Valas.com
Tilaa 
Kulttuurivihkot!

Laura Honkasalo laitimmaisen vasemmiston vieraana

Elias Krohn

Maanantai-klubi on Demokraattisen Sivistysliiton ja Suomen Kommunistisen Puolueen Uudenmaan piirin järjestämä keskustelutilaisuus, joka kokoontuu helsinkiläisessä ravintola Kluuvissa kerran kuussa. Nimekkäitä keskustelijoita ja artisteja haaliva klubi on kerännyt viime aikoina runsaasti yleisöä myös laitimmaiseen vasemmistoon lukeutuvien järjestäjätahojensa ulkopuolelta.

Tammikuussa Kluuvi oli tupaten täynnä, kun kirjailija Laura Honkasalo oli keskustelemassa romaanistaan Sinun lapsesi eivät ole sinun. Yleisöryntäystä edesauttoi myös samassa tilaisuudessa esiintynyt uusi Varaque-yhtye.

Honkasalo totesi alustuksessaan saaneensa runsaasti julkisuutta taistolaislapsuutta kuvaavan romaaninsa ilmestyttyä. Hän oli yllättynyt siitä, että julkisuus on ollut pääosin myönteistä.

"Tähän asti taistolaisuutta on käsitelty pelkästään negatiivisesti. Liikkeessä mukana olleiden on haluttu nöyrtyvän ja katuvan menneisyyttään. Minusta keskustelun tulisi olla monipuolisempaa", Honkasalo sanoi.

Kirjailija korosti, että romaanissa on kyse paljon muustakin kuin politiikasta, kuten yleisinhimillisistä lapsuuteen, perhesuhteisiin ja nostalgiaan liittyvistä teemoista.

"Politiikasta on hyvin vaikea kirjoittaa kaunokirjallisuutta. Sitä en varsinaisesti yrittänytkään", Honkasalo selvitti.

1970-lukua kuvataan kirjassa laajemmin kuin vain taistolaisuuden kautta. Ajankuvaus ei kuitenkaan Honkasalon mukaan ole ollut kovin tietoista, vaan se rakentuu enemmän yksityisten kokemusten ja tunnelmien kautta:

"Tarkoitukseni ei ollut kirjoittaa suurta sukupolviromaania, vaan tarina, joka tuntuu todelta. Halusin luottaa omiin muistikuviini, joita pyrin elvyttämään muun muassa lukemalla 70-luvun sanomalehtiä."

Jotkut Honkasalon lukijoista ovat ihmetelleet, mikä saa nuoren ihmisen kirjoittamaan nostalgisen romaanin. Hänen kuvaustapaansa on myös pidetty naiivina ja lapsellisena.

"Naiivius ja lapsellisuus eivät minusta ole huonoja asioita. Suomalaisessa kirjallisuudessa on liikaa etäännytettyä ironisuutta. Halusin tehdä kirjan, jossa on toivoa. Muistan lapsuudesta toivon ja innon siitä, että maailma voi muuttua paremmaksi", Honkasalo painotti.

Maanantaiklubi oli ajan hermolla myös helmikuun alussa, jolloin kansanedustaja Leena Luhtanen (sdp) ja Greenpeacen kampanjavastaava Harri Lammi väittelivät ydinvoimasta. Seuraava maanantaiklubi kokoontuu Kluuvin toisessa kerroksessa 4.3. klo 19, jolloin keskustellaan sosiaali- ja terveyspalvelujen säästöistä otsikolla "Naisetko maksavat laskun?", ja Liisa Tavi laulaa.

Valaan kasvot | Lehden esittely | Luku-urakka | Asiakaspalvelu | Yritysesittely | Mediakortti