Kulttuurivihkojen kirjallinen syysilta 27.10. PERUTTU

Kulttuurivihkojen kirjallinen syysilta 27.10. on valitettavasti jouduttu perumaan korona-ajan rajoitusten ja suositusten tiukentumisen vuoksi.

Vexi Salmen sanoittamisen oppitunnit

Levytuottaja ja iskelmäsanoittaja Veikko "Vexi" Salmi kuoli vaikeaan sairauteen varhain tiistaiaamuna 8.9.2020. Vexi Salmi antoi yhden viimeisimmistä haastatteluistaan Kulttuurivihkoille vuonna 2018. Suomen merkittävimpiin kuuluneen sanoittajan muistoa kunnioittaen julkaisemme nyt uudelleen tämän alkujaan Kulttuurivihkojen numerossa 1/2018 ilmestyneen haastattelun.

Lavarunous rohkaisee nuoria


Kulttuurivihkot 3–4/2020

Kolmivuotinen tutkimushanke ”Mun tarina” päättyi huhtikuussa Lukukeskuksen Lukuviikolla. Hankkeessa asiantuntijat tutkivat lavarunoutta ja spoken wordia äidinkielen opettamisen tukena erityisesti lukioissa. Hankkeen taiteellisen suunnittelijan, runoilija-kirjailija Aura Nurmen haaveena olisi saada lavarunous osaksi lukioiden virallista opetussuunnitelmaa.

23. huhtikuuta verkossa järjestetyssä hankkeen päätöstilaisuudessa Nurmen sekä tämän kollegan Juho Kuusen innostusta omaan työhönsä oli mukava seurata. Koneen säätiön rahoittaman kolmivuotisen hankkeen aikana he järjestivät yhteensä 50 työpajaa, joissa nuorille ja heidän äidinkielen opettajilleen esiteltiin uusia keinoja itseilmaisuun ja kirjallisuuden maailmaan erilaisissa oppimisympäristöissä lavarunouden sekä spoken wordin kautta.

Kapinarunojen keräys käynnissä

Työväenkirjaston ystävät ry. järjestää jälleen tänä vuonna jo perinteeksi muodostuneen kapinarunojen keräyksen, johon kuka tahansa voi uusilla runoillaan osallistua.

”Kapinaruno vastaa kysymykseen, mikä on pielessä ja epäoikeudenmukaista. Se kapinoi väärää vallankäyttöä vastaan ja osoittaa kohti tilanteita, joissa kansalaisten oikeuksista on pidettävä parempaa huolta. Se voi olla kapinaa elämän usvaa ja näköalattomuutta kohtaan tai se voi yhtä lailla olla kapinaa pessimismiä vastaan”, yhdistyksen tiedotteessa määritellään.

Inkerinsuomalainen perhe on myrskyn silmässä humoristisessa Näkemiin Neuvostoliitto -elokuvassa

Nurinkurinen Tarkkisten perhe natisee liitoksissaan, ja Neuvostoliitto murenee taustalla. Perheen poika Johannes (Niklas Kouzmitchev) on aikuistumisen kynnyksellä, mutta voimakastahtoisen isoäidin ja lännessä töissä käyvän äidin välissä on haasteellista kasvaa yhtä aikaa kunnon neuvostokansalaiseksi ja itsenäiseksi miehenaluksi. Onnen Johannes löytää roihuavasta ensirakkaudesta ja äidin tuomista makeisista ja leluista.

Takaisin sääty-yhteiskuntaan?

Jukka Kekkonen (2019): Kekkosen kynästä – Diagnoosi Suomesta. Edita, 336 sivua.

Lehtikirjoitusten kokoaminen yksiin kansiin vuosien varrelta ei kuulosta kaikkein omaperäisimmältä kirjakonseptilta. Joskus se kuitenkin toimii. Helsingin yliopiston oikeushistorian ja roomalaisen oikeuden professori Jukka Kekkosen kirjoituskokoelma Kekkosen kynästä – Diagnoosi Suomesta muodostaa kiinnostavan jatkumon, josta voi seurata suomalaisen yhteiskunnan kehittymistä 2000-luvun alusta viime vuosiin asti. Kekkonen on tehnyt kirjoituksiinsa joitakin päivityksiä. Tarkastelussa ovat erityisesti professorin suurimmat mielenkiinnon kohteet, hyvinvointivaltio, demokratia, oikeusvaltio ja yliopistolaitos, joista kaikista ilmenee huolestuttavia kehityspolkuja.

Kulttuurivihkot lupaa monipuolisen kirjasyksyn

Kulttuurivihkoilta ilmestyy tulevana syksynä 2020 lehtien ohella yhdeksän kaunokirjallista teosta. Määrä on suurin vuonna 2017 aloitetun kirjankustannustoiminnan aikana. Joukossa on neljä runokokoelmaa, kaksi esseekokoelmaa, yksi pienoisromaani, yksi novellikokoelma sekä yksi aforismikokoelma. Kirjat tulevat myyntiin viimeistään lokakuussa, ja niille järjestetään koronatilanteen salliessa yhteinen julkistusjuhla.

Tuula Hämäläisen Suojelushämärä on julkistettu – katso video!

Kirjailija Tuula Hämäläisen neljäs runoteos Suojelushämärä (Kulttuurivihkot 2020) julkistettiin internetissä torstaina 27.5. Videolla kustantaja Elias Krohn haastattelee kirjailijaa ja kirjailija lukee otteita teoksistaan. Katso video tekstin alta.

Kati Hiltusen Kotini on tuntematon manner julkistettiin – katso video

Kati Hiltusen esikoisrunokokoelma Kotini on tuntematon manner julkistettiin tiistaina 26.5. etäyhteyksin toteutetussa videolähetyksessä internetissä. Lähetyksessä kustantaja Elias Krohn haastattelee kirjailijaa, ja kirjailija lukee otteita teoksestaan.

Noin puolen tunnin mittainen lähetys on nyt katsottavissa tallenteena.

Markku Soikkelin Suomalainen syykirja julkistettiin – katso video!

Markku Soikkelin uusi teos Suomalainen syykirja – esseitä 2000-luvun suomalaisista myyteistä julkistettiin 15.5. internetissä videolähetyksessä. Videolla kustantaja Elias Krohn haastattelee kirjailijaa, ja kirjailija lukee otteen teoksestaan.

Video kuuluu myös Kallio kukkii -kulttuuritapahtuman piiriin, joka sekin järjestetään tänä vuonna virtuaalisesti.

ILMOITUS