Syksy 2018

Johan Alén: Katoavat keltaiset

Tähti näytti jo soikealta, ja seuraavien kymmenien sekuntien aikana se saavuttaisi omat rajansa. Tapahtuman matematiikka oli hyvin erikoista. Olin oppinut siitä joskus, että avaruudessa sijaitsevasta pallosta kutistuu kaksi ulottuvuutta, kun se piirretään avaruuden suoraksi, ja samalla vapautuu aikaa. Se oli ollut aluksen lääkäriksi opiskelevalle sopiva yksinkertaistettu selitys.

Vuosimiljardit vaihtuvat aineen ja energian rakenneosien kasvaessa auringoiksi, kun olennot saapuvat aika-avaruuden rajoilta merille ja luoliin. Fragmentaarinen novellikokoelma Katoavat keltaiset liukuu proosasta lyyriseen kuvaukseen ja vieraista havainnoista ihmisen näkökulmaan. Kerronnan alati kirkkaat, täsmälliset liikkeet palauttavat maailmankaikkeuden Helsingin kevääseen.

Johan Alén (s. 1976) on yleistä kirjallisuustiedettä opiskellut toimittaja. Hän debytoi syksyllä 2017 runsaasti huomiota ja kiitosta keränneellä runokokoelmallaan Alukseni, kirkas.

Kuva: Noora Ojala

Kirjastoluokka 82.2. Ovh 18,90 e (nidottu), 8,90 e (e-kirja), pehmeäkantinen. ISBN 978-952-7274-12-5.
Ilmestyy syyskuussa 2018.

Tuula Hämäläinen: kerros n

ääni törmäilee, kiertyy kuin liplatus
(tämä huone) näissä rajoissa korva ajelehtii
kuulee pelon, suostuu
suostuu kohtaamaan pienen matkan pimeyttä m

Kerros n on Tuula Hämäläisen toinen runoteos.

Eihän tällaista kirjoita kukaan muu.

Taiteilijaprofessori, kirjailija Risto Ahti

Tuula Hämäläinen on toiminut erikoissairaanhoitajana ja sairaanhoidon opettajana. Hänen ensimmäinen runoteoksensa on vuonna 2017 ilmestynyt Parhaita päiviä ovat yöt (Sanasato).

Kahden sivun johdannosta ja kirjan nimestä saa sellaisen käsityksen, että ollaan pakomatkalla. Ensivaikutelma on kuitenkin harhaa, sillä runoissa asioita nimenomaan kohdataan, vaikka kipeää tekeekin. Hän osoittaa silti kykynsä tarttua hetkeen luovan ihmisen kaiken imevällä vimmaisuudella.

Irene Vehanen, Kiiltomato.net, 16.10.2017

Kuva: Noora Ojala

Kirjastoluokka 82.2. Ovh 18,90 e (nidottu), 8,90 e (e-kirja), pehmeäkantinen. ISBN 978-952-7274-14-9.
Ilmestyy syyskuussa 2018.

Salla Kaarin Kalkas: Bartholinin rauhaset

Tulen provosoimaan lukijaa, kuulijaa, sanomalla mitä tahdon. Tökin kepillä jäätä ja nautin esityksen kulusta. Seison mielelläni kulisseissa. Oletko jo provosoitunut?

Ihmiskeho on keskeisessä osassa ujostelemattomassa runoteoksessa Bartholinin rauhaset. Ihminen näyttäytyy paljaana ja ehkä avuttomananakin – ja samalla vahvasti tuntevana ja kokevana. Kontekstina ovat monet aikamme polttavat ilmiöt: ”Ihminen aloittaa bensiinin juonnin ja syö rannoille ajelehtineita muovipulloja.” ”Miksi en pysty tarttumaan sinuun samalla tavalla kuin TE-toimisto työttömään?”

Salla Kaarin Kalkas (s. 1995) on jyväskyläläistynyt turkulainen, joka ihmettelee kaikkea ja kaikkia. Bartholinin rauhaset on hänen esikoisteoksensa.

Kuva: Silja Pitkänen

Kirjastoluokka 82.2. Ovh 18,90 e (nidottu), 8,90 e (e-kirja), pehmeäkantinen. ISBN 978-952-7274-16-3.
Ilmestyy syyskuussa 2018.

Uni Ojuva: Asentopuu

pappa meni / pahvilaatikkoon vuokseni / pappa meni pöydän alle, / pöydän päälle vuokseni / kun mummo tuli töistä / pappa pää hiessä / itsensä suoristi / veti päälleen / vaaleansinisen pusakan / ruudullisen lätsän / meni kylille huo’ahtamaan / kihottamaan hedelmäpelissä / housuissa oli prässit / muttei tärkeilevät

Runokokoelmassa Asentopuu ajat kerrostuvat. Esillä on muiston ja muistamisen problematiikka, vastahistoria ja pohjoinen. Kertomukset, jotka tarttuvat vaatteisiin. Olemme metsässä ja Jäämerellä. On kaupunkikin ja kaupallisen merenkulun vaatima tila. Vallankumous, mennyt, oma ja yhteinen.

