Kokeellisen taiteen, designin, tutkimuksen ja aktivismin organisaatio Pikseliähky juhlistaa 10-vuotista olemassaoloaan Camp Pixelache -tapahtumalla 11.–12.5. Helsingin ruotsinkielisellä työväenopistolla järjestettävä tapahtuma kokoaa yhteen satoja taiteen, designin, tutkimuksen sekä aktivismin harrastajia ja ammattilaisia Suomesta ja maailmalta.
Pääteemana on Do It With Others (Tee toisten kanssa). Tapahtumassa pohditaan erityisesti sitä, miten taiteentekijät ja -tuottajat, aktivistit ja tutkijat sekä monenlaiset harrastajat voivat yhteistyössä luoda kevyitä ja kestävää kehitystä tukevia malleja teosten ja tapahtumien tuotantoon.
Tapahtuman avaa brittiläinen ympäristöaktivisti ja kestävän kehityksen asiantuntija, tutkija Vinay Gupta luennollaan, jossa hän arvioi valtioiden ja suuryritysten välisten valtasuhteiden muutoksia aikamme ongelmien näkökulmasta sekä pohtii yhdessä tekemisen ja sosiaalisen järjestäytymisen tarjoamia vaihtoehtoja hitaalle päätöksenteolle.
Yleisö vahvasti mukana
Perjantain ohjelmaan kuuluvat myös yleisölle avoimet talkoot, joissa Guptan johdolla toteutetaan hänen suunnittelemansa katastrofisuoja, saunakäyttöön sopiva kuusikulmainen heksajurtta. Osallistujat voivat hyödyntää oppeja työstämällä myös omiin tarkoituksiinsa soveltuvia jurttia.
Lauantaina festivaalin pääteemasta, toisten kanssa tekemisestä, alustaa lontoolaisen kulttuuri- ja sosiaalikeskus Furtherfieldin perustaja Marc Garrett. Espanjalainen taiteilija Pedro Soler alustaa puolestaan teemaa Creative Neighbourhood Skills (luovat naapurustotaidot). Brittiläisen tutkijan Jennifer Gabrysin teemana on Art of Gathering Environmental Data (ympäristötiedon keräämisen taide), ja suomalais-brittiläinen tutkija Owen Kelly alustaa teemaa Social Identity / Augmented Reality (sosiaalinen identiteetti / laajennettu todellisuus).
Camp Pixelache sanoo olevansa BarCamp -malliin perustuva ”epäkonferenssi”, jossa osa sisällöstä jätetään tarkoituksella avoimeksi. Tapahtumapäivän aamuna 12.5. kunkin teeman ohjelmisto muotoillaan fasilitaattorina toimivan kutsuvieraspuhujan johdolla. Tapahtuma on avoin kaikille, ja osallistujat voivat ehdottaa sisältöjä keskusteluille.
Kasvikommunikaatiota ja setelisuunnittelua
Arbiksella järjestetään myös Open Design -demonäyttely, jossa esillä on muun muassa Helsinki Hacklabin reaktorisimulaattori sekä latvialaisen RIXC:n demonstraatio TALK TO ME, joka käsittelee kasvien ja ihmisten välistä kommunikaatiota. Lisäksi Arbiksella nähdään Pikseliähkyn Suomenlinna Money Lab -projektin järjestämän setelisuunnittelukilpailun satoa.
Pikseliähky tunnetaan parhaiten vuosittaisen festivaalin järjestäjänä, mutta viime aikoina se on panostanut erityisesti ympärivuotiseen toimintaan.
Aiheesta muualla internetissä: