Päätoimittaja Johan Alén Toimitussihteerit Ari Lahdenmäki, Miika Miettunen Julkaisija Kulttuurivihkojen kannatusyhdistys ISSN 0356-3367

Volter Kilpi-viikot Kustavissa

Kirjailija Volter Kilven kuolemasta on kulunut 60 vuotta ja syntymästä 125 vuotta. Kustavin saaristossa järjestetään tätä juhlistava Kilpi-viikko 24.7 - 1.8.1999. Tapahtuman suojelijana toimii rouva Eeva Ahtisaari.

Tarkoituksena on tuoda suomenkieliseen saaristoon valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifestivaali ja Varsinais-Suomeen kirjallisuustapahtuma. Pyrkimyksenä on samalla edistää paikallista matkailuelinkeinoa matkailusesonkia pidentämällä.

Viikon aikana tarjolla on niin elämysretkiä, runopurjehduksia kuin teatteriesityksiä Kilven teksteistä. "Volter Kilpi ja sanan mahti" -seminaarissa alustavat muiden muassa seuraavat kirjallisuudentutkijat: Hannu Riikonen, professori emeritus Kai Laitinen ja Pirkko Lyytikäinen.

Merelle menevän mieli

Kustavin merellisyys tulee tapahtumassa esiin talonpoikaisvenepurjehduksilla läpi Kustavin ja kuunari Albanuksella tehtävillä runopurjehduksilla. Viikko merkitsee samalla Volter Kilpi Kustavissa -hankkeen huipentumaa.

Tapahtuman vahvuuksiin kuuluu, että Kilven tuotanto on sekä henkisesti että konkreettisesti osa kustavilaista todellisuutta. Saaristosarjan hahmot ovat kustavilaisesta maisemasta löydettävissä. Uudenkaupungin kansalaisopiston ompelupiirissä on valmistettu "kustavilaispukuja", joiden tarkoitus on luoda juhlatunnelmaa ja lisätä yhteishenkeä.

Asut sijoittuvat Kilven Saaristosarjan aikakauteen 1800-luvun loppupuolelle ja malliin on saatu virikkeitä esimerkiksi Kustavin museosta.

Miesten asu vapaampi

Naisten asuun kuuluu hame, paita ja röijy. Puku on kansan- ja tyylipuvun välimuoto, lähinnä "kaptenskan pukua". Kangas on yksivärinen tai pienikuvioinen. Helmaan kirjotaan tai ommellaan ornamentti, jonka malli on löydetty Kustavin museosta, villakankaisesta alushameesta.

Volter Kilven teoksissa on paljon kuvauksia "taattihuiveista", joita miehet ovat vaimoilleen meriltä tuoneet. Ne ovat toimineet tärkeinä statussymboleina.

Miesten pukeutuminen on vapaampaa: asuun kuuluu tummat housut, liivi, röijy ja asun kruunaava "vega-lippalakki". Lipallinen kipparinlakki oli merille lähteneiden miesten ensimmäinen hankinta ulkomaan satamasta.

Asuihin pukeudutaan juhlavuoden tapahtumissa, ja paikalliset käsityöläiset ovat valmistaneet laadukkaita pukuja vaativillekin asiakkaille. Kaikki halukkaat voivat pukeutua kustavilaisasuun, mikään pakko ei ole sellaiseen tälläytyä. Jokainen voi myös suunnitella asunsa olemassaolevan materiaalin pohjalta.

Kustavilaispukujen kaavat ovat lainattavissa ja niitä voi tiedustella Hanna Nurmiselta, jonka puhelinnumero on (02) 436 9781 ja sähköpostiosoite hannanur@wakkanet.fi.

Rita Dahl

Etusivulle

Palaute Tilaukset Arkisto