Uni Ojuva (s. 1984 Sodankylässä) on historiasta valmistunut filosofian maisteri, joka työskentelee kulttuuri- ja viestintäsuunnittelijana. Asentopuu on hänen esikoisteoksensa. Hän on työstänyt sitä Nihil Interit ry:n runoryhmässä.

Kuva: Jaakko Duktig

Kirjastoluokka 82.2. Ovh 18,90 e (nidottu), 8,90 e (e-kirja), pehmeäkantinen. ISBN 978-952-7274-18-7.
Ilmestyy: syyskuussa 2018.

Anna Mari Räsänen: Risukko

Harvoin on patsaan pää kauniimpi,
kuin silloin kun se on särkynyt.
Muistin välttämättömyydestä minä
kirjoitan ja unohduksen –
Hiljaisuudesta ja muustakin,
kaikesta, mistä voi puhua:
Ajan ja lehtiverhojen aukkoisuudessa,
pilvien patsaista ja puiden kasvoista.
Ja siitä mistä ei voi.
Minun runoni ovat ulkona
puissa, kaikissa puissa.

Risukon runot virtaavat kauniisti ja soljuvasti kuin metsäpuro. Luonto, ihmiselämä ja runous ovat kaikessa ristiriitaisuudessaan yhtä.

Eivät linnut laula.
Ne kertovat toisilleen
myyttisiä tarinoita

Anna Mari Räsänen (s. 1960) on runoilija ja kuvataiteilija. Häneltä on ilmestynyt aiemmin teokset Ystävä kaikkialla (1981, nimellä Mari Räsänen) ja Syliunta (WSOY 1989, nimellä Mari Rogers). Häntä kiinnostaa niin kuvataiteessa kuin runokuvissakin rytmi ja havainto, muistinvaraisuus ja katoavaisuus.

Kuva: Noora Ojala

Kirjastoluokka 82.2. Ovh 18,90 e (nidottu), 8,90 e (e-kirja), pehmeäkantinen. ISBN 978-952-7274-20-0.
Ilmestyy syyskuussa 2018.

Sándor Petöfi: Mies ja aika. Sándor Petöfin runoja

Jos olet mies, niin ole sitten mies,
Itsenäisyyttäsi
Älä suuren maailman
Aarteilla mittaa.
Unohda ne, jotka herkkupalojen
Toivossa myyvät itsensä.
Kerjäläisen sauva ja itsenäisyys!”
Olkoon tunnussanasi.

Kulttuurivihkojen uusi Vihkoklassikot-sarja alkaa uudella valikoimalla Unkarin kansallisrunoilijan ikivihreitä runoja. Pustan huikean tähdenlennon Sándor Petöfin (1823–1849) tuotannosta paljastuu suomentaja Pekka Turkan valikoimassa ja suomentamassa kokoelmassa nykylukijalle kenties yllättäviäkin piirteitä, erityisesti huumoria ja välittömyyttä.

Kuva: Soma Orlai Petrich

Kirjastoluokka 82.2. Ovh 18,90 e (nidottu), 8,90 e (e-kirja), pehmeäkantinen. ISBN 978-952-7274-22-4.
Ilmestyy: syyskuussa 2018.

Jouni Avelin: Varokaa lentävää päätä, ja muita jutelmia

Millaisia henkiolennon piirteitä julkkis on ominut käsityksissämme? Onko romaani aina tekijänsä moraalinen manifesti? Murhasiko Fritz Lang ensimmäisen vaimonsa? Ovatko Kallion baarit täynnä downshiftaajia? Kuinka James Bond -elokuvia tarkastellaan kulutuksen näkökulmasta? Miksi hillosipulipurkki särkyi festarivieraan repussa? Mitä tarkoittavat informationaalinen talous ja ulottuvuuksien integrointi? Miksi Proust ei ole Ranskan Knausgård? Oliko Henry Thoreau Waldenin erakko vai monitaidoton joutomies, joka maleksi kylillä ilmaisen lounaan toivossa?

Varokaa lentävää päätä, ja muita jutelmia on kokoelma Kulttuurivihkoissa vuosina 2009−2018 julkaistuja edelleen ajan henkeen iskeviä kolumneja, joissa Jouni Avelin on käsittelevinään näitä kysymyksiä sekä monia muita kimurantteja aiheita.

Kirjan sivuilla seikkailevat myös televisiosta tutut veijarit Matti Apunen, Jari Tervo, Tuomas Enbuske, Pekka Himanen, Juha Sipilä, Katja Kettu ja Esko Valtaoja sekä lukuisa liuta kulttuurialan vaikuttajia.

Jouni Avelin (s. 1964) on Kulttuurivihkojen toimittaja ja uusturkulainen ilonpilaaja, jolla on pitkä ja laskujohteinen ura senttarina. Hänen harrastuksiaan ovat rakennustyömaiden ja isojen työstökoneiden tarkkailu, homeiset museoelokuvat sekä koirat ja kissat.

Kuva: Olli Riipinen

Kirjastoluokka 04. Ovh 18,90 e (nidottu), 8,90 e (e-kirja), pehmeäkantinen. ISBN 978-952-7274-24-8.
Ilmestyy syyskuussa 2018.