Vegaanisia makuelämyksiä jokaiselle

Vegaaninen katuruokatapahtuma Vegånia järjestetään Turun Vanhalla Suurtorilla ja sen ympäristössä 5.–6.8.2022.

Tapahtuman lähtökohtana on tuoda maukas, eettisesti ja ekologisesti toteutettu vegaaniruoka jokaisen saataville.

Lordi Byronin päiväkirjat ja 12 muuta kirjauutuutta Kulttuurivihkoilta

Kulttuurivihkoilta ilmestyy syyskaudella 2022 muun muassa runoutta, aforismeja, esseitä ja pienoisromaani – sekä klassikkorunoilija Lordi Byronin päiväkirjat! Seuraavassa Kulttuurivihkojen syksyn kirjat aakkosjärjestyksessä kirjailijan mukaan:

Nykykokoomuksen tulevaisuudenomistajat

Riku Keski-Rauskan kirjoittamasta Ilkka Suomisen elämänkerrasta selviää se hyvin moraalinen ristiriita, joka vallitsi yrityselämän korruptiorahasta vanhan polven sosiaalidemokraatin, presidentti Mauno Koiviston ja kokoomuslaisten välillä. Kirjan mukaan Suominen oli inhonnut Koiviston tapaa kauhistella rahan ottamista teollisuudelta, joka oli Suomisen mielestä luonnollista. Samalla hän tulee vahvistaneeksi kokoomuksen omistajien eli suuryritysten ja itsensä kaltaisten suurliikemiesten pragmaattisen ajatuksen kokoomuksesta yritysmaailman poliittisena kulissina. Jos kokoomuksen todellisuudessa omistivat vuoteen 1974 saakka Juha Vikatmaan väitteen mukaisesti KOP:n ympärille keskittynyt suomalainen finanssipääoma ja siitä eteenpäin Eteläranta 10:n työnantajaleiri, keitä ovat nykykokoomuksen tulevat omistajat, ja mitä seurauksia siitä voi olla suomalaiselle politiikalle ja taloudelle, kun finanssikapitalismi on nyt muuttunut lopullisesti ylikansalliseksi? 

Kannus-rock ja sen alkuvaiheet

Kun Keski-Pohjanmaalla, Kannuksen Lestikadulla asuva pikkupoika kuuli ensimmäiset rock-biisit 1950-luvun lopulla, maailmankuva tai ainakin musiikkimaku muuttui. Kannus oli uinuva maalaiskylä, josta löytyi syystä tai toisesta myöhemmin monia tulevia muusikoita, kirjailijoita, taiteilijoita ja muita kulttuurihenkilöitä. Eräs heistä on Lestikadun kotitalossaan yhä asuva Juha "Juppa" Autio (s. 1951). Hän kertoo siitä, ”kuinka rokki tuli Kannukseen”:

Oliko Nato-päätös demokraattinen?

Eduskunta antoi 17.5.2022 suurella äänten enemmistöllä tukensa hallituksen päätökselle hakea Nato-jäsenyyttä. Useimpien mielestä Natoon liittymisprosessi oli näin saanut vahvan kansanvaltaisen oikeutuksen. Nato-päätöksessä pidetty kiire ja asian valmistelun köykäisyys herättävät kuitenkin kysymyksiä. Samoin se, että vielä joulukuussa selvä enemmistö kansanedustajia oli Natoon liittymistä vastaan ja vielä suurempi enemmistö oli ilmaissut kielteisen kantansa ennen vaaleja1. Kansalaiset olivat ehkä äänestäneet näitä ehdokkaita osittain juuri tämän takia. On monia syitä pohtia, tehtiinkö Nato-päätös demokraattisesti.

Vasemmistoliitto kirkasti sosialismiaan

Vasemmistoliiton puoluekokous hyväksyi 11.6. puolueelle uuden periaateohjelman. Edellinen periaateohjelma oli vuodelta 2007. Uuden periaateohjelman otsikkona on ”Vasemmistoliitto rakentaa reilua ja kestävää yhteiskuntaa”. Keskeisiä teemoja ovat demokratian laajentaminen työhön ja talouteen, työn ja toimeentulon takaaminen kaikille sekä ympäristökriisiin vastaaminen reilulla tavalla.

Vasemmistoliiton ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Veronika Honkasalo – "Olen tinkimättömästi ihmisoikeuksien puolella"

Vasemmistoliiton ensimmäiseksi varapuheenjohtajaksi Porissa pidettävässä puoluekokouksessa on valittu helsinkiläinen kansanedustaja Veronika Honkasalo. Hän sai jo ensimmäisellä äänestykierroksella yli puolet annetuista äänistä, 154 ääntä. Toisen ehdolla olleen kansanedustajan, Pia Lohikosken, äänimäärä oli 122.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtajaksi tunkua – teemoina muun muassa ilmasto, Nato ja työelämä

Tänä viikonloppuna Porissa järjestettävän vasemmistoliiton puoluekokouksen merkittävin henkilövalinta on varapuheenjohtajavaali. Kolmen varapuheenjohtajan paikkoja tavoittelee kaikkiaan yhdeksän ehdokasta. Jatkokautta tavoittelevat toinen varapuheenjohtaja Minna Minkkinen ja kolmas varapuheenjohtaja Jouni Jussinniemi. Ensimmäinen varapuheenjohtaja Jussi Saramo, joka toimii myös puolueen eduskuntaryhmän puheenjohtajana, ei pyri jatkokaudelle.

Keskustelu eutanasiasta Akateemisessa Kirjakaupassa 3.6.

Hyvän kuoleman teemoista keskustelevat tuoreiden kirjojensa pohjalta Terhokodin johtajana toiminut lääkäri Juha Hänninen ja kirjailija Aija Andersson perjantaina 3.6. klo 17.30 Akateemisen Kirjakaupan Kohtaamispaikalla (Kirjatalo, Keskuskatu 1, Helsinki). Haastattelijana on avaruustähtitieteen emeritusprofessori Esko Valtaoja.

Hänniseltä ilmestyi vast'ikään tietokirja Auta minut kuolemaan – Armollinen, rikollinen eutanasia (Tammi 2022) ja Anderssonilta runoteos Eutanasia (Kulttuurivihkot 2022), joka kertoo parantumattomasti sairaan viimeisestä vuodesta.

Ilmoitus Akateemisen kirjakaupan verkkosivulla

Pajot-festivaali on noussut karjalaisuuden merkkitapahtumaksi

Kontiolahden Höytiäisen kotiseutukeskuksessa sattui ja tapahtui, kun karjalaisen kansanmusiikin, ”kielen ja mielen” Pajot-festivaali pyörähti käyntiin perjantaina 6.5. Ohjelman monipuolisuus oli iloinen yllätys. Sää suosi osin ulkoilmatapahtuman toteutusta ja festivaalin rento yleisöystävällinen tyyli miellytti muutenkin. Pajot on selvästi noussut erääksi karjalaisuuden merkkitapahtumaksi!

ILMOITUS