Jyväskylän Kevät 16.4. klo 14: Krohnin ja Tarastin suvut kulttuurihistoriassa
- Written by Kulttuurivihkot Kulttuurivihkot
- Category: Uutiset Uutiset
- Published: 14 April 2021 14 April 2021
Krohnien kulttuurisuvun hallussa ollut Kiiskilän kartano ja virolainen Villa Nevski Eero Tarastin romaanissa Eurooppa/Ehkä muistuttavat toisiaan. Jyväskylän Kevään etätilaisuudessa 16.4. professori Eero Tarasti ja Krohn-sukuseuran puheenjohtaja Risto Honkanen keskustelevat Krohnin ja muiden kulttuurisukujen roolista taiteiden ja tieteiden tukipilareina sukupolvesta toiseen. Esillä ovat myös Eero Tarastin laajat, keväällä ilmestyvät muistelmat. Keskustelun juontaa Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn.
Jyväskylän Kevät 9.4.: Populismista Euroopassa ja muualla
- Written by Kulttuurivihkot Kulttuurivihkot
- Category: Uutiset Uutiset
- Published: 08 April 2021 08 April 2021
Yannick Lahti on poliittista viestintää ja eurooppalaista populismia tutkiva väitöskirjatutkija Bolognan yliopistossa Italiassa. Jyväskylän Kevään tilaisuudessa hän kertoo, mitä populismi on ja mitkä ovat sen ilmentymät, keinot ja aikaansaannokset tänään, kun se alkaa olla valtavirtaa. Haastattelijana on yhteiskuntatieteiden maisteri Eetu Kinnunen.
Lähetys perjantaina 9.4. klo 18 on katsottavissa Facebook-sivulla Jyväskylän Kevät – ohjelma sekä Zoom-palvelussa. Se tulee myös jälkikäteen katsottavaksi Kulttuurivihkojen YouTube-kanavalle ja tälle verkkosivulle.
Tilaisuus on osa tutkitun tiedon teemavuoden ohjelmistoa.
Jyväskylän Kevät 7.4.: Ilon kautta – muistoja Vesa Karvisesta
- Written by Kulttuurivihkot Kulttuurivihkot
- Category: Uutiset Uutiset
- Published: 06 April 2021 06 April 2021
Jyväskylän Kevään tilaisuudessa muistellaan kirjailija, yrittäjä ja huumorikouluttaja Vesa Karvista. Karvisen kiinnostus kirjoittamiseen lisääntyi lehtityössä. Suurin osa hänen kirjoistaan käsittelee suomalaista huumoria, ja hän sai kuulijansa nauramaan ja hyvälle mielelle. Tapahtumassa esiintyy kirjailija, toimittaja Risto Urrio, joka teki pitkään yhteistyötä Vesa Karvisen kanssa. Haastattelijana on yhteiskuntatieteiden maisteri Eetu Kinnunen.
Suomalaisen kaunokirjallisuuden koko kuva
- Written by Pentti Stranius Pentti Stranius
- Category: Artikkelit Artikkelit
- Published: 06 April 2021 06 April 2021
Ilman elinvoimaista maaseutukulttuuria ja -kirjallisuutta ei ole olemassa todella vaihtoehtoista kirjallisuutta ja kulttuuria.
Suomalainen kaunokirjallisuus on edelleen pääosin laadukasta, mutta laajemmin kirjallisuuskenttä on ollut pahassa jamassa jo hyvän aikaa. Tarkennan tässä artikkelissa tilannetta kirjojen julkaisemisen, kustantamisen, markkinoinnin ja kirjallisuuskritiikin kannalta. Erityisesti kirjojen markkinointi, mainonta ja kritiikki on nykyisin niin keskittynyttä kaupallista pääkaupunkilaista puuhaa, että kiilan lyöminen tähän toimintaan on toivotonta. Kaunokirjallisuudessa vain se, mikä julkaistaan pääkaupungin Isoissa Taloissa, noteerataan koko valtakunnan mitassa. Vain se, mikä markkinoidaan tai näkyy Helsingin Sanomissa tai muussa valtamediassa, myy. Kaikki marginaali, pohjoinen tai itäinen Suomi, on täsmälleen samassa asemassa kuin oli Timo K. Mukan aikana, yli 50 vuotta sitten. Siitä marginaalista harva onnistuu eläessään ponnistamaan, ei onnistunut Mukkakaan. Pitää kuolla ensin!
