Anni Mäentien esikoisteos Aurinkotuoli (Kulttuurivihkot 2019) on saanut Nihil Interit -runousyhdistyksen tämänvuotisen parhaan runoteoksen palkinnon. Yhdistyksen tiedotteen mukaan "Aurinkotuoli on raikas ja monipuolinen esikoisteos, jossa tarinallisuus yhdistyy persoonalliseen, iloa ja taipuisuutta pulppuavaan runokieleen. Rantaelämän näennäisen kepeän idyllin takaa kuultaa myös yksinäisyys, huoli elonkehästä ja maailman tulevaisuudesta. Teos sisällyttää itseensä ajankohtaisia aiheita alleviivaamatta ja osoittelematta."

Raati kiitteli palkintoperusteissaan Aurinkotuolin ilmaisua, jolle ovat ominaisia nopeat käännökset ja liukumat. Esimerkiksi kuvaus kamppailulajitunnista sekoittuu muistoihin menneestä ihmissuhteesta. Baaritiskillä seuraan lyöttäytyvän sedän ("emmä taho olla häiriöks") selittäminen taas kääntyy tragikoomiseksi tilitykseksi, jossa ei ole enää varmaa kuka sanoo ja mitä. Silloinkin, kun ollaan seinien sisään sulkeutuneena, yhteys eläimiin, kasveihin ja mikrobeihin säilyy. 

Teoksen rytmi on ilmava, ja tunnelma vaihtelee notkeasti hilpeydestä surumielisyyteen, arkisesta nyrjähtäneeseen: ”mistä ihminen alkaa jaloista vai päästä // se rakentuu anteeksi sentimentaalisuus sydämen ympärille sanoo kehitysbiologian professori”. 

Aurinkotuoli on kielessä liikkumisen pakotonta ja ilmaisuvoimaista energiaa, raati luonnehtii. Mäentien esikoisteoksen lisäksi raadin kerrotaan kiinnittäneen huomiota Kulttuurivihkojen runsaaseen runoustarjontaan.

Kustantajia oli pyydetty toimittamaan raadin arvioitavaksi kesäkuun 2018 ja toukokuun 2019 välisenä aikana ilmestyneitä runoteoksia.

Vuoden runoustekona palkittiin samalla tamperelaisen Pelle Romantikan alias Toni Lahtisen ja Kuolema-duon kirjallinen äänilevy Luontorunoja (Sanasato 2019). Raadin mielestä Luontorunoja yhdistelee tyylikkäästi lausuntaa, äänimaisemaa ja -kollaasia sekä rosoista kansanmusiikkia ja kansanlaulua.

Nihil Interitin runouspalkinnot jaettiin tänään 4.10. Turun kirjamessuilla seitsemännen kerran. Palkintoraadissa olivat runoilija Janette Hannukainen (Nihil Interit), kirjallisuudentutkija Juri Joensuu, kirjallisuuskriitikko Janne Löppönen (raadin pj.), Riikka Simpura (Tuli & Savu) ja runoilija Johanna Venho. 

Palkinnot voittajille teki tänä vuonna helsinkiläinen runoilija Virpi Alanen, joka tekee sekä kirjallista että visuaalista runoutta. Hänen visuaalisen runoutensa teema on Poeettisia eläimiä -sarja, johon kuuluvia teoksia on ollut esillä muun muassa gallerianäyttelyissä Turussa ja Helsingissä sekä Nokturno.fi-runoussivustolla. 

Vuonna 2018 Nihil Interit -runouspalkinnot myönnettiin runoilija Suvi Vallille teoksesta Spiraali (Otava 2017), ja vuoden runoustekona palkittiin J. K. Ihalaisen perustama Palladium Kirjat.

Kirjan esittely ja linkit verkkokauppamyyntiin

ILMOITUS