EKSISTENTIALISTI Jean-Paul Sartren kirjan ”MITÄ KIRJALLISUUS ON” (suomeksi painos 1967, alun perin kirjoitettu 1948) ESIPUHEESSA kysytään: ”mitä kirjoittaminen on?”, ”miksi kirjoitetaan?” ja ”kenelle kirjoitetaan”.

ESIPUHEEN alussa kerrotaan, kuinka joku NUORI IDIOOTTI oli kirjoittanut, että ”jos haluatte SITOUTUA, miksette jo mene ja liity kommunistiseen puolueeseen?”... Sartre lausahtaa myös sitoutuneesta kirjallisuudesta: ”MITEN TYPERÄÄ!”.

Kirjan alussa olevassa kappaleessa ”PROOSAN PUOLESTA” Jouko Tyyri sanoo, että "Sartre vaatii kirjallisia oikeuksia epäsäätyiselle proosalle... hän kaipaa vaativaa proosaa joka HAASTAA... miksi hyvä teksti KARKAA RUNOLLISEKSI... Suomessa on skandaali kun proosa ottaa proletaarin muodon vapaasta tahdostaan... proosa tahtoo, protestoi, vetää vastuuseen, asettuu alttiiksi, häpäisee, taistelee…"

TÄTÄ KANNATTAA VERRATA SUOMESSA (VALTIOSSA) HARJOITETTUUN VANHAAN JA UUTEEN MIELIKUVAPELIIN, JOLLA (KTS. NATIONALISTISEN SUOMEN KIRJALLISUUSHISTORIAT) YLISTETÄÄN SUOMALAISTA KANSAKUNTAA.

*

IHMISEN VASTAKOHTA ON LUONTO. Viime päivinä Suomessa on nähty voimakkaita RAJUILMOJA jotka ovat aiheuttaneet HENGENVAARALLISIAKIN TILANTEITA (kts. Yle 25.6.2021 ”Viime päivien rajuilmoissa...”).

KESKUSTAPUOLUE, entinen MAALAISLIITTO hehkutti muutama vuosi sitten uustopeliaanisten MAAKUNTIEN PERUSTAMISEN puolesta (nyt niitä vastaavia ns. HYVINVOINTIALUEITA on yhteensä 21).

KESKUSTA puhui myös sen puolesta että KUNNANVALTUUSTOON VALITUT SAAVAT valita kyseisten alueiden VALTUUSTOJÄSENET (mutta ei kuntalaiset).

Nyt entinen maalaisten ja maaseutuelinkeinon MAALAISLIITTO oli hyväksymässä eduskunnassa 23.6.2021 SOTE-UUDISTUKSEN 105-177 (17 edustajaa poissa).

TÄHÄN ASTI HARJOITETUN MIELIKUVAPELIN PIILOTTAMINEN EI KUITENKAAN PELASTA KESKUSTAA.

*

Suurin ongelma SUOMENKIN SOTESSA on se, että VALTIOLAIVAA ohjaavat KANANEDUSTAJATKAAN evät tiedä mihin päin SUOMI-LAIVA lähtee seuraavaksi kulkemaan. Katsotaan miten tässä käy.

Ehkä MARININ (sdp) hallitus kaatuu lopuksi SOTE-SOTKUUN.

JA samalla Suomen valtion PUOLUEKARTALTA putoaa KESKUSTA JA SDP (eilispäivän puolueina ja yhteiskunnallisen roolinsa tehneinä)?

*

IHAN KAIKKI ON NYT luonnon vastaisessa koneellisessa muodossa. Tämä ”positiivinen konepositivismi” (TEOLLINEN TOTAALIKAPITALISMI) on suurin uhka elämän jatkumiselle maapallolla.

TIEOUSKOISEEN ”TIETOYHTEISKUNTAAN” LIITTYVÄN DIGIN (analyyttisen atk-systeemin) käyttöön sisältyy uusia ”käsittämättömiä” sanoja, merkkejä, symboleja sekä toimintatapoja mitkä muodostavat oman eriytyneen PUHETAVAN (ja KIELEN).

ATK:n käyttämisellä on vaikutus myös inhimillisen AJATTELUN muutoksiin. Analyyttinen koneajattelu ja -puhe HÄVITTÄÄ IHMISEN LUONNOLLISEN KIELEN.

KONE ON mielikuvitukseton ja ymmärtämätön. MUTTA IHMISENÄ OLEMINEN AIVAN MUUTA.

*

Myös MODERNIIN ARKKITEHTUURIIN JA rakennettuun ympäristöön sisältyy yllättäviä käänteitä, minkä taustalla on KAPITALISMI. Esimerkiksi perinteisesti sakraalit kirkot saatetaan suunnitella sellaisiksi, että ne voidaan ottaa helposti myös muuhun kuin kristilliseen käyttöön (esimerkiksi maalliseen käyttöön ja muuttaa kapitalistiseksi myyntitavaraksi).

TURUN VARISSUON LÄHIÖN KAUPPAKESKUKSEN (sen ali ajetaan autoilla suurella nopeudella) JATKEEKSI ON TEHTY MALLISTEN MUOTOJEN JATKOKSI KIRKKO SAMOIN MATERIAALEIN, VÄREIN JA MUODOIN KUIN KAUPPAKESKUS.

KÄVIN VUOSIA SITTEN BREMENISSÄ ENTISESSÄ KRISTILLISESSÄ SIUNAUSKAPPELISSA, JOSTA OLI TEHTY NUORILLE KAPAKKA.

KUULIN SAMALLA MATKALLA SAKSASSA MYÖS ”MOOTTORITIERAKKAUDESTA” (siinä ensitapaaminen oli tapahtunut autolla päivittäin yli 100 km/t ajaessa asunnon ja työpaikan väliä).

Tapasin nykyisen vaimoni TRUSSA entisessä APTEEKISSA, josta oli tehty OLUTKAPAKKA. ”Matti ja Teppo sanos, että hieno kabbale”.

*

SUOMEN VALTIOLAITOKSEN LÄHTÖKOHTA ON TAPAHTUNUT yli sata vuotta sitten 1917. Samaan aikaan entisellä TSAARIN VENÄJÄLLÄ oli tapahtumassa KOMMUNISTIEN VALLANKUMOUS. Suomi sai ITSENÄISYYDEN pitkälle sattumalta sen ”siivellä”.

KOSKA tuon jälkeen maailma on MUUTTUNUT monia kertoja myös TAVOITTEET JA KEINOT OVAT UUSIUTUNEET. MARKKAAN EI VOI PALATA IKINÄ.

*

”MAAILMAN VAIKUTUSVALTAISIMMAT MAAT” (kts. Yle 22.6.2021, ”Tutkimus: KIINA lisää vaikutusvaltaansa... Aasian jättiläinen nukkui vielä 1980-luvulla”.

MIKÄ ihmisten DEMOKRATIA?

Suomi on ominut leijonasymbolin vaikka täällä on vain susia ja karhuja. Yli 300 MERILEIJONAA on (jostakin syystä) ottanut haltuunsa Tomen kaupungin rannat Chilessä (Yle 24.6.2021).

”Maailman ensimmäinen SOTA olikin joukko ilmastonmuutoksesta seuranneita yhteenottoja” (Arkeologia, kalmisto ja luututkimus, Sudan Niilin laakso, Yle 3.6.2021). Aikaisemmin oli Ylen uutinen nykyaikana tapahtuneesta militaristisesta yhteenotosta, mikä johtui vesivarakiistasta (tehtaatkin käyttävät paljon vettä, konfliktissa kuoli useita sotilaita).

