KULTTUURIVIHKOT
Tilaa 
Kulttuurivihkot!

Suvi-Anne Siimes erosi Vasemmistoliiton puheenjohtajan tehtävästä

1.3.2006 (päivitetty 2.3.)

Suvi-Anne Siimes Vasemmistoliiton puheenjohtaja Suvi-Anne Siimes erosi puolueen johdosta puoluehallituksen ylimääräisessä kokouksessa 2.3. Vasemmistoliitto järjestää ylimääräisen puoluekokouksen uuden puheenjohtajan valitsemiseksi. Puoluevaltuusto päättänee järjestää kokouksen puoluehallituksen esityksen mukaisesti 13. toukokuuta Tampereella puolueen kunnallisparlamentin yhteydessä.

Puolueen virkaatekevänä puheenjohtajana toimii siihen asti ensimmäinen varapuheenjohtaja Risto Kalliorinne. Puoluejohtoon kuuluvat lisäksi Minna Sirnö ja puoluesihteeri Aulis Ruuth.

Siimeksen pitkään jatkunut ristiretki puolueen uudistamiseksi hänen itsensä näköiseksi on näin päättynyt. Siimes syytti viime ajat toistuvasti puoluetta, sen eduskuntaryhmää ja puolueen yksittäisiä kansanedustajia milloin mistäkin.

Ennen erouutisen tuloa julki 1.3. Siimes vakuutti useaan otteeseen, että hän ei aio erota.

Suvi-Anne Siimes paljasti Kansan Uutisissa 27.2., että puolueen johto, eduskuntaryhmän johto ja joukko puolueen ammattiyhdistysvaikuttajia linjasivat puolueen strategiaa yhteisessä palaverissa joulukuussa 2003.

"Siellä keskusteltiin siitä, hirttäydymmekö taistelujoukkoihin ja EU:n perustuslakiin vai emme. Todettiin, että emme hirttäydy", Siimes sanoi Kansan Uutisille.

Tähän päätökseen Siimes on aiemmin viitannut julkisuudessa perustellessaan kantojaan. Vasemmistoliiton piirissä on ihmetelty lausuntoa, koska pienen piirin kokouksesta ei ole julkistettu tietoja tai päätöksiä.

Siimes syytti Kansan Uutisissa 28.2. Vasemmistoliittoa piilopuolueohjelman käytöstä. Samaan hengenvetoon hän kuitenkin paljasti itse osallistuneensa puolueen sisällä päätökseen taistelujoukoista ja EU:n perustuslaista demokraattisesti valmistellun päätöksenteon ja puolue-elimien ulkopuolella.

Siimes myös pyrki ajamaan pienen piirin päätöksiä läpi eduskuntaryhmässä, mutta ryhmä asettui vastustamaan tätä.

Siimes valittiin puheenjohtajaksi ensi kertaa 1998. Hänen julkiset puheenvuoronsa herättivät pitkään ihmetystä laajoissa piireissä.

Puoluehallituksen tiedotustilaisuudessa 2.3. Risto Kalliorinnekin kutsui Siimeksen kokouksen esityslistan muuttamista koskeneita syytöksiä "vainoharhaisiksi" mutta vakuutti kokouksen olleen myönteinen ja kaikkien halanneen Siimestä ennen hänen poistumistaan kokouksesta.

Johan Alén
Kuva: Johan Alén

Video: Siimeksen lähtö (MPEG4 | 15 Mt | 16 min)

Kommentti: Tahtopoliitikon nousu ja tuho

Kommentti: Prinsessa lähti ja herneet vierivät

Kommentti: Arhinmäki on paras puheenjohtajaksi

Lisätietoja

Kansan Uutiset: Siimes halusi lopullisen pesaeron taistolaisiin
Eron jälkeinen haastattelu. Siimes halusi jakaa puolueen kahtia.

Helsingin Sanomat: Siimes: Martti Korhosen valinta eduskuntaryhmän johtoon oli virhe
Siimes uudistaa aiemmat haukkunsa ja arvostelee myös Vasemmistoliiton puoluesihteeriä Aulis Ruuthia hyvin voimakkaasti.

Yleisradion radiouutiset: Siimes eroaa puolueensa johdosta

Hufvudstadsbladet: Suvi-Anne Siimes har fått nog

Kansan Uutiset: "Jäsenistö ei ole jakautunut"
1.3.2006 ilmestyneessä lehdessä on runsaasti arvostelua Siimestä vastaan. 28.2. ilmestyneessä lehdessä Siimes arvosteli puoluetta osapuolijaosta.

Kulttuurivihkot 21.2.2006: Vasemmistonuoret moittii Suvi-Anne Siimestä

etusivu : juttuarkisto

JUTTUARKISTO>

VIDEOARKISTO>

LEHTIARKISTO>

ASIAKASPALVELU>

MEDIAKORTTI>

AVUSTAJILLE>

YHTEYSTIEDOT>

LINKIT>

Tilaa 
Kulttuurivihkot!

Valaan kasvot | Lehden esittely | Luku-urakka | Asiakaspalvelu | Yritysesittely | Mediakortti