Kevään oopperatapaus: Opera BOXIn Akhnaten soi ja näkyy kerroksekkaana yhdistelmänä modernia ja Egyptin esihistoriaa
Opera BOX kuuluu Suomen eturivin pieniin oopperaseurueisiin, jonka näyttämöllepanot herättävät säännönmukaisesti oopperassakäyvän yleisön huomion laadukkaalla laululla, ohjauksella, lavastuksella, puvustuksella, tanssilla ja monilla muilla teatterin osa-alueilla. Opera BOX ei petä tälläkään kertaa; päinvastoin, nyt tuntuvat aivan kaikki elementit loksahtaneen täysin kohdilleen.
Jyväskylän Kevät: Tarvitsevatko suomen kieli ja Suomen kirjallisuus puolustajia?
- Written by Kulttuurivihkot Kulttuurivihkot
- Category: Uutiset Uutiset
- Published: 24 March 2021 24 March 2021
Joukko professorikunnan edustajia on julkisesti kysynyt jo kymmenisen vuotta sitten, muuttuuko suomi vähitellen kyökkikieleksi. Viime vuosina on keskusteltu äidinkielestä ihmisoikeutena ja kielen muuttumisesta. Vähemmän on ollut esillä, että meillä on koulussa kirjallisuuden ja erityisesti oman kirjallisuuden tunteja suunnilleen Euroopan vähiten.
Jyväskylän Kevät: Kristillinen rauhantyö
- Written by Kulttuurivihkot Kulttuurivihkot
- Category: Uutiset Uutiset
- Published: 19 March 2021 19 March 2021
Jyväskylän Kevään tilaisuudessa 20.3. keskustelivat kirjailija, sosiologi Timo Virtala, professori Tapio Lampinen ja filosofian maisteri, pitkään kirjastonjohtajana toiminut Ilkka Hirvi.
Aiheesta keskusteltiin sosiologian ja kulttuurihistorian kannalta.
Jyväskylän Kevät: Lassi Nummi ja 1960-luvun kulttuuritaistot
- Written by Kulttuurivihkot Kulttuurivihkot
- Category: Uutiset Uutiset
- Published: 16 March 2021 16 March 2021
Lehdistöneuvos, filosofian lisensiaatti Jyrki Vesikansa oli pitkään Uuden Suomen päätoimittajana. Hänen väitöskirjansa Uuden Suomen ja Helsingin Sanomien taistelusta on esitarkastuksessa. Jyväskylän Kevään tilaisuudessa 18.3. hän kertoi hyvin tuntemastaan kirjailija Lassi Nummesta journalistina, jonka tärkeimpiin areenoihin kuului Uusi Suomi. Katso video.
Pikatarjous uudelle tilaajalle: Kulttuurivihkot puoleksi vuodeksi vain 12,90 e!
- Written by Kulttuurivihkot Kulttuurivihkot
- Category: Uutiset Uutiset
- Published: 16 March 2021 16 March 2021
Kulttuurivihkojen huhtikuun numero (teemana mm. Helsinki) on menossa piakkoin painoon. Jos et ole ennestään tilaaja, vielä ehdit mukaan postituslistalle. Pikatarjouksena saat Kulttuurivihkot puoleksi vuodeksi eli kolme seuraavaa lehteä tutustumishintaan vain 12,90 e. Hinta sisältää arvonlisäveron 10 prosenttia. Tarjous koskee vain uusia tilauksia ja on voimassa vain 16.3.–22.3. Tilaus on määräaikainen eikä sido jatkamaan. Huom. Kuvassa näkyvä lehti 1/21 ei sisälly tilaukseen.
Jyväskylän Kevät: Onko kaikki kirjallisuus yhteiskunnallista?
- Written by Kulttuurivihkot Kulttuurivihkot
- Category: Uutiset Uutiset
- Published: 12 March 2021 12 March 2021
Keskustelun lähtökohtana ovat valtiotieteiden tohtori Mika Suojasen runokokoelma Raskaita runoja (2020) ja tietokirjailija Jussi Niinenmaan esseekokoelma Mustan sapen maa (2020). Kulttuurivihkojen päätoimittaja Elias Krohn johdattelee keskustelua. Teknisen ongelman vuoksi Suojanen osallistuu keskusteluun chat-vastauksin, jotka luetaan ohjelmassa. Katso video.
More Articles ...
ILMOITUS