Esimerkiksi NÄLÄNHÄDÄN yllättäessä se voi johtaa sotaan. ILMASTONMUUTOS JA SODANKÄYNTI OVAT JO KASVANEET YHTEEN.

”Ilmastonmuutos on ihmiskunnan KOHTALONKYSYMYS – tutki, kuka päästöistä oikeastaan on VASTUUSSA” (Yle 12.12.2014). Tässä uutisessa ilmastonmuutosta käsitellään nykyisen ”tietouskon” ja täälläolokäsityksen pohjalta tekemättä havaintoja yleisestä muutoksesta.

Myös VASTUUTA käsitellään uutisessa (IHMISTÄ KOSKEVAN) DEMOKRATIAKÄSITYKSEN pohjalta (päällimäisenä tietämis- ja tiedeusko, ”tieto on valtaa” -hallitsemisusko sekä talouskasvu-usko rajattomana BISNESVAPAUTENA).

*

Ainoastaan havainnot länsimaisen kulttuurin rappiotilasta, tietouskosta luopumisesta ja uudesta moraalista (luontosuhteesta jne.) voivat auttaa onnellisempaan huomiseen pääsemisessä.

Pelkkä ”nurkkien viilailu” ei riitä MYÖSKÄÄN LUONNON JA ILMASTON KOHDALLA.

EI VOI SAA OLLA SAMANAIKAISESTI ILMASTONMUUTOSKAPINALIIKKEESSÄ JA KANSALLISEN VALTION PUOLUSTAJA (vrt. Halla-ahoja lapset).

JOS NIIN KUITENKIN TEKEE VETÄÄ ITSELTÄÄN JA LAPSILTAAN JALAT ALTA.

IHMISET HERÄÄVÄT YMPÄRISTÖKRIISIIN VASTA KUN HÄTÄTILA ISKEE RAJUSTI, ESIMERKIKSI KERROSTALOT OVAT SORTUNEET, SÄHKÖT ON OLLUT VIIKKOJA POIKKI EIKÄ MISTÄÄN OLE SAANUT VETTÄ EIKÄ RUOKAA.

*

Suomessa ELOKAPINA-niminen (2016 perustettu verkosto tutkijoita ja aktivisteja) on puolueisiin sitoutumaton, kansainvälinen ymäristöliike (Extinction Rebellion, aiheena ILMASTONMUUTOS JNE.). Liike sulki 17.6.2021 HELSINGISSÄ PIKKUPARLAMENTIN EDESSÄ MANERHEIMINTIEN PROTESTINA ”telttaleirillä”. KOMENTOVALTA puuttui heti tapahtumien kulkuun, sillä armeija ja poliisi kuuluvat keskeisesti kansallisvaltion valtapelivälineisiin.

ELOKAPINA ON ARVOSTELLUT AIKAISEMMIN MYÖS EUROOPAN UNIONIN MAATALOUSPOLITIIKKAA (maataloustukia jne.) SE ON MYÖS KYSEENALAISTANUT PARIISIN ILMASTOSOPIMUKSEN.

Poliisi kiirehti Helsingin Mannerheimintiellä KANSALLISEN VALTION lainsäädännön mukaisesti ohjaamaan alueella LIIKENNETTÄ, jotta KONELIIKE pysyisi koko Helsingin katuverkossa NOPEANA JA JOUSTAVANA.

Aktivistit neuvottelivat poliisin kanssa ja siirtyivät KRUUNUNHAKAAN ja UNIONINKADULLE (yle 19.6.2021).

UNIONINKADULLE SIIRTYMINEN OLI LIIKKEEN OMA ALKUPERÄINEN IDEA. Media antoi siirtymisen syystä kuitenkin erilaisen kuvan.

LIIKKEEN PÄÄKOHDE ON SENAATINTORI, jonne tulee kokouksiin SUOMEN VALTION HALLITUKSEN edustajia. Juuri heillehän liikkeellä on asiaa.

*

SUNNUNTAINA 20.6.2021 ELOKAPINAJOUKKOA PALASI UNIONINKADULTA TAKAISIN MANNERHEIMINTIELLE JA TUKKI TAAS TIEN JA LIIKENTEEN.

POLIISI PIDÄTTI tuon jälkeen 117 MIELENOSOITTAJAA MUTTA PÄÄSTI VAPAAKSI ALAIKÄISET (LAKI = PROTESTOIVAN IKÄ VALTAPELIRAJAAJANA). (kts. Yle 21.6.2021). KAIKILLE PIDÄTETYILLE VAADITAAN SAKKORANGAISTUSTA. PIDÄTETYT VIETIIN ENSIN POLIISIAUTOILLA PUTKAAN.

*

ELOKAPINA ON LÄHTÖKOHDILTAAN HYVÄ JÄRJESTÖ. ARVOKKAINTA SIINÄ ON ESITYKSET ongelmien korjaamiseen tähtäävissä ORGANISOITUMISTAVOISSA, MUTTA OLEN JÄRJESTÖN ESITYKSISTÄ JOISSAKIN KOHDIN ERI MIELTÄ.

*

ELOKAPINA JATKOI PROTESTIA MYÖS UNIONINKADULLA.

ELOKAPINA TAHTOO, ETTÄ SUOMEN HALLITUS JULISTAA ILMASTO- JA YMPÄRISTÖ HÄTÄTILAN SEKÄ AIKAISTAA SUOMEN HIILINEUTRAALITAVOITETTA (vuodesta 2035 VUOTEEN 2925).

TÄMÄN VAATIMUKSEN TOTEUTUMINEN TAI KARILLEAJO NÄHDÄÄN SEURAAVAKSI. Elokapinaiset tahtovat vastauksen tähän haasteeseen HALLITUSPUOLUEIDEN PUHEENJOHTAJILTA (huomion keskipiste on EDUSKUNTAPUOLUEISSA).

Mielenosoituksen aikana käytettiin myös DIGITEKNIIKKAA. Tuossa yhteydessä tapahtui yrityksiä häiritä (ei vain huudoin) diginkin avulla elokapinalaisten mielenosoitusta.

VASTAMIELENOSOITUKSEEN osallistuneet olivat ehkä PERUSSUOMALAISIA (tai heidän NATIONALISTISTA IDEOLOGIAA lähellä olevia henkilöitä).

Vastamielenosoittajat ARVOSTELIVAT RAUHANOMAISEN MIELENOSOITUKSEN JÄRJESTÄMISTÄ.

NUORI PERUSSUOMALAINEN AKTIVISTI TYNKKYNEN tunki mielenosoituksen aikana itsenä digikuvaruutuun solvaten Elokapinan mielenosoittajia. Ja yritti vaikuttaa kansainvälisyyttä henkineeseen mielenosoitukseen ”SUOMALAIS-KANSALLISELLA PUHEELLA”.

Iltalehdessä (kolumni) perjantaina 25.6.2021 toimittaja Sanna Ukkola hyökkäsi rajusti Elokapinaa vastaan otsikolla ”Elokapina kylvää kauhua ja riskeeraa ihmishenkiä”. Nyt kun kuumuus jää päälle, Ukkolakin alkaa tutisemaan.

