Vuoden 2019 erilaisten joulukorttien ja joulukalenterin teemana on vaikuttuminen – kuinka voimme vaikuttaa läheistemme, yhteisömme, yhteiskuntamme ja maapallomme hyvinvointiin.

Helsingin, Espoon ja Vantaan kaduilla voi taas nähdä Itä-Euroopan romaneja, jotka myyvät joulukortteja. Tänä vuonna myynnissä on ensimmäistä kertaa myös joulukalenteri. Kortit ja kalenteri ovat syntyneet taiteilijoiden ja järjestöjen yhteistyönä. Ne ovat romaneille tärkeä keino ansaita joulurahaa. Yhteisötaiteilija Elviira Davidow on ideoinut ja yhdessä vapaaehtoisten taiteilijoiden kanssa valmistanut jo viidettä kertaa joulukortteja, joita Itä-Euroopasta tulleet romanisiirtolaiset myyvät.

Joulukorttien ja kalenterien myynti on liikkuvan väestön romaneille tärkeä tapa ansaita rahaa joulun alla. Tämä myös tukee Euroopan unionin alueelta saapuvien romanien työllistymistä ja etsii vaihtoehtoja kadulla kerjäämiselle.

”Nämä kortit ovat meille todella tärkeitä. Summa, jonka pystymme myynnillä ansaitsemaan, on meille romaneille merkittävä. Lähetämme rahat lapsillemme kotimaahan, ja pystymme ostamaan ruokaa sekä polttopuita lämmittääksemme talot talvella. Sillä on suuri merkitys elämäämme”, jo useana vuonna kortteja kaduilla myynyt Gabriela Bancuta kertoo.

Joulukortit ja -kalenteri toteutetaan aiempien vuosien tapaan hyväntekeväisyysperiaatteella.

”Tärkein motiivi on tuoda myyjien jouluun lisätuloja ja hyvää mieltä kaduille sekä luoda positiivisia kohtaamisia myyjien ja ostajien välillä”, projektista vastaava Davidow sanoo.

Kalenterin luukuista kurkistelee vaikuttajia

Näiden erilaisten joulukorttien ja joulukalenterin teemana on tänä vuonna siis vaikuttaminen. Niinpä joulukalenterin luukuista kurkistelee 24 hyväntekijää, vaikuttajaa ja aktivistia – ihmisiä, jotka ovat teoillaan tehneet tästä maapallosta paremman paikan olla ja elää.

Kalenteriin ovat päässeet mukaan muun muassa ympäristöaktivisti Greta Thunberg, ihmisoikeustaistelija Maria Pariisilainen, taiteenedistäjä Outi Heiskanen ja kansanterveytemme edistäjä, arkkiatri Arvo Ylppö.

Vaikuttajat kalenteriin ja kortteihin on valittu yhteistyössä eri järjestöjen kanssa. Joulukorttiprojektin taustalla on Käsiin kirjottu -hanke, mutta tänä vuonna tuotantovastuu on Diakonissalaitoksen Yhteisötoiminta ja osaaminen Hirundossa -hankkeella. Mukana hankkeessa ovat lisäksi Siemenpuusäätiö, Yhteiset Lapsemme ry, Vailla vakinnaista asuntoa ry, PAND -taiteilijat rauhan puolesta sekä Rauhanpuolustajat.

Taiteilijat tekivät kortit ja kalenterin pro bonona

Joulukorttien tekijöinä on seitsemän taiteilijaa: Metti Nordin, Maarit Mannila-Rosenqvist, Tuuli Jansson, Hanna Walldén, Matti Pekonen, Elviira Davidow sekä liikkuvan väestön päiväkeskus Hirundon pitkäaikainen asiakas, romanialainen taiteilija Elena Dima.

Tämänvuotiset joulukortit ja joulukalenteri on valmistettu munatempera-tekniikalla, ja kuvakieleen mallia on haettu ortodoksisesta ikonimaailmasta.

Joulukortit myydään kuuden kappaleen paketeissa. Yhden nipun hinta on viisi euroa. Myös joulukalentereiden hinta on viisi euroa. Romanit saavat sekä korttipaketista että joulukalenterista itselleen neljä euroa, viimeinen euro käytetään painokulujen kattamiseen.

ILMOITUS