AfD nousemassa Saksan valtapuolueeksi?

Äärioikeistolainen Vaihtoehto Saksalle -puolue (AfD) nauttii voimakasta nostetta. Institut Wahlkreisprognosen kyselyn mukaan AfD:n kannatus Thüringenissä on 36,5 prosenttia. Seuraava järkytys oli Institutes Civey -instituutin kysely, jonka mukaan AfD:n kannatus Saksin osavaltiossa on 37 prosenttia.

Tätä kehitystä on yritetty jarruttaa julistamalla AfD perustuslain vastaiseksi. Saksan perustuslakiturvavirasto (Verfassungsschutz) on luokitellut puolueen kummassakin osavaltiossa ”äärioikeistolaiseksi järjestöksi”. Sillä ei näytä olevan minkäänlaista vaikutusta AfD:n kannatukseen. Sitä osoittaa myös se, että AfD:n jäsenmäärä on noussut 40.000:lla – nousua on 37 prosenttia verrattuna vuoteen 2022.

AfD:stä on mahdollisesti tulossa Saksan suurin puolue useassa osavaltiossa. Saksissa kristillisdemokraattien kannatus on 33 prosenttia ja näin pienempi kuin AfD:n. Muut puolueet ovat suorastaan jäämässä poliittisen kehityksen jalkoihin. Sosiaalidemokraatit ovat saamassa nykyisten gallupkyselyjen mukaan vain vaivaiset kolme prosenttia. Liberaalipuolue FDP on vajoamassa jopa yhden prosentin kannatuslukuihin. Näin molemmat puolueet ovat menettämässä edustuksensa osavaltion parlamentissa. Vihreät saisivat nykyisen kannatusmittauksen mukaan seitsemän ja vasemmistopuolue Linke kahdeksan prosenttia. Se, mitä on tapahtumassa, on siis aiemman puoluejärjestelmän osittainen murtuminen.

CDU:n, vihreiden ja SPD:n koalitio, joka on hallinnut Saksin osavaltiota vuodesta 2019 lähtien, olisi tällaisen vaalituloksen myötä mennyttä. Parhaimmillaankin Linke-puolueen suvaitsema mustavihreä vähemmistöhallitus näyttäisi olevan teoriassa mahdollinen. Mutta tällaisessa tilanteessa kortit sekoitettaisiin uudelleen, ja Saksin oikeistokonservatiivisessa CDU:ssa on vaikutusvaltaisia toimijoita, jotka kannattavat lähentymistä AfD:n kanssa.

Viime kuukausina AfD on voittanut ensimmäiset pormestari- ja piirineuvostovaalinsa ja viimeisimpänä ensimmäisen pormestarivaalinsa Pirnassa Saksin osavaltiossa. Näiden menestysten valossa SPD:n toinen puheenjohtaja Saskia Esken nosti jälleen kerran ajatuksen AfD:n kieltämisestä. ”Tällaiselle puoluekiellolle on oikeutetusti korkeat esteet. Olen kuitenkin vakuuttunut siitä, että meidän pitäisi jatkaa asian tarkastelua”, hän sanoi. Eskenin mukaan AfD on osa ”äärioikeistolaista verkostoa”, joka ylläpitää listoja epämiellyttävistä toimittajista ja perustaa raportointiportaaleja AfD:tä kritisoiville opettajille.

Puolue käyttää jokaista aihetta ”ihmisten kiihottamiseen”, mikä on ”selvästi demokratian vastaista”. ”Nykyiset gallupit ovat meille varoitus”, Esken sanoi. Tulevina kuukausina tehdään selväksi, ”että maatamme uhkaa suuri vahinko, jos AfD saa poliittisen vallan”. Tämä näkymä on ”suuri vaara demokraattiselle kulttuurille, yhteiselle hyvinvoinnillemme ja liikepaikkakunnallemme”. AfD:n kannatuksen kasvuun vastaaminen poliittisesti oikeusjärjestelmän toimin ei tule poistamaan Saksan politiikan vaikeuksia ja jännitteitä.

Saksin lisäksi ensi vuoden syyskuussa järjestetään vaalit myös Thüringenissä ja Brandenburgissa. AfD johtaa nyt mielipidemittauksia kaikissa kolmessa osavaltiossa, joissakin tapauksissa huomattavalla erolla. Ei ole enää täysin poissuljettua, että se voisi saada jossakin osavaltiossa absoluuttisen enemmistön paikoista ja nimittää pääministerin. Yougov-instituutin tekemän kyselyn mukaan 53 prosenttia saksalaisista pitää tällaista skenaariota todennäköisenä, kun taas 32 prosenttia pitää sitä epätodennäköisenä. Muuten 42 prosenttia vastaajista ei usko, että CDU/CSU pitää lupauksensa olla tekemättä yhteistyötä AfD:n kanssa osavaltio- ja liittovaltiotasolla. Vain 36 prosenttia on sitä mieltä, että tämä niin sanottu ”palomuuri” pitää.

Yksi yllätysmomentti AfD:n menestyksen suhteen voi olla ”Sahra Wagenknechtin liitto” (Bündnis Sahra Wagenknecht), josta on tulossa valtakunnallinen puolue 8. tammikuuta. Entisen vasemmistopoliitikon Sabine Zimmermannin mukaan Saksin osavaltioyhdistys voisi kuitenkin syntyä vasta huhtikuussa, jolloin sillä olisi vain viisi kuukautta aikaa 1. syyskuuta pidettäviin osavaltiovaaleihin.

Erilaisten mielepidekyselyjen mukaan Wagenknechtin johtaman puolueen mahdollinen kannatus liikkuu 5, 14, ja 23 prosentin välillä. Sahra Wagenknechtin ryhmään kuuluva liittovaltion parlamentin jäsen Sevim Dagdelen on optimistinen: ”Sahra Wagenknechtin liitto haluaa ehdottomasti osallistua tuleviin osavaltiovaaleihin. Teemme kaikkemme, jotta voimme tehdä järkevän ja vakavasti otettavan tarjouksen äänestäjille Itä-Saksan vaaleissa.”

Sahra Wagenknecht on ilmoittanut haluavansa voittaa takaisin AfD:tä äänestäneet ”protestiäänestäjät”. Hän oli kampanjoinut tämän strategian puolesta entisessä Linke-puolueessaan, jossa jotkut olivat syyttäneet häntä rasismista ja ”kalastelusta oikeiston reunamilla”. Kiistaa Wagenknechtin ja Linke-puolueen johdon välillä on erityisesti aiheuttanut puoluejohdon vaatimus maahanmuuttajille avoimista rajoista. Dagdelen selitti, että toisin kuin Linke-puolue, BSW torjuu avoimia rajoja koskevan politiikan mutta kannattaa humanitaarista turvapaikkapolitiikkaa.

Wagenknechtin tulevan puolueen todellinen kannatus on täysin epävarma. On epäselvää, miten mielekkäitä mielipidemittaukset ovat puolueesta, jota ei ole vielä virallisesti perustettu.

AfD:n tämänhetkiset gallup-tulokset osoittavat, että äärioikeistolaisten hallitsema Saksa ei tulevaisuudessa ole täysin mahdoton. Se vaikuttaisi uhkaavasti poliittiseen todellisuuteen paitsi Saksassa vaan myös koko mantereella.

ILMOITUS