*

PERUSSUOMALAISTEN PUHEENJOHTAJA Jussi Halla-aho ilmoitti sunnuntaina 20.6.2021 luopuvansa perussuomalaisten (PS) puheenjohtavuudesta. Hän sanoi olevansa nyt KRYPTINEN (salaava). Halla-ahon sukua on ainakin Etelä-Pohjanmaan Alajärvellä. Halla-aho aloitti puheenjohtajuuden 2017.

EHKÄ ”VAHVAAN JOHTAJAAN USKOVIEN” PERUSSUOMALAISTEN (vrt. LAPUANLIIKE jA VIHTORI KOSOLA) ALAMÄKI KÄYNNISTYY TÄSTÄ ”JOHTAJAUSKON MURTUMISESTA”.

Syy Halla-ahon ratkaisuun on pysynyt toistaiseksi arvoituksena.

*

ELOKAPINA KOROSTAA (uskoo) TIEDETTÄ JA ”DEMOKRATIAA” IDEALISTISESTI SEKÄ KÄYTTÄÄ valtapelissään samoja ”NYKYISEN YHTEISKUNTAROSKAKORIN” uskomuselementtejä, joihin ilmasto- ja ympäristöongelma juontaa (kuten Baconin ”tieto on valtaa”-iskulause, Descartesin järkitiedeusko, hiukkasfysiikkatutkimukset jne.).

”TIETOUSKO” JA ”TIEDE” ON EKOKAPINALLE VALISTUSPOHJAINEN AUKTORITEETTI. Usko aateliston, kuninkaiden ja papiston YLILUONNOLLISEEN HENKIVALTAAN ”KUTITTAA” HEITÄKIN.

MUUTOKSEEN EI VOI kuitenkaan VAIKUTTAA ”huonon uskon” (analyyttisen tieteen) POHJALTA. Myös esimerkiksi LUONTOSUHTEEN (arvot ja asenteet) on muututtava.

LIHAPIHVIEN SIJASTA täytyy alkaa syömään ”HUOMISEN HYTTYSRUOKAA”.

*

LAKI EI AUTA SEKÄÄN AINA, lainsäädäntö jää usein pelkäksi ”kauniiksi lupaukseksi”.

Suomen VALTION PERUSTUSLAIN mukaan jokaisella on SANANVAPAUS (kts 12 §, 30 § sekä 31 §) sekä ”vastuu ympäristöstä” (kts. 20 §, ”Vastuu luonnosta...kuuluu kaikille. JULKISEN VALLAN on pyrittävä TURVAAMAAN jokaiselle oikeus TERVEELLISEEN ympäristöön sekä mahdollisuus vaikuttaa...”). (Suurennokset JP).

Tämä ei kuitenkaan toteudu käytännän elämässä. Esimerkiksi POLIITTISEN PUOLUEEN RYHMÄKURIPÄÄTÖS estää kansanedustajaa puhumasta jostakin asiasta. VALTION ASIAA AJAVIEN PUOLUEIDEN SUHDE LUONTOON JA ILMASTONMUUTOKSEEN ON ”TOISSIJAINEN”.

VALTIOIDEN MAAPALLO ON HAITALLINEN ORGANISAATIO MYÖS SIKSI, ETTÄ SE ”VALMISTELEE POHJAA” ELÄMÄN LOPETTAMISELLE. VALTIOVALTAHAN EI OTA SUOMESSAKAAN SYVÄLLISESTI JA KAIKESSA HUOMIOON LUONNON JA YMPÄRISTÖN TILAA.

VALTIO KESKITTYY ”TIETOUSKOSSAAN” VAIN ITSEENSÄ JA OMIIN KANSALAISIINSA (syrjimällä rasistisesti ulkopuolisia).

*

NYT TARVITAAN VÄKIVALLATONTA KAPITALISMIN VASTAISTA KANSAINVÄLISTÄ YMPÄRISTÖKAPINAA.

KAPINA ON OIKEA LÄHTÖKOHTA VALTIOSOPIMUKSEN MURENTUESSA.

*

Vuonna 1917 perustetussa Suomen alkuperäisessä VALTIOSSA ylin valta oli valtiosopimuksen mukaan KANSALLA (ei esimerkiksi kansanedustajilla).

Kansalaisilla on milloin tahansa oikeus VÄKIVALLATTOMAAN KANSALAISTOTTELEMATTOMUUTEEN.

Suomen valtion nykyisestä VALTIOJÄRJESTYKSESTÄ PUUTTUU ELÄMÄN JATKUVUUDEN TAKAAMISEEN PYRKIMINEN valtio-orgaaniksi rajatulla alueella.

IHMISET (VARSINKIN LAPSET JA NUORET) KÄRSIVÄT NYT ”HEITTEILLEJÄTÖSTÄ”.

*

VALTIO PITÄÄ LUONNON HYVINVOINTIA JA ILMASTONMUUTOSTA ”VALTIOLLISEEN RUTIINI-PIKKUNPPELI-PYÖRITTELYYN NÄHDEN ULKOPUOLISENA”.

DEMOKRATIAAN kuuluu sekin, että tähänastiset LUONTOVIHAMIELISET PUOLUEET TUHOUTUVAT ja tekevät itse itsensä lopuksi tarpeettomiksi.

*

VIRUSAALLOT OVAT RAVISTELLEET VIIMEKSI SUOMEN VALTION KAPITALISTISEN TALOUDEN RISTIRIITAISEEN ASENTOON.

VIRUSTORJUNNAN JÄLKEEN ON ALETTU AVAAMAAN ENTISTÄ LIUKKAAMPIA OVIA KONE-NOPEALLE LIIKKUMISELLE JA RAJATTOMALLE BISNEKSENTEOLLE. Tie kulkee nyt ”ojasta allikkoon”.

TÄMÄ ON KUITENKIN UUDEN ALKUA, ei yritystä palata sellaiseen mikä on jo ollut. Puhe ”normaalioloihin palamisesta” on ”puoluepoliittista kusettamista”.

ILMASTOKAPINASTA ON TULOSSA JATKUVA ILMIÖ.

YHTEISKUNNALLISELLE MUUTOKSELLE TULEE KOHTA KOKONAAN UUSI SUUNTA.

*

MUUTOKSEN MERKIT NÄKYVÄT NYT MONELLA TASOLLA. NYT esimerkiksi HINNAT NOUSEVAT MUTTA EI PALKAT (Yle, 18.6.2021), ay-liikekin on nyt rähmällään.

Tämä ei tiedä hyvää DEMARIPUOLUEELLE. Myös ”SDP-PUNAKUKKA” kuihtuu.

*

VIIME AIKOINA LUKEMATTOMAT FIRMAT OVAT TUNKEUTUNEET MOBIILIPUHELIMEN KAUTTA (SOITOILLA JA VIESTEILLÄ) YKSITYISYYTEENI SAADAKSEEN MINUSTA IRTI RAHALLISTA HYÖTYÄ.

KONTAKTIYRITYKSET OVAT TAPAHTUNEET USEIN HYVIN HYÖKKÄÄVÄSTI.

MYÖS DIGI-ATK TULEE HYÖKKÄÄMÄN TOTAALIKAPITALISMIN KIMPPUUN TUHOTEN TIELTÄÄN KOKO KAPITALISTISEN YHTEISKUNNAN (VRT. NEUVOSTOLIITON ROMAHDUS ja ”historian loppu”).

*

Helsingin Sanomat kertoi perjantaina 18.6.2021, että monissa maissa on harjoitettu KETTUTARHOJEN vastaista toimintaa, mutta ”Suomi kulkee päinvastaiseen suuntaan”.

