Tuomas Kaila: Lähettiläät

kuva

Tuomas Kaila.

Lähettiläät on sysimustan humoristista lyhytproosaa, jossa keskiöön nousee maailmalla heiluvien diplomaattien nyrjähtänyt, päänsisäinen maailma. Satiirinen kokoelma on kuin maahan tallottujen, kurassa ryvettyneiden kansallislippujen kirjava tilkkutäkki.

kirjankansi

Mustalaistytöt alkavat taas ahdistella meitä terassia kiertävän köysiaidan takaa. Ymmärrän sanat raha, vauva ja maito.

Mies alkaa vitutuspäissään tenttiä tyttöjä, espanjaksi ja englanniksi. Minkä ikäisiä olette? Miksi ette käy koulua? Miksi ette mene töihin? Miksi vauva on noin apaattinen? Kuka on sen oikea äiti?

Tytöt vilkuilevat toisiaan suu auki. Virnistelevät vähän.

Lähetystössä kävi viime viikolla suomalainen eläkeläismies, jolta oli viety passi ja rahat. Mies kirosi mustalaisia itku kurkussa. ”Muuten en Hitleristä perusta, mutta…”

Jos tarjoilijattarelle toteaisi, että toinen tytöistä oli hauskan näköinen, pitäisivät hulluna. Myös paikalliset romanit pitävät näitä Romaniasta tulleita pohjasakkana. Sama juttu koto-Suomessa.

Tuomas Kaila (s. 1975) on helsinkiläinen käsikirjoittaja, muusikko ja media-alan yrittäjä. Lähettiläät on Kailan ensimmäinen proosamuotoinen teos.

Tuomas Kaila: Lähettiläät
104 sivua, pehmeäkantinen
Kirjastoluokka 84.2 (suomenkielinen kertomakirjallisuus)

ISBN 978-952-7274-02-6 (nidottu) OSTA VERKKOKAUPASTA
ISBN 978-952-7274-03-3 (E-kirja PDF-muodossa) OSTA VERKKOKAUPASTA
Kustantajan suositushinta 19,90 e (nidottu) | 8,78 e (E-kirja)

Nyt verkkokauppamme kesäalessa!

Lähettiläät kotiinkannettuna vain 11,90 e! Tilaa tästä.

Kriitikot arvioivat

”Laatukuvia lähetystöistä”

”Kaila kuvaa hyvin diplomaattimaailman juuretonta ilmapiiriä.”

”Asiaan kuuluu, ettei diplomaatilla oikein saisi olla omaa mielipidettä mistään. Hänen tulee olla liukas vailla takertumapintaa, sanoista ei saa kiusallisesti jäädä kiinni. Tätä luonteettomuutta Kaila tähdentää osuvasti. Kun lipevän pinnan alle katsellaan, löytyy paljon arveluttavaa: korruptiota, bakkanaaleja, luonnevikaisuutta – ei juuri koti-ikävää.”

Hannu Niklander Elämäntarina-lehdessä (2/2018).

”Taitavan kertojan taika on siinä, että kielen saa tuntumaan tavattoman vaivattomalta. Sanoisin, että Kaila on taitava kertoja, jonka teksti ei turhia krumeluureja sisällä, eikä niitä kaipaakaan. Silti se sisältää hauskoja oivalluksia, hiottuja lauseita ja itseäni suuresti ilahduttavaa nasautteluhuumoria.”

Viivi Koo Kirjailuja-blogissaan 21.1.2018.

Kirjailija puhuu

Kulttuurivihkot-lehden päätoimittaja Elias Krohn haastatteli Tuomas Kailaa kustantamon kirjanjulkistustilaisuudessa marraskuussa 2017.