Kulttuurivihkojen kustannusyhtiö, Domirola Oy, sai uuden omistajan lokakuussa, kun allekirjoittanut osti yhtiön osake-enemmistön. Toimitusjohtajaksi minut oli nimitetty jo viime vuoden alussa.
Muutosten syyt eivät ole mitenkään dramaattisia. Edeltäjäni Johan Alén oli luotsannut Kulttuurivihkojen kustantamista vuodesta 1999 alkaen. 1999-2004 hän oli myös päätoimittajana ennen kuin pyysi minua, silloista toimituspäällikköä, seuraajakseen. Nyt hän halusi ajanpuutteen vuoksi siirtää myös kustantajan valtikan eteenpäin. Pitkän harkinnan jälkeen päätin ottaa haasteen vastaan.
Kulttuurivihkoja tehdään ja kustannetaan pääosin vapaaehtoisvoimin. Domirola Oy ei pyri tuottamaan voittoa eikä siten myöskään jaa osinkoja. Mahdolliset lisäresurssit käytetään lehden kehittämiseen. Minua tai ketään muutakaan yhtiö ei pysty päätoimisesti työllistämään. Tulevaisuudessa se voi olla mahdollista, jos tilaajamäärä kasvaa riittävästi. Osinkoja sen sijaan ei jaeta tulevaisuudessakaan – se olkoon yksi lupaukseni uutena kustantajana.
Näen Kulttuurivihkojen kehitysmahdollisuudet juuri tällä hetkellä erityisen hyvinä. Kulttuuriväki tuskin on missään vaiheessa ollut yhteiskunnallisesti ja älyllisesti erityisen passiivista, mutta viime aikoina on ollut havaittavissa selvää aktiivisuuden kasvua. Viime viikolla vasemmistotaiteilijoiden ja -kulttuurityöntekijöiden toimintaryhmän perustavaan kokoukseen osallistui Helsingissä lähes 200 ihmistä. Tätä kirjoittaessani olen juuri saapunut Ateneumista elokuvaopiskelijoiden järjestämästä keskustelutilaisuudesta, joka veti väkeä suunnilleen saman verran, salin tupaten täyteen. Suomalaisen elokuvan tilaa ja tuotantojärjestelmää puitiin kriittisesti ja elokuvataiteeseen vaadittiin enemmän todellista vapautta. Tällaisesta aktiivisuudesta tulee jo mieleen 1960- ja 70-luku, vaikka en niitä aikoja itse ollutkaan todistamassa.
Kulttuurivihkotkin aktivoituu myös muutoin kuin lehden tekemisessä. Virittelemme loppukevääksi eri suomalaisiin kaupunkeihiin suuntautuvaa kiertuetta ohjelmallisine iltamineen. Lehden esittelyn ohessa on tarkoitus keskustella ajankohtaisista kulttuurin ja yhteiskunnan ilmiöistä. Taidepläjäyksiä ja biletystäkin iltamiin luonnollisesti sisältyy. Osallistumme myös Kansan Sivistystyön Liiton Studio Koko -tilaisuuksien järjestämiseen, joissa käydään teoreettisempaa debattia yhteiskunnasta, tänä keväänä muun muassa Tuomas Nevanlinnan ja Raimo Blomin johdolla. Tiedotamme näistä riennoista myöhemmin tarkemmin.
Tämän vuoden ensimmäisen Kulttuurivihkojen teemana on toisinajattelu, erityisesti Suomessa, onhan Kulttuurivihkot suomalaisten toisinajattelijoiden lehti. Vapun alla pureudutaan 2000-lukuun kulttuurielämässä. Kesän korvilla vaihdetaan hivenen vapaammalle, kun teemoina ovat pelit ja leppoistaminen. Syksyllä paneudutaan ihmisoikeuksiin ja kaunokirjallisuusnumerossa joulun alla usein katveeseen jääviin romaanin ”pikkuveljiin”: novelleihin, esseisiin ja aforismeihin. Lukuisia muitakin ajankohtaisia ja ajattomia aiheita tullaan tietysti tänä vuonna Kulttuurivihkoissa käsittelemään.
Olkaahan menossa mukana! Pidetään yhteyttä ja välitetään.