TURPEENNOSTON JA METSÄNKAADON vastaisia uutisia on ollut Suomessakin ILMASTONMUUTOKSEN näkökulmasta. Mitä enemmän suomalaiset hurraavat itselleen, sitä huonommin tällä valtiolla menee. Leijonien jalkapallo ei pelasta.

*

VALTION KOTIMAISILLE FIRMOILLE JAKAMAT ”PIKKURAHAT” OVAT OLLEET KYMPPITONNEJA MUTTA NE EIVÄT RIITÄ FIRMOILLE NIIDEN VAIKEASTA TALOUSTILANTEESTA SELVIÄMISEEN.

ILMASTONMUUTOS JATKAA KAPITALISMIN RAVISTELEMISTA. JOTAIN SUURTA ON TAPAHTUMASSA MUTTA SITÄ EI YMMÄRRETÄ VIELÄ TÄYSIN.

MITÄ ENEMMÄN HEHKUTUSTA SUOMALAISUUDEN PUOLESTA (URHEILU JNE.), SITÄ HUONOMMIN TÄLLÄ HENKIVALTIOLLA MENEE.

*

Vaikka filosofi BERTRAND RUSSELL piti avioliittoa ”taikauskona”, hän saattoi kutsua joskus vaimoaan ”uskonnoksi”?

JOKAISEN filosofista ajattelua harrastavan tai harjoittavan on syytä pohdiskella ajattelunsa suhdetta myös uskontokäsityksiin. Esimerkiksi sitä missä kohdin omassa filosofisessa ajattelussa on ollut harjoitetun tai kuullun uskonnon (kuvittelun) vaikutusta.

Omalla kohdallani tämä merkitsee ainakin sitä, että koska kasvoin lapsuuteni ja varhaisnuoruuteni KRISTILLIS-LESTADIOLAISESSA KODISSA, minun on syytä pohdiskella sitä kun turkulaiset toimittajat kirjoittivat minusta myöhemmin ”JA SUNNUNTAINA HÄN LEPÄSI” (Olin siinä ma-ti-ke-to-pe-la ylipuuhakas puuttuen kaikkeen, Turkulainen) ja ”HÄNELLÄ ON USEIN MISSIO” (Päätoimittaja Lasse Vahtera. Turun Sanomat).

Tästä voi kuvitella, että lapsuudenkotini ilmapiiri on vaikuttanut myös filosofiseen ajatteluuni? Vaikka en ole ollut itse koskaan uskovainen, uskonto on kiinnostanut ilmiönä minua ja sen on täytynyt vaikuttaa jotenkin pohdiskeluihini?

*

Myös muunlaisia kuin uskontoon liittyviä) MIELLEYHTYMIÄ on syytä ajattelijoiden pohtia.

Esimerkiksi. URHEILUN YHTEYDESSÄ tapahtuu usein jotain josta pitäisi puhua avoimesti, kun esimerkiksi Uefa kielsi SATEENKAARIVÄRIEN käytön SAKSAN MÜNCHENIN stadionissa (kts. Yle 23.6.2021, ”Miksi sateenkaarivärin värein valaistu...”). Mutta Uefa otti sen jälkeen käyttöön SATEENKAARIVÄRITYKSEN ja sanoi sen symbolisoivan oikeudenmukaista ja tasa-arvoista yhteiskuntaa.

YHTEISKUNNALLISET MIELIKUVAPELIT OVAT YHÄ ENEMMÄN KÄYTÖSSÄ VALTAPELEISSÄ PUOLUEVALTAPELIN NOSTAMISEKSI. MIELIKUVAIDEALISMI ON KONKREETTISEN (JA MATERIALISTISEN) VASTAISTA.

*

Kun arkkitehti Pekka Sivula palasi takaisin Turun kaavoitusosaston johtajaksi, hän sanoi suunnitelmasta teatterisillaksi, että ”TURHA”. POLIISI määräsi ensin teatterisillan kohdalla tieltä poistettavaksi SATEENKAARISUOJATIEN. Sen jälkeen SATEENKAAREN VÄRIT maalattiin Teatterisillan päälle osaksi taideteosta.

Lopputuloksen katsottiin symbolisoivan SUVAITSEVAISUUTTA JA VASTUULLISUUTTA TURUN kuntaorgaanin arvona.

Entä ”TURUN TAUTI”? Voiko VAPAAN TAITEEN PUHE OLLA MYÖS MORAALINEN? Jos voi niin miten?

*

MÜNCHENIN STADIONIA KOSKEVAA SATEENKAARIVÄRIKIELTOA on syytä verrata ”TURUN TEATTERISILLALLA” nyt tapahtuvaan. ILMIÖN taustalla on myös ohi jo kiitänyt kulttuuripääkaupunkiprojekti JÄLKITAUTEINEEN (”Turkuun sateenkaarisilta...” Yle 25.6.2021).

Miksi kävelysilta yli VR-ratapihan LOGOON ei ole jo valmis, tuliko taas vastaan KULTTUURIKRAPULA JA TURUNTAUTITULPPA?).

 


MIKSI aiheesta ”SATEENKAARI” on tullut arka puheenaihe? Sanan taustallahan on alun perin hyvä asia. Johtuuko tämä VALTAPELIEN MONIMUTKAISUUDESTA?

*

Sartren eksistentialismi tunnetaan KANSAKUNTA-KIIHKOISESSA HENKI-SUOMESSA huonosti. Neuvostoliitossa myös puhe eksistentialismista oli kielletty kokonaan.

Miksi Pekka Himanen ja Esa Saarinen on nostettu usein täällä ”SUOMEN HENKIUSKOISEN VALTAELIITIN TIKUNPÄÄHÄN”? Pikkuvaltion eliitti ei kestä ajatteluvapautta.

*

”INFORMAATIOAJAN VALTIOFILOSOFIN” PEKKA HIMASEN VÄITÖSKIRJAN (Helsingin Yliopisto) ”BERTRAND RUSSELLIN HAASTE” (1994, ohjaajana Esa Saarinen, kts. Wiki - Pekka Himanen) ALUSSA ON pasifistifilosofi RUSSELLIN ELÄMÄNOHJE (Moseksen lausahdus) ”ÄLÄ SEURAA JOUKKOA PAHUUTEEN”.

Tuo joukko (jota seurataan) voi olla esimerkiksi pieni akateeminen filosofiryhmä.

Himasen VÄITÖSKIRJAN sivulla 146 on MAAILMANKATSOMUKSIA KUVAAVA KOLMIJAKO JA ASTEIKKO:

ESSENTIALISMI (olemusajattelu) – KONSTRUKTIVISMI – EKSISTENTIALISMI. Sen äärisivuihin sisältyy vastaparit kuten objektiivisuus/subjektivismi, autoritarismi/anarkismi ja kollektiivisuus/individualismi.

Minun arvomaailmani löytyvät eksistentialismin alla olevasta luettelosta (esimerkiksi subjektivismi).

*

NYKYFILOSOFIA ON VIELÄ HYVIN NUORI. Filosofia teologiasta ja uskonnosta erillisenä oppijärjestelmänä on tapahtunut vasta 1600-luvulla.

Vanhat etiikkaa ja moraalia käsittelevät tekstit ovat sidoksissa kristinuskoon.

Mikä on ilman uskomuksia rakentuvan järkifilosofian ja ”uskontofilosofian” ero?

Myös esimerkiksi suurelle lukijakunnalle tarkoitettu ”populaarifilosofia” muodostaa oman lukunsa.

Himasen mukaan filosofiaan ei ankarassa mielessä kuulu esimerkiksi etiikka tai estetiikka. (kts. sivu 18). Huomaa myös sana ESTETIIKKA.

*

Onko käsite DIALEKTIIKKA joku muinainen uskomus (minkä taustalla on ollut kuvittelemiseen ja uskontoon liittyviä ”alkuaineksia”)? Synnyttääkö joku ”liike” itsestään ”vastaliikkeen” (esimerkiksi joukossa tai yksilössä)?

Pitäisikö käsitteestä DIALEKTIIKKA luopua kokonaan nykyfilosofiassa?

*

KESKIAJALLA DIALEKTIIKKA SAMAISTETTIIN LOGIIKKAAN.

UUDEMMASSA FILOSOFIASSA DIALEKTIIKALLA VIITATAAN RISTIRIITOIHIN (joku ilmiö tai seikka etenee vaiheittain ristiriitojen kautta, kts. Hegelin DIALEKTIIKKA – Aufhebung).

Hegelin filosofia on logiikkaa, luonnonfilosofiaa ja hengenfilosofiaa.

Hegelin filosofinen järjestelmä kuvaa DIALEKTISTA prosessia, sinä LOGIIKAN antiteesi on LUONTO ja niiden synteesi on HENKI. Tärkein objektiivisen (vrt. subjektiivinen) hengen ilmentymä on valtio.

VALTIO ON (Hegelin mukaan) HENKI. VALTIO HENKENÄ (hengen itsetajuntana) on DIALEKTINEN PROSESSI MYÖS. Hegelin mukaan HISTORIA on hengen filosofiaa, Jumalan hengen toteuttamaa vaiheittaista maailmansuunnitelmaa.

Karl Marxin MATERIALISTINEN HISTORIAKÄSITYS on toisenlainen, sen mukaan yleinen kehitys etenee HISTORIAN VAIHEISIIN ja historiaan vaikuttaa keskeisesti materialistiset ja aineelliset suhteet (varsinkin talous, ei jumaluustaustainen usko henkeen.

Hegel oli opiskellut myös teologiksi papiksi).

*

PEKKA HIMASEN VÄITÖKSEN EPILOGISSA (sivulla 164) Georg Henrik von Wright sanoo, että kolmannen vuosituhannen johtavat filosofiset suuntaukset tulevat olemaan ennustamatta toisenlaiset ja niin, että ”LOGIIKKA EI OLE YKSI NIISTÄ”.

Ehkä tällä lausahduksella on yhteyttä käynnissä olevaan ”tietouskon loppumiseen”.

*

MARXILAISUUTTA ARVOSTETAAN NYKYISIN SUURESTI KAPITALISTIEN KESKUUDESSA koska marxilainen filosofia auttaa ymmärtämään paremmin TOTAALIKAPITALISMIA.

Kapitalismiin liittyvän tavaran ja rahan sekä vapaan rajoittamattoman teollisen tuotannon (talouden) ymmärtäminen on keskeinen seikka marxilaisessa ajattelussa.

TALOUSELÄMÄN YMMÄRTÄMINEN on edellytyksenä myös sille, että oivaltaa sen miksi kapitalismi täytyy korvata yhteisomistukseen perustuvalla valtiottomalla yhteiskunnalla.

*

LIBERAALIN TEOLLISEN TOTAALIKAPITALISMIN KUKOISTUS ON PERUSTUNUT NOPEAAN KONELIIKKEESEEN.

KONEESSA on huomion arvoista JATKUVA (katkeamaton) NOPEA (LUONNOLLISEN LIIKKEEN VASTAINEN) PIKALIIKE. MITÄ NOPEAMMIN NOPEA KONELIIKE VAIKUTTAA SITÄ NOPEAMMIN ELÄMÄ PÄÄTTYY MAAPALLOLLA.

*

Koskaan aikaisemmin ei ole kyetty tuottamaan TAVAROITA NIIN NOPEASTI JA MASSIIVISESTI KUIN NYT. NOPEA LIIKE ON VALTON PYHIN ASIA.

VAPAASTA LIIKKEESTÄ JA LIIKKUMISESTA ON TULLUT SAMALLA YMPÄRISTÖ- JA ILMASTOKRIISIN PÄÄLLIMMÄISIN TEKIJÄ.

NOPEAA LIIKETTÄ TULEE SIKSI VALVOA JA RAJOITTAA?

*

Yhteisomistuksellisen yhteiskunnan kannattajien täytyy ymmärtää (KAPITALISTISEN TALOUDEN LISÄKSI) kapitalismin aiheuttamia luonnon ja ilmaston kannalta ongelmallisia psykologisia ilmiöitä kuten ITSEKKYYTTÄ, TEKNOLOGISTA ELÄMÄNTAPAA JA VIERAANTUMISTA.

KONEIDEN VARASSA TOIMIVA KAPITALISMI (NOPEA KONESUORITUS) TOIMII ERI PERIAATTEELLA KUIN IHMISTEN MUODOSTAMA YHTEISOMISTUKSELLINEN YHTEISKUNTA.

*

Jos kapitalisti haluaa pidentää 100 m pitkää tehdashallia 50 m hän voi ottaa pankista ”RAHALIIKKEESTÄ” VELAN ja maksaa velkansa vähin erin takaisin.

Toinen vaihtoehto kapitalistilla on pörssi, sijoittaminen ja osakkeet. LISTAUTUMISESSA kapitalistinen yritys (OSAKEYHTIÖ) panee osakkeet julkisen kaupankäynnin kohteeksi pörssilistalla.

Kapitalisti voi kerätä tuolloin ANNISSA esimerkiksi 30 miljoonaa euroa. Sen hän voi saada vanhojen ja uusien osakkeiden kautta. Mutta osakepeliin sisältyy myös RISKEJÄ. Jos kapitalistia onnistaa täysin hän voi toteuttaa hallinsa laajennuksen ilman velkaa.

RIKASTUMISEEN liittyy usein iso RISKI. Mutta se kelpaa kapitalistille.

*

Ennen teollisen kapitalismin alkua edelsi 1700-luvun VALISTUSAATTEEN vallankumous (järki ja vapaus) ja kansajohtoisen valtiojärjestyksen ihaileminen. Kun siihen liitettiin 1800-luvun alussa HENKIUSKOINEN ROMANTIIKKA, tultiin NATIONALISTISEN VALTION IHAILEMISEEN.

Tavaroiden tuottaminen tapahtui aluksi käsin. Mutta tavaratuotannon KONEELLISTAMINEN (TEOLLISUUS) muutti kaiken.

Jo paljon ennen Karl Marxia pohdittiin seikkoja, kuten ”kansan varallisuutta ja taloutta tieteenä sekä tuotannontekijöitä, tavaran ja työnteon arvoa ja merkitystä, yrittämisvapautta, vapaakauppaa ja pääomaa”.

”Kapitalistista vapautta” markkinoineen Adam Smithin (1723–1790) ajattelua voi tulkita myös siten, että kapitalismi ei saa aiheuttaa taloudellista eriarvoisuutta, vaan talouden on synnytettävä kaikille hyvinvointia.

Häntä voi pitää tässä jopa ”vasemmistolaisena”?

LIBERALISTINEN TEOLLINEN TOTAALIKAPITALISMI UHKAA PARHAILLAAN ELÄMÄN JATKUMISTA MAAPALLOLLA.

