Franz Kafkan Oikeusjuttu Teatteri Jurkassa
Miten saatetaan ihminen epätoivoon? Langetetaan hänen ylleen oikeusprosessi.
Tunnollinen prokuristi Josef K. on yllättäen joutunut pidätetyksi. Hän ei ole tietääkseen tehnyt mitään laitonta. Päin vastoin, työnsä hän on aina hoitanut kunnialla ja elänyt muutenkin tavanomaista elämää. Josef K:lle ei kerrota, mistä häntä syytetään, ja hän on velvollinen toimittamaan selvityksen oikeusistuimelle, jonka sijaintia ei paljasteta. Merkillisen moni ympärillä oleva ihminen tuntuu tietävän yksityiskohtia hänen oikeudenkäynnistään, kuulustelijat tulevat hänen työpaikalleen ja tuomioistuimia vaikuttaa olevan jokaisessa ullakkohuoneistossa.
Hiljalleen hänelle valkenee, kuinka pahasti elämä voi suistua raiteiltaan.
Tuomo Rämö on elegantisti modernisoinut Franz Kafkan klassikkoteoksen nykyaikaan. Ohjaus ei osoittele sormella ainoastaan nykyajan mielettömyyttä, vaan on ajaton kuvaus painajaismaisesta maailmasta, jossa byrokratia on karannut ihmisten hallinnasta ja alkanut elää omaa elämäänsä.
Karu lavastus jättää näyttelijöille tilaa ja luottaa heidän ammattitaitoonsa, eikä suotta: Markus Järvenpään ja Samuli Punkan roolisuoritus on hengästyttävä. Samuli Punkka esittää useaa roolihahmoa: taidokasta on Kafkan absurdin ja pikkutarkan kielenkäytön sovittaminen puheenparreksi. Markus Järvenpään esittämä Josef K suorastaan kiduttaa katsojaa, sen verran intensiivinen hänen suorituksensa on.
Mistä Oikeusjuttu sitten kertoo? Mitä se symboloi?
Franz Kafka (1883–1924) ei oman näkemyksensä mukaan saanut kirjaa koskaan valmiiksi ja määräsi käsikirjoituksen poltettavaksi. Se julkaistiin kuitenkin postuumisti vuonna 1925. Oikeusjuttu on surrealistinen kertomus kasvottomasta byrokratiasta, mielivaltaisten sääntöjen noudattamisesta; ehkä moraalista, kenties länsimaisesta elämänmenosta, jossa sanat ovat erkaantuneet teoista ja ihmiset toisistaan.
Kafkaa on koetettu tulkita vuosikymmenestä toiseen, ja juuri monitulkintaisuudessa piilee kirjailijan viehätys: Josef K:ta voi pitää ylimielisenä, inhimillisenä, ahdistuneena, kapinallisena tai säälittävänä. Hän on persoonaton hahmo, jota vasten voi peilata omia tunteitaan. Yhteiskuntakin vaikuttaa jatkavan painajaismaista kulkuaan vuosikymmenestä toiseen.
Mikäli katsot tänä vuonna vain yhden teatteriesityksen, mene katsomaan Oikeusjuttu.
Teatteri Jurkka: Oikeusjuttu . Teksti: Franz Kafka . Dramatisointi ja ohjaus: Tuomo Rämö . Rooleissa: Markus Järvenpää ja Samuli Punkka . Lavastus ja pukusuunnittelu: Tomi Flyckt. Äänisuunnittelu: Hannu Hauta-aho . Esitys on yhteistuotanto Lappeenrannan kaupunginteatterin, Teatteri Jurkan ja Teatteri Kansan syvien rivien kesken.