Tuomas Kaila: Lähettiläät

Lähettiläät on sysimustan humoristista lyhytproosaa, jossa keskiöön nousee maailmalla heiluvien diplomaattien nyrjähtänyt, päänsisäinen maailma. Satiirinen kokoelma on kuin maahan tallottujen, kurassa ryvettyneiden kansallislippujen kirjava tilkkutäkki.

Mustalaistytöt alkavat taas ahdistella meitä terassia kiertävän köysiaidan takaa. Ymmärrän sanat raha, vauva ja maito.

Mies alkaa vitutuspäissään tenttiä tyttöjä, espanjaksi ja englanniksi. Minkä ikäisiä olette? Miksi ette käy koulua? Miksi ette mene töihin? Miksi vauva on noin apaattinen? Kuka on sen oikea äiti?

Tytöt vilkuilevat toisiaan suu auki. Virnistelevät vähän.

Lähetystössä kävi viime viikolla suomalainen eläkeläismies, jolta oli viety passi ja rahat. Mies kirosi mustalaisia itku kurkussa. ”Muuten en Hitleristä perusta, mutta…”

Jos tarjoilijattarelle toteaisi, että toinen tytöistä oli hauskan näköinen, pitäisivät hulluna. Myös paikalliset romanit pitävät näitä Romaniasta tulleita pohjasakkana. Sama juttu koto-Suomessa.

Tuomas Kaila (s. 1975) on helsinkiläinen käsikirjoittaja, muusikko ja media-alan yrittäjä. Lähettiläät on Kailan ensimmäinen proosamuotoinen teos.

Tuomas Kaila: Lähettiläät
104 sivua, pehmeäkantinen
Kirjastoluokka 84.2 (suomenkielinen kertomakirjallisuus)

ISBN 978-952-7274-02-6 (nidottu) OSTA VERKKOKAUPASTA
ISBN 978-952-7274-03-3 (E-kirja PDF-muodossa) OSTA VERKKOKAUPASTA
Kustantajan suositushinta 19,90 e (nidottu) | 9,90 e (E-kirja)

Kirjailija puhuu

Kulttuurivihkot-lehden päätoimittaja Elias Krohn haastatteli Tuomas Kailaa kustantamon kirjanjulkistustilaisuudessa marraskuussa 2017.