ONKO MUUTOS PAREMPAAN ENÄÄ MAHDOLLINEN?

AIKAA ON VAIN VÄHÄN JÄLJELLÄ.

*

Puolet maailman MERISSÄ kelluvasta MUOVIJÄTTEESTÄ on ruokapakkauksia (Yle ulkomaat 12..2021). Kapitalistit ovat harjoittaneet tähän mennessä ”pientä piiperrystä” kyseisen ongelman korjaamiseksi.

Ihminen käyttää kuitenkin suurimpia rahasummia YDINKÄRKIIN (kts yle 14.6.2021).

*

Suomen kunnallisvaalin 13.6.2021 äänestysprosentti oli vain noin 55 %. Se on liian pieni demokratian näkökulmasta? Pitäisikö pitää heti uudet vaalit?

Kauhavalla keskustapuolueen mureneminen jatkui ja perussuomalaisuus nousi taas.

MYYTTI ETELÄPOHJALAISUDESTA (yhdessä kansallisessa MAAKUNNASSA) on rakentunut KESKUSTAPUOLUEEN LAKEUDELLA HARJOITTAMASTA ARVOMAAILMASTA JA VALTAPELISTÄ (Santeri Alkio, Maalaisliitto - Keskusta).

Eräs yksityiskohta tässä on se kun Alkio teki vuonna 1892 ”identiteettihakuisen matkan” Lapuanjokilaaksoon (Kauhavalle sekä Yli-ja Alahärmään, vrt. Mannerheimin pikamatka Ylihärmään). Alkio ja Mannerheim olivat ruotsalaistaustaisia.

Mutta KESKUSTAN MAASEUTU- JA MAATALOUSVALTAINEN DIKTATUURI LAKEUDEN KUNNISSA tulee romahtamaan keskustan kannatuksen loppuessa ja KANSAINVÄLISTYMISEN EDETESSÄ.

Eteläpohjalaiseen KULTTUURIPERINTEESEEN SISÄLTYY törkeän vallankäytön lisäksi paljon VÄKIVALTAIHAILUA, esimerkiksi puukkoväkivaltaa sekä luontosuhdeväkivaltaa (ensin puukonviilto lampaan kaulaan, kts. oikeudenkäynti, Yle 23..2021).

*

LUONTOON JA ELÄINKUNTAA KULUVALLA IHMISLAJILLA on vahva taipumus ”TIETÄÄ JA HALLITA KAIKKEA” vaikka se on mieletön ajatus.

Ihminen haluaa kokea OLEMASSAOLOSSA myös MENNEISYYDEN JA TULEVAISUUDEN OSANA ”KAIKEN KOKONAISUUTTA”.

IHMISET ELÄVÄT HARHAISTA TÄÄLLÄOLOKÄSITYSTÄ: ”MINÄ ITSE” ON SIINÄ ITSESTÄÄNSELVIÖ JA KAIKKEEN JOKA HETKI VAIKUTTAVA ULOTTUVUUS. Kaikki on olemassaolossa muka TIETOISTA, VARMUUTTA JA MUUTTUMATTOMUUTTA.

”TIETOUSKOISESSA TÄÄLLÄOLOSSA” puhutaan (”psykologiatieteellisesti”) myös IDENTITEETISTÄ vaikka kaikki on ”KUVITTELUA”.*

Esimerkiksi turkulaiset saattavat kuvitella, että heidän esi-isät on kastettu piispojen toimesta muinoin Kupittaan puistossa. Ja kauhavalaiset saattavat kuvitella, että heidän perisuomalaiset esi-isänsä ovat keksineet, suunnitelleet ja rakentaneet lakeuden seudun kellot ja fooningit. JA ETTÄ huomisessa Turusta ja Kauhavasta on tulossa SUURKAUPUNKI.

Huonoiten he tuntevat itsensä ja kulttuurinsa.

*

OLEMASSAOLO ON KUVITTELEMISTA. IHMISEN OLEMASSAOLO EI LIITY VÄHÄÄKÄÄN TIETÄMISEEN.

*

EMPIRISMI ON KANTA JOKA LIITTYY TIETÄMISEEN. Empiristit AJATTELEVAT ETTÄ TIETO ON KOKEMUKSESTA (havainnoista jne). Empiristit vastustavat käsitystä, että TIETÄMINEN OLISI SYNNYNNÄISTÄ.

MUTTA EMPIRISMIKÄSITYKSIÄ ON USEITA.

”TIETOUSKOINEN Rene Descartes” (1600-luvun matemaatikko, insinööri ja sotilas) TAHTOI OLLA VARMA perinnöllisestä RATIONALISMIpohjaisesta tietämiskyvystään ja ryhtyi siksi EPÄILEMÄÄN KAIKKEA ja sai yhtälönsä lopputulokseksi ”AJATTELEN, SIIS OLEN”.

Tätä on pidetty tähän aikakauteen asti pohjana länsimaisen kulttuurimme ”VARMALLE JÄRKITIEDOLLE” ja iskulauseelle ”TIETO ON VALTAA”. 1800-luvun POSITIVISTIT uskoivat, että ihmiskunta ratkaisee kohta ”JÄRKITIEDOLLA” kaikki inhimillisen elämän ongelmat.

Tätä HARHAKUVITELMAA vastaan alkoi syntymään jo 1800-luvulla VASTARINTALIIKKEITÄ. Ne tunnetaan nykyisin parhaiten nimellä FENOMENOLOGIA, HERMENEUTIIKKA JA EKSISTENTIALISMI. Niitä ovat kuvanneet Husserl, Heidegger ja Sartre.

Sitä ennen oli esimerkiksi moniosaaja Max Stirner (1806-1856) ja kommunisti Karl Marx ajatuksineen sekä ”DIALEKTINEN FENOMENOLOGIA” (kts. Hegelin filosofia).

”PERINNÖLLISEKSI KUVITELTU IHMISLAJIN TIETÄMISKYKY” ja esimerkiksi ”ATK-TIETOYHTEISKUNTA-AJATUS” on nyt murtumassa. Myös monet muut VIRHEELLISET KÄSITYKSET ovat muuttumassa ”KANSALLISTA VALTIOHENKIAJATTELUA” myöten toisenlaisiksi.

*

1. ILMASTONMUUTOS JATKUU JA SYVENEE NIIN KAUAN KUIN ”TIETOUSKO” JA TEOLLINEN KAPITALISMIKONE JYRÄÄ VAPAASTI KAIKEN ALLEEN.

LUONNON PAHOINVOINTI PÄÄTTYY VASTA KUN KAPITALISMI HILJENEE.

YHTEISKUNTAA ON UUDISTETTAVA NIIN ETTÄ YHTEISKUNTASOPIMUKSIIN JA LAKEIHIN SISÄLTYY MYÖS LUONNON JA ILMASTON KRIISI.

ANALYYTTINEN JÄRKI EI PELASTA IHMISKUNTAA. Ei pelasta siten, että jokaiselle maapallon yksittäiselle valtiolle lasketaan TIETOUSKOSSA MATEMAATTISESTI se lukumäärä, kuinka paljon yksittäiset valtiot voivat vielä esimerkiksi KAATAA METSIÄ (esimerkiksi VALTIOSSA X = 12,324 % maan pinta-alasta).

2. SUOMEN VALTIOTA KOSKEVAN SOTE-UUDISTUKSEN

SUURIN ONGEMLA ON, ETTEI SITÄ YMMÄRRÄ EDES ”ASIANTUNTIJAT”.

