "teot ja toiveet".

Poliittinen ja psykologinen tila tulevan näytelmäantologian aiheena

Turkulainen kirjoittajayhdistys Kapustarinta ry kerää rahoitusta näytelmäantologiaan, jonka teemana on poliittinen ja psykologinen tila.

Puoli vuosisataa Chilen sotilasvallankaappauksesta – Savoy-teatterissa lauletaan yhteistä laulua

Savoy-teatterissa Helsingissä muistetaan Chilen viidenkymmenen vuoden takaisia traagisia tapahtumia, mutta yhtä lailla juhlitaan Suomessa elävää chileläisyhteisöä. Luvassa on paljon musiikkia, tanssia ja runoutta.

11.9.1973 maailmalle kantautui järkyttävä uutinen siitä, kuinka Chilessä sotilasvallankaappaus oli keskeyttänyt maan demokratiakehityksen verisesti. Vaaleilla valittu presidentti Salvador Allende kuoli, kaikki demokraattiset valtioelimet lakkautettiin, ja alkoi seitsemäntoista vuotta kestänyt sotilasdiktatuuri.

Jussi Niinenmaan Hymyile miss Universum julkistetaan Pispalan kirjastossa 17.8.

Jussi Niinenmaan esseekokoelman Hymyile miss Universum (Kulttuurivihkot 2023) julkistustilaisuus pidetään Pispalan kirjastossa (Pispalan valtatie 21, Tampere) torstaina 17. elokuuta klo 18. Kulttuurivihkojen päätoimittaja ja kustantaja Elias Krohn haastattelee Niinenmaata kirjansa teemoista. Tilaisuudessa on kahvitarjoilu, ja sinne on vapaa pääsy. Kirjaa on myynnissä erikoishintaan.

Onnittele 50-vuotiasta Kulttuurivihkoja!

Kulttuurivihkot-aikakauslehti täyttää tänä vuonna 50 vuotta. Näyttävä juhlanumero (4–5/2023) ilmestyy syys-lokakuun vaihteessa ja on myynnissä joulukuulle asti. Tarjoamme lukijoillemme ja tukijoillemme mahdollisuuden onnitteluihin juhlanumerossa. Lyhyt onnitteluteksti (enintään 160 merkkiä) tai nimi onnittelijoiden listaan maksaa vain 25 euroa (sis. alv.).

ILMOITUS