Jukka Paaso on toiminut Turun yleissuunnitteluarkkitehtina 1987–2010. Osallistunut virassa mm. yleiskaavoitukseen, lähiöiden uudistamiseen sekä maahanmuuttajien asumiseen ja esteettömyyssunnitteluun. Turun kaupunginvaltuuston jäsen 1992-2000 (ensin Vihreissä, sitten SDP:ssä). Turun taudin, edustuksellisten vallankäyttäjien valkokaulusrikollisuuden tutkija. Nyt eläkkeellä Kauhavalla. Harrastaa kirjoittamista, kuvataidetta, historiaa ja filosofiaa.

KAPITALISMIN LOPPU?

EKSISTENTIALISTI Jean-Paul Sartren kirjan ”MITÄ KIRJALLISUUS ON” (suomeksi painos 1967, alun perin kirjoitettu 1948) ESIPUHEESSA kysytään: ”mitä kirjoittaminen on?”, ”miksi kirjoitetaan?” ja ”kenelle kirjoitetaan”.

ESIPUHEEN alussa kerrotaan, kuinka joku NUORI IDIOOTTI oli kirjoittanut, että ”jos haluatte SITOUTUA, miksette jo mene ja liity kommunistiseen puolueeseen?”... Sartre lausahtaa myös sitoutuneesta kirjallisuudesta: ”MITEN TYPERÄÄ!”.

Mikä demokratia?

AJATUS TEHDASTYÖLÄISTEN RISTIRIIDATTOMAKSI ONNELAKSI KUVATUSTA SOSIALISTIS-KOMMUNISTISESTA YHTEISKUNNASTA perustuu ”DIALEKTISEEN JÄRKEEN” (”TIETOUSKOON”) sekä ”DIALEKTISEEN MATERIALISMIIN”.

Käsitteen ”DIALEKTIIKKA” taustalla on antiikin Kreikan filosofia, jossa ilmiöiden ehkä kuviteltiin noudattavan luonnonlakia ja sen sisältämiä ”YLEISPÄTEVIÄ SISÄISIÄ SÄÄNTÖJÄ”. Sokratesin, Platonin ja Arisoteleen uutta ajattelutapaa alettiin pitämään ns. ”TIETEELLISENÄ”. Tieteellisessä marxilaisuudessa dialektiikan viljeleminen oli Engelsin vaikutusta (esimerkiksi Sartre ei arvostanut Engelsin filosofisia käsityksiä).

Ilmastokapina – 2

TAVAROIDEN TUOTTAMINEN KONEELLISESTI ILMAN KÄSITYÖTÄ (teollisesti) synnytti KAPITALISTISEN TALOUSKASVUN ja aiheutti kaikkien siihenastisten suhteiden (muutos: työn arvo rahassa jne.) uudistumisen. Marxin elämäntyö liittyi tuohon muutokseen.

NYT VIRUSPANDEMIA JA ILMASTONMUUTOS ovat aiheuttamassa uusia suuria muutoksia tähänastisessa taloudessa ja poliittisessa vallankäytössä.

Normaalioloihin paluu?

Lopullista TOTUUTTA ei voi sanoa mistään ilmiöstä tai asiasta. Ei myöskään tästä aiheesta.

Jos joku eksistentialismiinkin perehtynyt filosofi sanoo, että Sartren eksistentialismista saa ”parhaan käsityksen” lukemalla Sartren romaania Inho, tuolloin täytyy huomioida myös se, että tuosta romaanista Inho tv-sarjakäsikirjoituksen tehnyt henkilö lisää siihen jotain muuta ja sarjan jokainen katsoja kuvittelee (liittää) sarjan nähtyään siihen omiaan.

Ilmastokapina

IHMISENÄ ”OLEMINEN” ON ARVOITUKSELLINEN PROSESSI. MUTTA MAAPALLON ”ELÄMÄ” ON KAIKISTA ARVOITUKSELLISIN ILMIÖ.

KAIKEN ALKUPERÄ ON ”ELÄMÄ”.

EHKÄ JOHTUU TÄSTÄ NYKYAJASTA SE KUN MINUSTA TUNTUU SILTÄ, ETTÄ KAIKKI VOI OLLA AIVAN TOISIN KUIN OLEN TÄHÄN ASTI KUVITELLUT.

Yrittämisvapaus

IHMISKUNNAN TULEE LIITTYÄ YHTEEN

MAAPALLON LAAJUISEEN ILMASTOKAPINAAN

ELÄMÄN PELASTAMISEKSI MAAPALLOLLA

KYSYMÄTTÄ ”MITÄ ELÄMÄ ON?”.

ILMASTONMUUTOS SEKÄ TIETOUSKON JA TODELLISUUSKÄSITYKSEN MURTUMINEN

Minulla on ”tämän taustana” koneessani KUVA MAAPALLOA YMPÄRÖIVÄSTÄ AVARUUDESTA. Avaruudesta alkoi MAAPALLON ELÄMÄ, mutta jatkuuko elämä vielä PITKÄÄNKIN. se nähdään HUOMISESSA, josta kukaan EI VOI ”TIETÄÄ” nyt mitään.

Voimme ihmisenä ainoastaan ymmärtää, että ELÄMÄ EI OLE ”ANALYYTTINEN KONE”.

Menneisyys, nyt ja tulevaisuus?

JEAN-PAUL SARTRE on kirjoittanut (Eksistentialismikin on humanismia, 1946), että ”meille eksistentialismi on oppi, joka tekee ihmiselämän mahdolliseksi ja julistaa toisaalta että jokaisessa TOTUUDESSA ja jokaisessa TEOSSA on oma miljöönsä ja oma INHIMILLINEN subjektiivisuutensa”.

Uusi todellisuuskäsitys ja luonnosta vieraantuminen

Vuoden 2020 ILMASTO oli Euroopassa LÄMPIMÄMPI KUIN KOSKAAN AIKAISEMMIN. MAAPALLON ILMASTON LÄMPENEMINEN TULEE JATKUMAAN. TÄMÄN seuraukset tullaan näkemään huomenna LUONNOSSA JA YHTEISKUNNISSA.

Kansainvälisyys ja dialektiikka

KYSYMYS ”TIETÄMISESTÄ” on tulossa koronakriisin johdosta puheenaiheeksi? Kuitenkin vieläkin ”TIETO ON VALTAA” (Bacon) on päällimmäisenä.

Poliitikot esiintyvät aina positiivisina, varmoina, kaikkitietävinä ja -hallitsevina sekä edistysuskoisina.

Ikirouta sulana

25.12.2020

KAIKKI ON KANSAINVÄLISTYMÄSSÄ.

ILMASTONMUUTOS on yllättänyt ”KANSAINVÄLISENÄ ILMIÖNÄ”. Ensin yllätti suurten jäätiköiden sulaminen, viimeksi on yllättänyt Siperian ikiroudan sulaminen.

VALTIOT haluaisivat silti jatkaa entiseen tyylin. Kuitenkin kun ILMASTO LÄMPENEE, myös esimerkiksi myytti ”valkeasta suomalaisesta joulusta” on mennyttä. Eikä KANSAINVÄLISTÄ RAHAAKAAN voi enää heittää enää ulos Suomesta. SUOMEN KANSANTALOUTEEN JA omaan kansalliseen rahaan eli MARKKAAN ei voi palata enää koskaan.

More Articles ...

ILMOITUS