SOTE (uudistus) ei ratkea tähänastiselta ”tieto on valtaa”-pohjalta. KUNTIEN ASEMA ON KUTISTUMASSA KÄÄPIÖKSI. Lopputulokseksi on tulossa ”PAHOINVOINTI”. SOTE POIKII ”RAHAN LOPUN” sekä sata uutta LAKIA.

SOTESTA ON TULOSSA MATKA TUNTEMATTOMAAN, sillä siitä puuttuu kokonaisvaltainen yhteiskuntaidea.

*

KOKEILU alkaisi 2023. Tuleeko vuodesta 2021 suomalaisen demokratian viimeinen vuosi?

Vanhasuomalaiset (ensimmäisen Suomen 1917 kannattajat) eivät osaa sadan vuoden jälkeenkään jalkapalloa. Tyhmää hurrata itselle.

SOTEA ON VALMISTELTU JO MELKEIN 20 VUOTTA. SEN RINNALLA ON KÄSITELTY KUNTAUUDISTUSTA JA MAAKUNTAHALLINTOA. Mutta nuokin lihat on otettu pois soteluun ympäriltä.

TÄMÄNHETKISEN Marinin (sdp) hallituksen tavoite on nyt se, että käsittelyssä on LUURANKOMAISESTI PELKKÄ SOTE vaikka UUDISTUKSEN RAHOITUSKIN ON AVOINNA. SIIS PELKKÄ TEMPPU VALLASSA PYSYMISEKSI.

Nyt pitäisi laatia ”Suomi 2”:lle UUDENLAINEN YHTEISKUNTASOPIMUS.

 

TERVEYDENHUOLTO ON NYKYISIN KUNNAN VASTUULLA JA SIITÄ ON AIHEUTUNUT PIKKUKUNNISSA (kuten Kauhavalla) ”SULLE MULLE” -PELIÄ JA ERIARVOISUUTTA.

SOTE-UUDISTUS pohjautuisi SUURIIN HYVINVOINTIALUEISIIN (vrt. tähänastiset kuntayhtymät). JA VALINNANMAHDOLLISUUTEEN. Katsotaan miten käy?

*

SUOMEN KONSERVATIIVISUUDESTA JA KÖYHYYDESTÄ VALTIONA kertoo myös se, että Suomi on ainoa valtio maapallolla, jossa terveydenhuolto on vieläkin KUNTIEN HARTEILLA. Kuntien terveyspalvelut (perusterveydenhuolto) on täällä hyvin laihaa ja vaatimatonta.

Onko tähänastinen laivan vanha suunta eli VALLAN DELEGOINTI valtiolta kunnille päättymässä? KUNTAA on pidetty tähän asti myös KANSALAISOSALLISTUMISEN runkona, tuhoutuuko seuraavaksi sekin periaate?

3. NATIONALISTIT KUVITTELEVAT AINA ITSESTÄÄN SUURTA.

VANHAN PUURAKENTAMISEN TUNTIJAT yhtyvä siihen, että kaikki täältä löytyvä vanha puurakentaminen on ollut aina KANSAINVÄLISTÄ. Mitään täysin suomalaiskansallista tai paikallista omaa rakentamista ei voi Suomestakaan löytyä. Täällä ei ole osattu valmistaa esimerkiksi erilaisia ”korkeatasoisia metalleja” (esimerkiksi riipusristeihin ja kelloihin).

(Katso Lars Petterssonin kirjoitusta ”KANSAINVÄLISIÄ JA KANSALLISIA AINEKSIA SUOMEN VANHASSA PUUKIRKKOARKKITEHTUURISSA”, Abacus vuosikirja 1979).

Esimerkiksi ”pohjalaistalo” FONINKI JA VANHAT PUUKIRKOT ovat kulkeutuneet rakennustyyppeinä ensin läpi Euroopan RUOTSIIN ja sieltä Merenkurkun kautta ETELÄ-POHJANMAALLE. Sen jälkeen seudun suomenkieliset alkoivat pitää noita taloja omana keksintönä.

Esimerkiksi Hakoloiden ”suomalaiskirkkojen” esikuvat löytyvät ÖSTERLANDIN rannikon ruotsalaiskaupungeista (Merenkurkusta) ja niiden mukaan tehdyt kirkot on toteutettu rannikonruotsalaisen LAIVANRAKENNUSTEKNIIKAN pohjalta käymällä suomenkielisestä sisämaasta töissä ruotsinkielisen rannikon puuverstaissa.

*

Ennen 1700-lukua vaikutti vuosisadat idealistinen ”JUMALA-HENKIUSKO”. Se vaihtui ”MATERIALISMIKÄSITYKSEKSI” vasta 1800-luvulla. Tuon jälkeen erilaiset MAAILMASSAOLOKÄSITYKSET ovat kilpailleet verisesti keskenään (sodat).

1700-luvun valistuksen jälkeen IHMINEN (tavallinen kansalainen) alkoi uskomaan ”perinnölliseksi uskottuun tietämiskykyynsä” ja että ihminen on ”minän ja todellisuuden herra”. Myöhemmin opittiin ymmärtämään, että kekseliäällä ihmislajilla on ainoastaan kyky oppia ymmärtämään kokeellisesti.

Ajatusta siitä, että ihmisellä on ”perinnöllinen kyky tietää” seurasi ”tietouskon ja tiedeuskon kukoistus” (”teollis-koneellistetun tavaratuotannon kukoistus”, kapitalismin äkkinäinen nousu sisältyi siihen). Ihminen alkoi kuvittelemaan, että ihmiskunta pystyy kohta ratkaisemaan TIETO-OLENTONA kaikki ongelmat ”UUDEN TIETEEN JA TEKNIIKAN” AVULLA. Tuo usko johti kuitenkin onnettomuuksiin.

HISTORIA pysyy arvoituksena, vaikka ihminen kuvittelee hallitsevansa MENNEISYYDENKIN.

Valistuksen jälkeen ”uusi tietouskoinen ihminen” alkoi myös kuvittelemaan, että ihmisellä on kyky ”ENNUSTAA TULEVAISUUTTA”. Ihminen uskoi esimerkiksi että hänellä on analyyttis-matemaattisen järkeilyn avulla kyky lausua esimerkiksi jo edellisenä päivänä poliittisen vaalin lopputulos.

Simpanssi (eläin) muistuttaa lähes täysin ihmistä (DNA). Eteenpäin päästäkseen simpanssi osaa tunkea kepin putkeen. Vastaavasti ihmislaji osaa näppäillä tietokonetta.


***Teologi ja filosofi HEGEL piti myös VALTIOTA HENKENÄ.

Henkiusko on aiheuttanut VALTION yhteydessä paljon ongelmia ihmiskunnalle. Tämä johtuu siitä, että VALTIO ON JATKUVASSA VUOROVAIKUTUKSESSA KAIKKIEN YLEISTEN MUUTOSTEN SUHTEEN.

VALTIO perustuu valtiofilosofiaan. Toiseksi valtion filosofia liittyy myös esimerkiksi KÄYTÄNNÖN VALTIOKSI ORGANISOIMISEEN (yhteiskuntasopimukseen ja lakeihin).

