Veli-Matti Huhta: Rahat ja henki – kaksitoista kirjoitusta elokuvasta

Veli-Matti Huhta pohtii esseekokoelmassaan tuoreista näkökulmista teoksia, jotka ovat elokuvan maailmanhistoriassa merkittäviä, mutta eivät kuitenkaan puhkikaluttuja. Käsittelyssä ovat muun muassa Charles Chaplinin Taikinaa ja dynamiittia, Luchino Viscontin Rocco ja hänen veljensä, Jerzy Kawalerowiczin Nunna ja paholaiset sekä Matti Kassilan Elokuu. Kirjaan kuuluu myös yritys Chaplinin Kultakuumeen uskontoteoreettiseksi luennaksi. Huhta kytkee teokset osaksi aikansa historiaa ja yhteiskuntaa, mutta tuo ne samalla lähelle nykylukijaa ja -katsojaa.

Veli-Matti Huhta (s. 1972) on kulttuurihistoriaan erikoistunut kirjallisuuskriitikko, vapaa toimittaja ja opettaja.

Kirjastoluokka 77.4. Ovh 21,90 e (nidottu), 10,90 e (e-kirja). Hinnat sisältävät alv:n, 10 %.Pehmeäkantinen, 117 sivua. ISBN: 978-952-7274-40-8 (nidottu), 978-952-7274-41-5 (pdf).

Tilaa painettu kirjasta verkkokaupasta! Nyt kotiinkannettuna vain 20,90 e!

Tilaa sähkökirja verkkokaupasta! Nyt vain 9,90!

Saatavana myös Rosebudin CityCenterin myymälästä (Asematunneli, Helsinki).

Kirjasta sanottua

Rahat ja henki – Kaksitoista kirjoitusta elokuvasta (Kulttuurivihkot, 2019) on valtakunnan parhaisiin ja oivaltavimpiin elokuvaesseisteihin jo pitkään kuuluneen, Filmihullunkin sivuilta tutun Veli-Matti Huhdan erinomainen kirjoituskokoelma, jonka aiheisto etenee jännittävän matkan Anthony Mannista animaatioon, Chapliniin, Kassilaan, Melvilleen, Viscontiin, Tatiin, Elio Petriin, Jerzy Kawalerowicziin ja jopa sorakuopan reunalle Speden Hirttämättömiin (1971). Uusia perspektiivejä ja eriparisten aineistojen oivaltavia kombinaatioita luova otos palauttaa uskoa siihen, ettei elokuvasta ehkä olekaan vielä sanottu aivan kaikkea.”

Lauri Timonen Filmihullu-lehden (6/2019) pääkirjoituksessa.

”Tekstit ovat paitsi asiantuntevaa myös syvällistä pohdintaa. – – [Spede Pasasen] Hirttämättömiä ei voi enää katsoa samoin silmin luettuaan Huhdan kirjan. Ja tämä onkin esseekokoelmassa parasta. Huhta jatkaa Peter von Baghin perinnettä ja muistuttaa lukijalle, että elokuvan historiasta löytyy monia merkkiteoksia sekä myös tapauksia, joiden et edes tiennyt olevan merkkiteoksia. Hirttämättömien lisäksi tekee mieli päästä näkemään uudestaan Elokuu tai tutustua Elio Petriin ja lähteä hakemaan niistä uusia tulkintoja ja näkemyksiä. Pakollista luettavaa cinefiileille.”

Jussi Huhtala Kiiltomato-verkkolehdessä