Kulttuurivihkojen kustantama Sinikka Huuskon runokokoelma Suolaruusu on yksi kymmenestä ehdokkaasta Helsingin Sanomien tämänvuotisen esikoiskirjapalkinnon saajaksi. Ehdokkaat julkistettiin Helsingin Sanomissa tänään lauantaina. 15 000 euron arvoinen palkinto jaetaan 14. marraskuuta.

Seksuaalisesti hyväksikäytetyn lapsen kokemuksia kuvaava runokokoelma perustuu Vladimir Nabokovin Lolita-romaaniin, mutta kasvaa pikkuhiljaa omaksi tarinakseen.

”Huusko ei ole ensimmäinen, joka kirjoittaa mukaelman Vladimir Nabokovin romaanista Lolita. Ennen kaikkea niin, että myös hyväksikäytetty tyttö pääsee puhujaksi. Jälki on rehevää ja omaperäistä. Suolaruusu ryöppyää säemuotoisia runoja, joita ei ole nimetty saati jäsennetty osastoiksi. Huusko luo luonnonkuvia ja niveltää ulkoisia maisemia sisäiseen, näyttää niiden avulla, mitä on menossa mielen pimennoissa", kirjoittaa Jukka Koskelainen Helsingin Sanomien arviossa Suolaruususta (12.10.).

Muut palkintoehdokkaat ovat Arsi Aleniuksen romaani Villa Alpha (Kosmos), Katriina Huttusen romaani Surun istukka (S&S), Riikka Kaihovaaran esseekokoelma Villi Ihminen ja muita luontokappaleita (Atena), Maija Kauhasen romaani Eliitti (Otava), Laura Laakson romaani Mrs Milkyway (Aviador), J. P. Laitisen romaani Lume (Teos), Jouni Teittisen runokokoelma Sydäntasku (Poesia), Leo Torvaldsin romaani Olin tosiaan onnellinen (Teos) ja Aino Vähäpesolan romaani Onnenkissa (Kosmos).

Kulttuurivihkojen kirjasivusto – Sinikka Huusko: Suolaruusu

ILMOITUS