*

Nationalistisen Suomen VANHAN (Suomi 1917) VALTIOJÄRJESTYKSEN runkona on ollut pitkään KOLMIJAKO ”VALTIO, KUNNAT JA niiden välissä VÄLIPORTAAN HALLINTO”. Tätä KOLMIJAKOA on muutettu viime vuosikymmeninä KOKONAISUUTENA radikaalisti. Valtion lainsäädännöstäkin on tullut entistäkin vaikeaselkoisempi.

VÄLIPORTAAN lääninhallituksia on korvattu viimeksi ELY-keskuksilla (elinkeino- ja ympäristöasiat). Seuraavaksi hävitetään PERINTEINEN KUNTA (jos UUSI MAAKUNTAUUDISTUS olisi toteutettu aikaisemmin nykyiset ELY-keskukset olisi jo lakkautettu, mitä hallintomuutokset (uudet vallanjaot) maksavat?).

Nyt suuret muutokset ovat aiheuttaneet sen, että SUOMEEN TULISI SÄÄTÄÄ ENSIN UUSI PERUSTUSLAKI (yhteiskuntasopimus).

Päästäisiin lopultakin selville millainen yhteiskunta tähän maahan on tulossa KOKONAISUUTENA. Mutta uutta YHTEISKUNTASOPIMUSTA ei ole haluttu edes luonnostella.

*

VALTION TAUSTALLA OLEVA FILOSOFIA (”ajattelutaparakenne”) JA VALTIOTA KOSKEVA YHTEISKUNTASOPIMUS (”käytäntö”) on myös jatkuvassa MUUTOKSESSA.

Jos VALTIOTA varten laaditaan uusi ”idea ja käytäntö” sen taustalla on MUUTOS YKSITYISKOHDISSA kuten jos esimerkiksi VALTIO ON VALTIOLIITOSSA (nyt EU) ja YMPÄRISTÖPOLITIIKASSA.

MUUTOS voi koskea myös uskomusta ihmisen kyvystä ”TIETÄÄ”. Nykyisin ajatellaan paljon, että ihminen ainoastaan YMMÄRTÄÄ.

*

TÄNÄ PÄIVÄNÄ erityisen ajankohtaisia ovat MAAPALLON LUONTOA ILMASTOA (YMPÄRISTÖÄ) koskevat ilmiöt ja seikat. Niiden täytyy näkyä myös esimerkiksi uudessa perustuslaissa.

VALTIOON liittyy myös esimerkiksi PROPAGANDAA sekä epäeettistä ja rikollista ”SULLE MULLE” -toimintaa kuten muuhunkin VALLANKÄYTTÖÖN.

VALTIOIDEAAN liittyvät RISTIRIIDAT JA RÖTÖSTELYT täytyy HÄVITTÄÄ pikimmin.

*

Eräs ristiriita näkyy SÄÄTIEDOTUKSISSA. SÄÄLLÄ EI ole pienintäkään suhdetta VALTIOON.

SÄÄILMIÖT pysyvät myös KAAOKSELLISINA ILMIÖINÄ ja samalla ihmisen ”tietämiskyvyn” ulkopuolella. SÄÄUUTISET tulisi siksi kuvata aina laajemmalta kuin yhden valtion alueelta.

VALTIOALUEESEEN RAJATTUNA SÄÄTIEDOTUS johtaa mielettömyyteen. SÄÄ EI PALVELE ”HENKIVALTIOKSI ORGANISOITUMISTA”. Luonnon sää ja ihmisen ”henkivaltio” ovat vastakohtia.

*

TÄHÄNASTINEN ”TIETO ON VALTAA” -YHTEISKUNTA ON MURENEMASSA. Tuohon yhteiskuntaa sisältyvä LAKISÄÄTEINEN PERUSTERVEYDENHUOLLON TASO JA KAIKKI MUUT ”TIETOUSKOTASOT” ovat murtumassa.

MAAILMA MUUTTUU koko ajan.

*

Johtaisiko SOTEEN KYTKETTY SUURKUNTAUUDISTUS (alun perin yli 400 pienkuntaa) suomalaisen demokratian karilleajoon?

ALUESUUNNITTELU on viimeaikaisissa yhteiskuntauudistuksissa jätetty ratkaisematta kokonaan. SE ON SUURI MUNAUS.

Hajottaako SOTE-uudistukset Suomen kaikki hallitukset? Tuleeko valinnan mahdollisuutta, yksityinen tai/ja julkinen palvelu? Mistä RAHAT SOTEEN?

JOHTAAKO ILMASTONMUUTOKSEN JÄREÄ TORJUNTA NOPEAN LIIKKEEN HIDASTAMISEEN, VALTIOIDEN MAAPALLON PÄÄTTYMISEEN JA YHTEISOMISTUKSELLISEN (KOMMUNISTISEN) YHTEISKUNNAN ALKAMISEEN (”siis: hyvästit bailailevalle nippeli- ja rahademokratialle”)?***Kirjoitin 15.6.2021 SEINÄJOEN ILKKAPOHJALAISEEN seuraavan MIELIPIDEKIRJOITUKSEN
”ETELÄPOHJALAISUUS ON KADONNUTTA MAALAISLIITTOLAISUUTTA”

Nationalistisen Suomen kansallinen herättäjä Snellman omaksui ajattelunsa saksalaiselta Hegeliltä. Aluksi teologiaa opiskellut ”henkifilosofi” Hegel piti myös valtiota henkenä, henki toteutti Hegelin mukaan valtiossakin vapauden aatteen pohjalta maailmansuunnitelmaansa.

Suomenniemen ensimmäiset piispat (Turun Koroinen) eivät ole voineet edes aavistaa, että kyseisestä alueesta tulee satojen vuosien päästä itsenäinen valtio. Ajatuksen omasta valtiosta loivat vuoden 1808 jälkeen Österlandin ruotsinkieliset eikä Ruotsi-Suomea ole ollut koskaan olemassa. Kolmanneksi nationalistinen historiankirjoitus on hyvin ”suomalaisuusvalikoivaa” koska se unohtaa mainita senkin, että nuijasota tapahtui osana Ruotsin kuningaskunnan sisällissotaa.

Aleksis Kiven ”Seitsemän veljestä” on Suomessa keskeinen nationalismia ylistävä sanataideteos, sillä siinä barbaarimaisista metsäsuomalaisista jalostuu Suomen valtion sivistyneitä jäseniä. Kiven kirja on vaikuttanut myös Santeri Alkion kirjoittamiseen ja ideologiaan. Myös esimerkiksi lapuanliike sai vaikutteita Kiven valtioajattelusta.

Eteläpohjalaisuus katoaa kun perussuomalaiset jytkyilevät säpäleiksi lakeuden kuntien keskustaisäntävallan. Eteläpohjalaisuusmyytin rakensi poliitikko ja ideologi Santeri Alkio fiktiivisillä teksteillä katovuosista, körttiläisyydestä, miesrohkeudesta, puukkojunkkareista ja maata viljelevän itsenäisen maaseutukansan valtaannoususta.”

*

Katso myös blogini ”MUSTA VALU” JA ”SEITSEMÄN HIRVIÖVELJESTÄ”.

VÄINÖ LINNA pitäisi nykyään topeliaanista romaaniaan TUNTEMATON SOTILAS lapsellisena.

MONET SANATAITEILIJAN ONGELMAT JUONTAVAT JATKUVASTI MUUTTUVAAN YHTEISKUNTAKULTTUURIIN, tuolloin niitä on vaikea erottaa KUVITTELEVISTA YKSILÖISTÄ juontuvista seikoista.

ILMOITUS